Alenna verensokeria näillä ruoka-aineilla
Verensokeriarvot nousevat, jos keho ei pysty tuottamaan insuliinia tai käsittelemään sitä tehokkaasti. Tästä johtuen voit kärsiä inhottavista oireista, kuten pyörrytyksestä ja väsymyksestä, ja pitkittyneissä tapauksissa voi kehittyä diabetes.
On monia eri asioita, jotka voivat aiheuttaa verensokerin kohoamista, ja yleisesti ottaen huono ruokavalio ja liiallinen sokerin ja hiilihydraattien nauttiminen vaikuttavat verensokeriin haitallisesti.
Korkea verensokeri voi aiheutua myös stressistä, liikunnan puutteesta, geneettisistä seikoista, tietyistä sairauksista ja muista ongelmista. Onneksi on olemassa ruokia, jotka voivat alentaa verensokeria luonnollisesti.
Kaneli
Kanelilla on terveyden kannalta monia positiivisia vaikutuksia, myös mitä tulee korkean verensokerin hoitamiseen. Ravitsemusterapeutti Richard Andersonin mukaan teelusikallinen jauhettua kanelia päivässä voi alentaa verensokeria diabetespotilailla.
Kanelin syöminen tekee soluista vastaanottavaisempia insuliinin suhteen, mikä helpottaa verensokerin muuntamista energiaksi.
Rasvainen kala
Rasvainen kala on muodostunut suosituksi ruuaksi sen korkean Omega-3 -rasvahappojen määrän ansiosta. Omega-3 -hapot ovat tärkeitä sydämen ja verenkiertoelimistön kunnolliselle toiminnalle.
Lisäksi se lisää insuliiniherkkyyttä diabetesta sairastavilla potilailla ja auttaa heitä kontrolloimaan verensokeria. Suosittelemme etenkin lohta, sardiineja, tonnikalaa, makrillia ja muita rasvaisia kaloja.
Kuitu
University of Texas Southwestern Medical Center –tutkimuskeskuksen mukaan sellaiset ihmiset, jotka nauttivat 24-50 grammaa kuitua joka päivä, pitävät verensokeriarvonsa terveellisemmällä tasolla kuin vähemmän kuitua syövät.
Joillakin tutkimukseen osallistuneilla erittäin kuitupitoinen ruokavalio oli yhtä tehokas keino hoitaa diabetesta kuin perinteinen lääkitys.
Kuitua löytyy monista eri ruuista ja voit saada suositellun määrän kuitua nauttimalla 13 annosta hedelmiä, kasviksia, papuja, ruskeaa riisiä ja täysjyvää.
Valkosipuli
Valkosipuli alentaa verensokeria luonnollisesti. Valkosipuli sisältää aineksia, joilla on insuliinin kaltaisia vaikutuksia elimistöön. Syömällä raakaa valkosipulia joka päivä voi hoitaa tyypin 1 ja 2 diabetesta, sillä se alentaa verensokeria tehokkaasti.
Kasvikset
Lisäämällä kasvisten määrää ruokavaliossa annat elimistölle enemmän kuitua, proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja, joilla kaikilla on oma osansa verensokerin säätelyssä. Kasvikset ovat yleisesti ottaen vähäkalorista ravintoa, ja ne sisältävät hyvin vähän rasvaa. Kasvisten nauttiminen auttaa ehkäisemään diabetesta ja verenkierron ongelmia.
Vihreä tee
Tutkimukset ovat osoittaneet, että paljon rasvaa sisältävä ruokavalio ja liikunnan puute lisäävät kehon kroonista tulehdustilaa ja nostavat riskiä sydänkohtauksiin. Lisäksi tällainen ruokavalio tekee sokerin imeytymisestä hankalaa.
Vihreä tee voi olla vastaus tähän ongelmaan, sillä se lisää insuliiniherkkyyttä ja auttaa ehkäisemään verenkiertoelimistön ongelmat, jotka yhdistetään usein diabetekseen.
Pähkinät
Pähkinöiden säännöllinen nauttiminen voi alentaa riskiä sairastua sydäntauteihin ja verenkiertoelimistön ongelmiin diabetespotilailla. Pähkinät sisältävät Omega-3 -rasvahappoja ja muita tärkeitä rasvoja, jotka auttavat verisuonia poistamaan ylimääräisen glukoosin.
Kirsikat
Kirsikat sisältävät antosyaaneja, jotka lievittävät insuliiniresistanssin ongelmia, alentavat verensokeria ja lievittävät tulehdusta.
Tulehdustila estää insuliinin luonnollisen toiminnan kehossa, mikä voi johtaa verensokerin muutoksiin ja heittelyihin. Kirsikoiden säännöllinen nauttiminen voi optimoida insuliinin tuotannon ja alentaa verensokeria pitkällä aikavälillä.
Punaviini
Punaviinin kohtuullinen käyttö voi auttaa alentamaan verensokeriarvoja estämällä glukoosin imeytymisen suolistossa. Muista kuitenkin, että viiniä, kuten muitakin alkoholijuomia, tulee nauttia rajoitusten mukaisesti. Juttele asiasta myös lääkärisi kanssa, sillä jos kärsit maksaongelmista, tulee punaviiniä välttää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Health, H. S. of P. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health.
Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0207-4
Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900
Eidi, A., Eidi, M., & Esmaeili, E. (2006). Antidiabetic effect of garlic (Allium sativum L.) in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2005.09.010
Schacky, C. von, & Harris, W. S. (2007). Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids. Cardiovascular Research. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019
Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
Chiva-Blanch, G., Urpi-Sarda, M., Ros, E., Valderas-Martinez, P., Casas, R., Arranz, S., … Estruch, R. (2013). Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.08.022
Kelley, D. S., Rasooly, R., Jacob, R. A., Kader, A. A., & Mackey, B. E. (2006). Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/136.4.981
Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.