Logo image
Logo image

Tarvitset aikaa itsellesi: 5 psykologista ulottuvuutta jotka todistavat sen

3 minuuttia
Ajan, jonka omistat itsellesi, on oltava laatuaikaa - sinun ei tulisi käyttää sitä pitäen huolta muista. Nämä psykologiset ulottuvuudet kertovat miksi. 
Tarvitset aikaa itsellesi: 5 psykologista ulottuvuutta jotka todistavat sen
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Tarvitset aikaa itsellesi, mutta melkein aina omistat aikaasi ihmisille ympärilläsi, tai joudut tilanteisiin jotka vain vahvistavat väsymystäsi ja ahdistustasi. Yllättävää kyllä, useimmat ihmiset eivät tiedä kuinka levätä kunnolla.

Ajan omistaminen itsellesi ei tarkoita, että sinun täytyy pitää lomaa joka kerta kun joudut stressin valtaan. Se ei myöskään tarkoita, että kävelyllä käyminen on tarpeeksi ratkaisemaan epämukavuuden, joka päivä päivältä kuluttaa sinua.

Itsellesi ajan omistaminen tarkoittaa ensinnäkin sitä, että tiedät kuinka “irroittautua”, tiedät kuinka sulkea päänsisäinen melu ja osoittaa herkkä ja autenttinen yhteys tarpeisiisi, ajatuksiisi, pelkoihisi ja tyhjyyteesi tehdäksesi elämääsi koskevia päätöksiä.

Tänään haluamme selittää kuinka ulkoistaa tämä sisäinen epämukavuus, ne psykologiset ulottuvuudet jotka paljastavat tarpeesi panostaa vähän enemmän aikaa itseesi.

5 psykologista ulottuvuutta, jotka todistavat että tarvitset aikaa olla yksin

Usein kun loma-aika lähestyy, monet valmistelevat matkoja, aikaa virkistykselle, ja pakoja, ajatellen että ne saavat olon mahtavaksi. Mutta tuo mahtava rentoutussuunnitelma ei tule aina täytyttyä.

Rutiinista poispääsy joskus jopa voimistaa stressiä: matkat, valmistelut, perheen jälleennäkemiset, joskus täytyy suunnitella jokainen pikkuasia “saadaksesi kaiken irti ajasta.”

Mutta yksi keskeinen asia on se, että tämä oma aika joka pitäisi saada olosi tuntumaan paremmalta, täytyy aina jakaa muiden kanssa: puolisosi, lastesi, perheesi…

Usko tai älä, mutta me kaikki tarvitsemme lyhyitä yksinolon hetkiä joka päivä.

Joskus jokin niinkin yksinkertainen asia kuin kahden tunnin omistaminen itsellesi päivittäin toimii paremmin kuin vitamiinit. Katsotaanpa, mitkä psykologiset ulottuvuudet osoittavat, että ehkäpä olet saavuttanut voimiesi rajat.

Some figure

1. Huono mieliala ja apatia

Jokainen meistä käy läpi aikoja jolloin kaikki häiritsee meitä, jolloin olemme kykenemättömiä olemaan hyvällä tuulella ja mikään ei kiinnosta. Nämä voivat olla tiettyjä hetkiä tai päiviä, mutta tämä ongelma muuttuu joksikin muuksi kun siitä tulee kroonista. Tämä on ensimmäinen psykologisista ulottuvuuksista joka todistaa, että tarvitset aikaa olla yksin.

Nouseminen sängystä tuntien että sinussa ei vain ole sitä mitä tarvitaan päivästä selviämiseen, että kävelet virtaa vastaan, että ihmisillä ympärilläsi on prioriteetteja jotka ovat erilaiset kuin sinun – silloin tällöin tämän kokeminen on normaalia, mutta se ei saisi olla päivittäistä.

2. Tunne siitä, ettei sinulla ole aikaa mihinkään

Tämä menetetyn ajan ilmiö on erittäin yleinen ahdistukseen liitetty oire.

Tämä ei ole vain selkeä tunne siitä, ettei sinulla ole aikaa tehdä kaikkea mitä ajattelet, mutta se myös viittaa siihen että koet aidon ajan menetyksen, puolesta tunnista tuntiin, jolloin sinusta tuntuu ettet tehnyt mitään, mutta et muista mitä tapahtui.

