Tehokkaimpia luontaishoitoja hammaskipuun
Hammaskipu on seurausta hermojuuren ärsytyksestä, joko johtuu joko kemiallisista, mekaanisista tai lämpötilatekijöistä. Tämä tekijä aiheuttaa hermoärsytystä, jonka aivot tulkitsevat yleensä hyvin voimakkaan kivuliaana ärsykkeenä. Hammaskipu yleensä pahenee, jos sitä ei hoideta nopeasti. Tässä artikkelissa annamme tehokkaita luontaishoitoja hammaskipuun.
Hammaskivun oireita
- Tyypillisin oire on itse hammaskipu. Mutta kipu muuttuu. Se tavallisesti pahenee, sitten rauhoittuu hieman, ja ilmaantuu taas äkillisesti uudestaan.
- Epämukavuus tai kipu leuan alueella.
- Vaikeudet niellä tai pureskella ruokaa.
- Herkkyys kylmälle ja kuumalle.
Hammaskivun syitä
Vaikka ihmiset uskovat hammaskivun johtuvan yleensä reiästä hampaassa, se ei itse asiassa ole ainoa hammassäryn syy. Joskus kipu ei edes liity hampaaseen.
Tässä yleisimmät hammaskivun aiheuttajat:
- Reiät
- Hammaskaulan paljastuminen
- Ientulehdus
- Lohjenneet hampaat
- Hammasmätä
- Mätäpaiseet
- Suun haavaumat
- Leuan kystat
- Poskiontelotulehdus
Hammaskivun syystä riippuen voi ilmetä myös muita oireita. Nämä oireet auttavat diagnosoimaan sen aiheuttajan. Niitä ovat mm. vertavuotavat ikenet, paksu lima, kuume ja korvasärky.
Katso myös: 3 tehokasta kotihoitoa hammaskiveen
Tärkeää tietoa
Karies on yksi hammaskivun suurimmista syistä. Se on periaatteessa monisyinen sairaus, joka aiheuttaa paikallista ja etenevää hammaskiilteen tuhoa. Se tuhoaa yleensä ensin kiilteen, sitten hammasluun, ja hoitamattomana se etenee lopulta ikeneen.
Tämä on se mikä aiheuttaa tulehdusreaktion ja kivun, sillä alueella on monia hermopäätteitä.
Vinkkejä hammaskipuun
Tässä joitakin hyödyllisiä vinkkejä hammaskipuun:
- Pyri välttämään erittäin kovia ruokia, jotka vaativat paljon pureskelua.
- Älä pureskele liikaa.
- Vältä hyvin kuumia tai hyvin kylmiä ruokia.
- Makeiset ja sokeri pahentavat hammaskipua, joten vältä niitä.
- Pidä kylmähaudetta posken ulkopintaa vasten kipeän hampaan kohdalla. Kylmällä on kipua lievittävä vaikutus, joka auttaa hammaskipuun hieman. Vältä kohdistamasta kylmää suoraan suun sisälle, sillä se voi pahentaa kipua.
- Vältä paineen kohdistamista kipeälle alueelle. Älä laske päätä tyynyyn kipeän hampaan puolella, vaan nuku toisella kyljellä.
Tehokkaimpia luontaishoitoja hammaskipuun
Valkosipulihauduke
Valkosipulilla on monia terveyttä parantavia ominaisuuksia. Se edistää verenkiertoa ja nesteiden poistumista, torjuu hengitystieinfektioita, ja se on yksi parhaista luontaishoidoista hammaskipuun.
Ainekset
- 3 murskattua valkosipulinkynttä
- 2,5 dl vettä
Ohjeet
- Lämmitä vettä ja murskattuja valkosipulinkynsiä, kunnes vesi kiehuu.
- Poista liedeltä ja anna hautua 5-7 minuuttia.
- Tämän jälkeen kaada hauduke kuppiin ja juo.
Suolavesi
Suola nostaa hetkellisesti suun pH-arvoa, luoden bakteerien kannalta haitallisen emäksisen ympäristön. Jos kipu johtuu hampaiden väliin jääneiden ruoantähteiden aiheuttamasta infektiosta, antiseptisestä suolasta voi olla apua.
Katso myös: Näin hoidat suutasi viisaudenhampaan poiston jälkeen
Ainekset
- 1 rkl suolaa
- 2,5 dl vettä
Ohjeet
- Laita suola veteen ja sekoita hyvin.
- Purskuttele liuoksella tappaaksesi suusta bakteerit, jotka ovat hammaskivun syynä.
Persilja
Tämä rautapitoinen maustekasvi sisältää antioksidanttisia ominaisuuksia. Raa’an persiljan pureskeleminen useita kertoja päivässä auttaa myös lievittämään hammaskipua.
Ainekset
- 3 oksaa persiljaa
Ohjeet
- Pureskele persiljaa suun sillä alueella, jossa hammaskipua esiintyy.
- Suosittelemme tekemään tämän varovasti, jotta kipu ei pahene.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Lamont, R. J., & Egland, P. G. (2014). Dental Caries. In Molecular Medical Microbiology: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397169-2.00052-4
-
Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.