Logo image
Logo image

Tarttuuko tulirokko?

3 minuuttia
Tulirokko on tauti, joka on yleisin pienillä lapsilla. Sen tavallisimpia oireita ovat kuume, ihottuma ja kielen punoitus. Alta löydät lisää tietoa tulirokosta ja sen tartuntatavoista.
Tarttuuko tulirokko?
Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2021

Tulirokko on akuutti infektiotatauti, jonka aiheuttaa Streptococcus pyogenes -bakteeri. Tieteellisten tutkimusten mukaan Streptococcus pyogenes on yksi herkimmin tarttuvista, kaikista saman ryhmän 74 bakteerilajista. Kyseinen bakteeri aiheuttaa erilaisia tulehdustiloja, kuten nielutulehdus, sidekudoskerroksen tulehdus, nekrotisoiva fasciitti ja reumakuume, monien muiden joukossa.

Siksi onkin välttämätöntä, että tarkastelemme tätä taudinaiheuttajaa kliinisestä näkökulmasta. Tänään puhumme siitä, tarttuuko tulirokko ja miten se leviää.

Tulirokon leviäminen

Epidemiologisten julkaisujen mukaan tulirokko on infektiotauti, joka vaikuttaa pääasiassa lapsiin. Alta löydät lisää tietoa tulirokosta:

  • Oireettomia Streptococcus pyogenes -infektioita esiintyy 3-26 %: lla terveistä lapsista missä tahansa tietyssä väestössä.
  • Jopa 58 prosentilla pienistä lapsista, joilla on kurkkukipu, on kyseinen bakteeri-infektio.
  • Pyogenes on streptokokkilaji, joka liitetään usein epidemioihin, ja sitä pidetään yleisimpänä ruokamyrkytysten aiheuttajana.
  • Tulirokon esiintyvyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä; vuonna 2009 Vietnamissa oli yli 23 000 dokumentoitua tapausta.

Yleensä ihmiset pitävät tulirokkoa historiaan kuuluvana tautina mutta sitä esiintyy edelleen modernissa yhteiskunnassa. Siksi onkin tärkeää ymmärtää sen tartuntamekanismeja.

Some figure
A-ryhmän streptokokkibakteerit aiheuttavat tulirokon.

Mikä on tulirokko?

Kuten edellä mainittiin, tulirokko on Streptococcus pyogenes A -ryhmään kuuluvan bakteerin aiheuttama infektiotauti. Tutkimusten mukaan tämä bakteeri voi tuottaa eksotoksiineja ja superantigeenejä – aiheuttaen immuunijärjestelmän hälytystilan. Siten se aiheuttaa laajan kirjon erilaisia oireita. Bakteereja on eniten limakalvojen pinnoilla ja iholla. Useissa foorumeissa, kuten Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjastossa, on luettelo tulirokkoon liittyvistä oireista:

  • Infektio alkaa usein kuumeella ja kurkkukivulla.
  • Kaulassa ja rintakehässä ilmenee ihottumaa, joka leviää koko kehoon.
  • Lisäksi niskan imusolmukkeet ovat turvonneet.
  • Myös toissijaisia ​​oireita voi ilmetä, kuten lihassärkyä, pahoinvointia, vilunväristyksiä ja kielen punoitusta sekä turvotusta.

Huomaa, että tämän taudin ilmeisin oire on ihottuma. Vaikka ensimmäiset oireet ilmaantuisivat muutama päivä tartunnan saamisesta, ihottuma ilmestyy yleensä 3-5 päivän kuluttua tartunnasta ja kestää yli viikon.

Tarttuuko tulirokko?

Pediatristen järjestöjen, kuten Kidshealthin, mukaan tulirokko tarttuu erittäin herkästi henkilöstä toiseen. Sekä suora kosketus haavoittuneeseen pintaan (märkärupipotilailla, toinen tämän bakteerin aiheuttama tulehdustila) että sairaiden henkilöiden mikrohiukkasten hengittäminen (yskiminen ja aivastelu) voivat levittää infektiota.

On myös hyvä tietää että tämä mikro-organismi elää pinnoilla jopa neljä viikkoa. Vaarana onkin, että terveet henkilöt käsittelevät samoja ruoka-aineita ja tavaroita kuin tartunnan saanut henkilö, ja levittävät tautia sitä kautta.

Viralliset tahot varoittavat, että yksi yleisimmistä tulirokon leviämisen syistä on huono ruoan käsittely. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että lemmikit tai lelut voivat levittää bakteeria, kunhan alue ja esineet desinfioidaan riittävän usein.

Infektion kesto

Sairastunut henkilö levittää tautia niin kauan kuin hänellä ilmenee oireita. Kyseessä on kuitenkin lievä infektio, joka paranee nopeasti antibioottien avulla. Sairastunut henkilö ei enää levitä tautia 48 tuntia hoidon aloittamisen jälkeen.

Kuinka tulirokon leviämistä voidaan ehkäistä?

Some figure
Tulirokko on yleinen lapsilla jotka kärsivät lääkeyliherkkyydestä.

Kuten jo mainitsimme, tulirokko on lievä, mutta erittäin tarttuva infektiotauti, joka leviää useimmiten huonon hygienian tai ilmassa olevien mikrohiukkasten kautta. Siksi asianmukaiset hygieniatoimet ovat paras tapa suojautua sitä vastaan. Tässä on joitain ohjeita tulirokon leviämisen estämiseksi:

Tulirokko ja sen leviämistavat

Tarttuuko siis tulirokko? Vastaus on kyllä; se on erittäin tarttuva infektiotauti, jonka aiheuttaa mikro-organismi ja se on esiintyvyydeltään erittäin yleinen. Se on lievä infektio, ja paranee antibioottikuurilla muutamassa päivässä.

Vaikka osa potilaista voi kärsiä komplikaatioista, kuten keuhkokuumeesta tai sivuontelotulehduksesta. Tämä ei kuitenkaan ole yleistä. Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla on kuumetta johon liittyy nopeasti leviävä ihottuma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wong, S. S., & Yuen, K. Y. (2012). Streptococcus pyogenes and re-emergence of scarlet fever as a public health problem. Emerging Microbes & Infections1(1), 1-10.
  • Canals, M. (1989). Dinámica epidemiológica de la escarlatina en Chile. Revista chilena de pediatría60(1), 15-18.
  • Fiebre escarlata, medlineplus.gov. Recogido a 12 de septiembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000974.htm
  • Escarlatina, Kidshealth.org. Recogido a 12 de septiembre en https://kidshealth.org/es/parents/scarlet-fever-esp.html#:~:text=Las%20infecciones%20bacterianas%20que%20causan,del%20contacto%20con%20la%20piel.
  • Escarlatina, CDC. Recogido a 12 de septiembre en https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/scarlet-fever-sp.html
  • Piñeiro Pérez, Roi, et al. “Adecuación del diagnóstico y tratamiento de la faringoamigdalitis aguda a las guías actuales.” Pediatría Atención Primaria 18.72 (2016): 317-324.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.