Neljä tehokasta kotihoitoa emättimen kutinaan

Useimmat naiset kokevat tätä epämiellyttävää vaivaa ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Emättimen kutina voi olla syytä monestakin erilaisesta tekijästä, ja nyt esittelemme parhaat kotikeinot sen hoitoon.
Neljä tehokasta kotihoitoa emättimen kutinaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

 Tiedätkö kuitenkaan, mikä on syynä emättimen kutinaan ja kuinka tätä vaivaa voidaan hoitaa? 

Ainakin jossain vaiheessa elämää jokainen nainen joutuu kohtaamaan tällaisia ongelmia. Mitä tulee emättimen kutinaan, asia voi olla hiukan ongelmallinen siksi, että on olemassa monia syitä jotka siihen johtavat ja jotka tarjoavat ihanteelliset olosuhteet tämän ongelman kehittymiselle pahemmaksi.

Aivan ensin täytyy selkeyttää se, mitä tämä kutina on ja mitkä sen tavallisimmat syyt ovat. Näin tätä vaivaa voidaan sitten hoitaa tehokkaasti.

Jatka lukemista, jotta voisit hoitaa tätä pulmaa, mikäli kärsit siitä tällä hetkellä tai jos se ilmaantuu vaivaamaan sinua tulevaisuudessa. Tässä tulevat ohjeet, joiden avulla pääset eroon kiusallisesta kutinasta emättimessä neljällä kotihoidolla.

Emättimen kutina on yksi kaikkein epämiellyttävimmistä ongelmista, joihin nainen voi törmätä arjessaan. Ärtyminen tai kutina emättimen alueella voi aiheutua bakteereista tai sienitulehduksista, vaihdevuosista, sukupuolitaudeista tai ärtymistä aiheuttavista kemikaaleista.

Sen lisäksi, että ilmenee emättimen kutinaa, joillakin naisilla voi myös olla punoitusta, turvotusta ja epämiellyttäviä hajuja. Jotta voisit estää tätä tapahtumasta, on tarpeen pitää yllä hyvää hygieniaa sekä noudattaa terveellistä ruokavaliota. Jos kutinaa ilmenee, apuna ovat sitten nämä neljä luonnollista hoitoa.

Neljä parasta ratkaisua emättimen kutinaan

1. Hunajan loistava teho

hunajaa emättimen kutinaan

Hunaja sisältää monia hoitavia ominaisuuksia. Kun emättimen kutina aiheuttaa palavaa tuntemusta, kannattaa kääntyä tämän perustuotteen puoleen, sillä se on hyödyllinen näiden oireiden lievitykseen ja tulehdusten torjuntaan, jos ne ovat bakteerien aiheuttamia.

Miten tämä hoito tehdään?

  • Laita ohut kerros hunajaa (20-30 g) emättimen alueelle.
  • Sitten jätä se vaikuttamaan noin puolen tunnin ajaksi (jätä alue peittämättä).
  • Kun puoli tuntia on kulunut, pese alue runsaalla lämpimällä vedellä, kunnes hunaja tulee täysin poistetuksi.
  • Toista tätä prosessia ainakin kaksi kertaa päivässä.

2. Boorihappo on kyvykäs tuote tähän vaivaan

emättimen kutinaa

Boorihapolla on antiseptisia ja sientä torjuvia ominaisuuksia, joista saadaan lievitystä emättimen kutinaan, polttavaan tuntemukseen ja muihin ongelmiin. Lisäksi se on myös hyvin helposti saatavilla oleva ja edullinen apu silloin, kun olet varma siitä että jokin ei nyt ole kunnossa.

Kuinka tämä hoito tehdään?

  • Laita pieni määrä boorihappoa, 3-4 teelusikallista, puolikkaaseen kupilliseen vettä, jotta voisit laimentaa sen.
  • Sekoita nesteet hyvin, jotta saat tasaisen koostumuksen.
  • Sitten laita nestettä alueelle vanun avulla, tai käytä tässä mitä tahansa antiseptista välinettä.
  • Anna vaikuttaa 1-2 minuutin ajan.
  • Toista tätä hoitoa ainakin kerran päivässä, ja jatka kahden viikon ajan.

3. Rosmariini

rosmariinia emättimen kutinaan

Tämä saattaa olla sinulle uusi tuttavuus, mutta rosmariini tunnetaan siitä, että se saa bakteerien kasvun iholla loppumaan. Niitä kannattaa siis käyttää bakteereja torjuvan nesteen valmistamiseksi, joka samalla toimii kutinan lievittäjänä.