On yleistä tuntea näin suuren stressin ja ahdistuksen aikoina.

3. Oma epäonnistuminen

Teet mitä teet, se aina päättyy huonosti. Itsetunnon menetys saa sinut ajattelemaan että kaikki on hallitsematonta. Vaikka kuinka yrität, mikään ei riipu sinusta.

Tämä turhauttava todellisuus on selkeä merkki siitä, että jotain on meneillään. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy kiinnittää enemmän huomiota itseesi. Sinun täytyy asettaa itsesi etusijalle ja omistaa aikaa itsellesi.

4. Arvostuksen puute

Teimme vertauksen tähän viime lauseissa: maailma taistelee sinua vastaan ja näyttää siltä että ihmiset ympärilläsi tekevät itsestään prioriteetin, käyttäen hyväkseen sitä että olet aina paikalla heitä varten.

Kun heidän tarvitsee hengittää, annat heille ilmaa; kun he haluavat kävellä, sinä laatoitat maan heidän jalkojensa alla.

Tämä puolustuskyvyttömyys voi olla mielessäsi, tai se voi olla todellista. Sen takia sinun täytyy tietää kuinka reagoida ja asettaa rajoja. Tunne arvostuksen puutteesta voi johtaa masennukseen.

Some figure

5. Psykosomaattiset oireet

Viimeinen psykologinen ulottuvuus on psykosomaattiset oireet.

Kun sinulla ei ole tarpeeksi aikaa itsellesi, sinulla ei ole tilaa ajatella, rentoutua ja pitää sisäistä keskustelua itsesi kanssa selvittääksesi prioriteettisi; kaikki tämä laittaa mielesi reagoimaan.

Se aiheuttaa seuraavaa:

  • Sydämentykytystä
  • Suunnatonta väsymystä
  • Päänsärkyjä
  • Huonoa ruoansulatusta
  • Unettomuutta

Kuinka omistaa enemmän aikaa itsellesi

Muutaman loman pitäminen ei ole tarpeeksi. Sinun ei tarvitse odottaa perjantaihin ollaksesi onnellinen, tai lomiin ollaksesi yksin. Paras hetkesi on nyt.

Itsellesi ajan omistaminen on terveyteen investoimista. Se on elintärkeä välttämättömyys, aivan kuin syöminen ja pukeutuminen joka päivä. Järjestä siis yksi tai kaksi tuntia aikaa vain itsellesi, joka päivä.

  • Tämän ajan itsesi kanssa tulisi olla korkealaatuista, ja aina kun mahdollista, ihan yksin.
  • Jotkut meditoivat, toiset joogaavat, ja toiset yksinkertaisesti istuvat ikkunan edessä ja huokaisevat ulos pitkään, mikä johtaa syvään rauhallisuuteen.
  • Tarvitset tätä omaa aikaa voidaksesi ymmärtää omat tarpeesi. Tämä on aika ajatella sitä, mitä haluat ja mitä et halua elämässäsi.
  • Hitaasti, ymmärtämällä prioriteettisi, alat tehdä päätöksiä. Koska ollaksesi onnellinen sinun täytyy pystyä päättämään ja liikkumaan eteenpäin pelottomasti.

Voima on käsissäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Glise, K., Ahlborg, G., Jr, & Jonsdottir, I. H. (2014). Prevalence and course of somatic symptoms in patients with stress-related exhaustion: does sex or age matter. BMC Psychiatry14, 118. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-118
  • Wang, S., Zhao, Y., Zhang, L., Wang, X., Wang, X., Cheng, B., Luo, K., & Gong, Q. (2019). Stress and the brain: Perceived stress mediates the impact of the superior frontal gyrus spontaneous activity on depressive symptoms in late adolescence. Human Brain Mapping40(17), 4982–4993. https://doi.org/10.1002/hbm.24752
  • Wiegner, L., Hange, D., Björkelund, C., & Ahlborg, G., Jr (2015). Prevalence of perceived stress and associations to symptoms of exhaustion, depression and anxiety in a working age population seeking primary care–an observational study. BMC Family Practice16, 38. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0252-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.