Sinun ei tarvitse selittää itseäsi

Kenenkään ei tarvitse antaa toisille selityksiä koskien omia uskomuksiaan, arvojaan tai ihmissuhteitaan. Selitykset ovat välttämättömiä vain silloin, kun kyseessä on epävarma tai kivulias tilanne, ja niiden tulee aina pohjautua kunnioitukseen.

Kognitiivinen psykologia kertoo meille, että tiettyjä tilanteita lukuun ottamatta toisille ei tarvitse antaa selityksiä siitä, mitä teemme, ajattelemme tai valitsemme päivittäisessä elämässämme.

Tämä liittyy aina “oman itsensä ajatteluun” ja tarpeeseen tuntea oma itsensä, kuten myös toimintaan omien periaatteiden ja arvojen mukaisesti. Samalla tulisi kuitenkin kunnioittaa ympärillä olevia ihmisiä.

Selitysten antaminen on tarpeellista vain tietyissä tapauksissa, jolloin päätöksemme vaikuttavat toisiin ihmisiin. On kuitenkin niin, että vastuun ottaminen liittyy kykyyn toimia oikein ja tehdä päätöksiä ilman sitä, että joudut hankkimaan oikeutuksen toisia kohtaan tekemillesi asioille.

Kärjistäen voidaan sanoa, että ihminen käyttää elämänsä antamalla selityksiä kaikesta, joten tällä kertaa haluamme kutsua sinut miettimään hiukan tätä hyvin tavallista tapaa. Haluatko itse lopettaa liiallisen tekemistesi ja ajatustesi selittämisen?

Kun selittelemisestä tulee tapa

Pyöräilijät

Kuten kaiken muunkin kanssa, on itsesi selittämisessä olemassa raja ja tasapaino. Voimme pyytää selitystä kumppaniltamme esimerkiksi silloin, kun hän ei ole ollut kotona kolmeen päivään. Tekisimme samoin myös lastemme kohdalla, jos he käyttäytyisivät epäsopivalla tavalla, tai ystäviemme, jos he tekisivät jotakin sellaista, joka ei vastaa odotuksiamme.

  • Ihmisen täytyy antaa ja saada selitys epävarmoissa, epätavallisissa tai kivuliaissa tilanteissa.
  • Kognitiivinen ja positiivinen psykologia korostaa sen tärkeyttä, että ihminen ei ajaudu ottamaan tavakseen “selitellä”.

Ongelma liiallista selittämistä koskien on siinä viestinnän tyypissä, jota käytät aina kun perustelet omaa itseäsi. Jos dialogi on rakentava ja empaattinen, viestintä kulkee vapaasti ymmärryksen toteutuessa.

Monissa tilanteissa ihmiset saattavat kuitenkin olettaa, että he jo ymmärtävät, mitä haluamme. He saattavat vaikuttaa siltä, että he kuuntelevat, mutta itse asiassa he ajattelevat jo sitä vastausta, jonka he tulevat antamaan. Tällöin he ovat jo tehneet oman johtopäätöksensä, vaikka se ei olisikaan todellisuuden mukainen.

  • Selitysten antamisesta ei koskaan saisi tulla tapa.
  • Selitykset ovat tarpeellisia vain silloin, kun käytännön tilanne vaatii niitä, jotta ihmissuhteeseen voitaisin palauttaa tasapaino.
  • Kun annat selityksiä, dialogin tulisi olla kunnioittava, avoin ja demokraattinen. Selityksen antajan ja saajan tulisi kuunnella empaattisesti ja omistautuneesti, jotta he voisivat tutkia tilannetta, päästä yhteisymmärrykseen sekä saada sen harmonian, jota me kaikki tarvitsemme viestinnässämme.

Tilanteita, jolloin sinun ei koskaan tulisi selitellä itseäsi

Naisten selitykset

Olemme varmoja, että läheisessä sosiaalisessa verkostossasi (ystävät, perhe, työ, kumppani) koet houkutusta antaa tavallista enemmän selityksiä elämäsi tietyistä osa-alueista. Et ehkä kuitenkaan halua jakaa näitä tietoja tai varsinkaan joutua oikeuttamaan itseäsi kyseisten asioiden suhteen.

Seuraavassa on eräitä esimerkkejä, jotka täydellisesti kuvaavat sellaisia tilanteita, jolloin sinulla ei ole mitään velvollisuutta selittää itseäsi.

Sinun ei tarvitse selittää oman elämäsi prioriteetteja

Se, mikä sinulle on tärkeää, on vain sinulle kuuluva asia. Jos suurin intohimosi on matkailu, kaikki eivät tule sitä ymmärtämään, että käytät kokonaisen vuoden matkarahojen säästämiseen sen sijaan, että ostaisit uuden pesukoneen tai auton. Sinun ei tarvitse oikeuttaa mitään tällaista, mutta jos sen teet, tee se vain kerran.

Sinun ei tarvitse selittää ihmissuhteidesi piirteitä tai suhteiden puuttumista

Miksi sinulla ei ole kumppania? Eikö teillä vielä ole lapsia? Poikaystäväsi on aika hiljainen, eikö vain? Miksi et asu lähempänä perhettäsi?

Olet varmasti kuullut ainakin muutaman näistä kysymyksistä jossakin vaiheessa elämääsi. Ihmiset kysyvät niitä usein viattoman uteliaisuuden vuoksi, mutta saattaa olla kyse asioista, joiden oikeuttaminen on sinulle epämukavaa, ja näissä teemoissa ei itse asiassa ole kyse kenestäkään muusta kuin sinusta itsestäsi.

Sinun ei tarvitse selittää uskomuksiasi tai arvojasi

Arvot, uskomukset ja mielipiteet ovat päteviä jo sinänsä. Niitä ei tarvitse selittää tai oikeuttaa. Jos sinulla on jokin uskonto, tai jos tunnet kallistuvasi tietyn tyyppisen henkisen näkemyksen suuntaan, sinun ei tarvitse selittää uskomuksiasi kenellekään. Samoin sinun ei myöskään tarvitse selittää sitä, mikä sinut sai kyseiseen uskomukseen päätymään.

  • Sinä olet omat valintasi, ja toisten tulee hyväksyä se, mitä olet. Tämän tulee tapahtua ilman, että he pyytävät sinulta selitystä.
  • Yhdessä eläminen tarkoittaa sitä, että kunnioitatte toisianne ja siten hyväksytte toisenne sellaisina kuin olette. Selitykset ovat tarpeen vain silloin, kun on kyse kiistoista tai henkilökohtaisista ongelmista, kuten jo aikaisemminkin mainitsimmekin.

Elä elämääsi vapaana pysymällä rehellisenä omille arvoillesi ja toimi kunnioittaen. Ole onnellinen kaikesta siitä, minkä olet saanut omalla polullasi aikaan.

UUTISIA VERKOSSA