Kuinka tämä hoito tehdään?

  • Laita kattilaan 3-4 kupillista vettä kiehumaan.
  • Laita sitten heti sekaan myös rosmariinia.
  • Laita kansi päälle, ja jätä neste lämmölle 15 minuutin ajaksi.
  • Odota, jotta se viilenee hiukan, ja sitten laita nestettä emättimen alueelle.
  • Anna kuivua täysin.
  • Toista tätä prosessia kaksi kertaa päivässä, ja jatka hoitoa viikon ajan.

4. Jos kutina vaivaa, yksi ratkaisu on valkosipuli!

valkosipulin kynnet

Allisiini, jota löytyy valkosipulista, toimii bakteereja torjuvana ja antibioottisena tuotteena, joka tappaa sen hiivan, joka aiheuttaa kutinaa ja muita ongelmia. Kolmen valkosipulinkynnen syönti päivässä stimuloi vastustuskykyä sekä auttaa kehoasi torjumaan tulehduksia.

Itse asiassa valkosipulilla on ominaisuuksia, jotka ovat täydellisiä sitä varten, kun  joudut taistelemaan polttavaa tunnetta, kutinaa ja ärtymistä vastaan emättimen alueella – nämä kolme ilmaantuvat aina minkä tahansa tulehduksen yhteydessä. Älä siis epäröi, vaan kokeile valkosipulia!

Kuinka tämä hoito valmistetaan?

  • Tarvitset tähän neljä kuorittua valkosipulinkynttä ja desilitran oliiviöljyä.
  • Sekoita sitten ainekset, ja jätä seos noin puolen tunnin ajaksi.
  • Laita sitä sitten emättimen alueelle, mutta vain ulkoisiin osiin, ja jätä vaikuttamaan kymmenen minuutin ajaksi. Muista, että tämä hoito tehdään vain ulkopuolelle.
  • Kun aika on kulunut, pese seos pois runsaalla lämpimällä vedellä, ja varmista, että alue on täysin kuiva (käytä saippuaa, joka sopii intiimialueelle, jotta voisit saada valkosipulin hajun karkotettua).
  • Toista tätä prosessia kaksi kertaa päivässä, ja jatka hoitoa viikon ajan.

Emättimen kutina on tavallinen vaiva, ja jos sitä ilmenee itselläsi, kokeile luontaistuotteita – nämä neljä hoitoa ovat tehokkaita ja helppoja toteuttaa kotikonstein!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(99)80003-3.
  • Foster, D. C. (1993). Vulvitis and vaginitis. Current Opinion in Obstetrics & Gynecology, 5(6), 726–732.
  • Hardy, L., Cerca, N., Jespers, V., Vaneechoutte, M., & Crucitti, T. (2017). Bacterial biofilms in the vagina. Research in Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2017.02.001
  • Banaeian, S., Sereshti, M., Rafieian, M., Farahbod, F., y Kheiri, S. (2017). Comparación de la pomada vaginal de miel y clotrimazol para el tratamiento de la candidiasis vulvovaginal: un ensayo clínico aleatorio. Revista de Micología Médicale, 27 (4), 494–500. https://doi.org/10.1016/j.mycmed.2017.07.003.
  • Backus KV, Muzny CA, Beauchamps LS. Trichomonas vaginalis Treated With Boric Acid in a Metronidazole Allergic Female. Sex Transm Dis. 2017;44(2):120. doi:10.1097/OLQ.0000000000000559.
  • Mashburn, J. (2012). Actualización de infecciones vaginales. Journal of Midwifery & Women’s Health, 57 (6), 629–634. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x.
  • Simbar, M., Azarbad, Z., Mojab, F. y Alavi Majd, H. (2008). Un estudio comparativo de los efectos terapéuticos de la crema vaginal Zataria multiflora y el gel vaginal de metronidazol en la vaginosis bacteriana. Fitomedicina, 15 (12), 1025-1031. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.004.
  • Bahadoran, P., Rokni, FK y Fahami, F. (2010). Investigar el efecto terapéutico de la crema vaginal que contiene ajo y tomillo en comparación con la crema de clotrimazol para el tratamiento de la vaginitis micótica. Revista iraní de investigación en enfermería y partería , 15 (Supl. 1), 343–349.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.