Logo image
Logo image

Terveellisiä ruokia, joista keho kiittää

2 minuuttia
On tärkeää sisällyttää tiettyjä ruokia ruokavalioon, vaikka ei pitäisikään niistä kaikista, sillä ne ovat välttämättömiä kehon normaalin toiminnan kannalta.
Terveellisiä ruokia, joista keho kiittää
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joitakin ruokia rakastamme niiden maun takia, ja joitakin syömme vain terveytemme vuoksi. Itse asiassa syömällämme ruoalla on hyvin tärkeä merkitys terveydellemme.

Huono ravitsemus altistaa sairauksille. Se voi vaikuttaa immuunijärjestelmään, eliniänodotukseen, kasvuun, kognitiivisiin kykyihin, hedelmällisyyteen ja myös ulkonäköön.

Tästä syystä on hyvin tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota, johon sisältyy terveellisiä ruokia ja kaikki tarvittavat ravintoaineet. Kerromme mitkä ne ovat.

Terveellisiä ruokia, jotka ovat hyväksi iholle

Some figure

Jos haluat pitää ihosi hyvässä kunnossa, sinun kannattaa syödä persiljaa, paprikoita ja tummaa suklaata.

 • Iho pysyy kauniin ja nuorekkaan näköisenä syömällä antioksidanttipitoisia ruokia, joissa on paljon A-, C- ja E-vitamiineja. Nämä vitamiinit auttavat uudistamaan ihoa ja suojaamaan sitä ultraviolettisäteiltä.
 • Lisäksi nämä ruoat sisältävät alfalipoiinihappoa, joka auttaa pysäyttämään ihon pigmentoitumisen.
 • Näiden ruokien koentsyymi Q10 puolestaan auttaa ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista.
 • Sinkki sen sijaan auttaa torjumaan tulehdusta.

Terveellisiä ruokia, jotka pitävät huolta rinnoista

Jos haluat pitää huolta rinnoistasi, sinun kannattaisi nauttia esimerkiksi parsakaalia, sieniä ja vihreää teetä. Nämä voivat auttaa ehkäisemään rintasyöpää.

Parsakaali voi auttaa tässä siksi, että se sisältää indoli-3-karbinolia. Tällä aineella on hyvin tehokkaita antioksidanttisia ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.

Luiden kannalta terveellisiä ruokia

Some figure

Vihreät lehtivihannekset, juusto ja appelsiinimehu ovat loistavia luille ja hampaille johtuen niiden runsaasta kalsium- ja D-vitamiinipitoisuudesta.

Nämä tuotteet parantavat kalsiumin imeytymistä ja voivat auttaa myös näköongelmissa.

Terveellisiä ruokia, jotka pitävät hormonit tasapainossa

On monia hormoneja tasapainottavia ruokia, kuten lohi, pähkinät ja kasviöljy. Harvardin tutkijoiden mukaan ne ovat hyväksi lisääntymisjärjestelmälle.

Pitääkseen hormoninsa tasapainossa naisten tulisi syödä tietty määrä sellaisia ruokia, joissa on paljon:

 • Omega-3:a
 • E-vitamiinia
 • Jodia
 • Koliinia
 • C-vitamiinia

Terveellisiä ruokia painonhallintaan

Some figure

On myös ruokia, jotka auttavat pitämään painon hallinnassa, kuten liha, kananmunat, pavut jne.

Lapset tarvitsevat paljon proteiinia kasvaakseen ja murrosikäisinä, ja proteiini on täydellinen ravintoaine myös painonhallintaan.

 • Naisten tulisi syödä proteiinia noin 0,8 grammaa per painokilo.
 • Jos olet hyvin liikunnallinen, määrän tulisi olla noin 1,5 grammaa per painokilo.

Hermostolle välttämättömiä ruokia

Hermoston toiminnan kannalta välttämättömiä ruokia ovat mm. avokado, punajuuri ja porkkanat.

 • Tarvitsemme vähintään 400 mg foolihappoa eli B9-vitamiinia. Se ylläpitää psyykkistä tasapainoa ja vahvistaa immuunijärjestelmää.

Muista, että hermosto on yksi kehon tärkeimmistä järjestelmistä. Siitä on pidettävä erityistä huolta, sillä ajan myötä neuronit alkavat vähentyä ja aiheuttavat muutoksia tietyissä kehon toiminnoissa. Tästä syystä alamme kärsiä tietynlaisista kivuista, stressistä, masennuksesta, jännittyneisyydestä, ahdistuksesta jne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Yu S, Zhu L, Wang K, Yan Y, He J, Ren Y. Green tea consumption and risk of breast cancer: A systematic review and updated meta-analysis of case-control studies. Medicine (Baltimore). 2019 Jul;98(27):e16147. doi: 10.1097/MD.0000000000016147. PMID: 31277115; PMCID: PMC6635178.
 • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635. doi: 10.21873/anticanres.13643. PMID: 31519560.

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.