Logo image
Logo image

Tartarkastike: ravinnepitoisuus ja edut

3 minuuttia
Jos pidät kastikkeista ruoan kanssa, et voi jättää väliin tartarkastiketta. Se sisältää antioksidantteja ja vitamiineja.
Tartarkastike: ravinnepitoisuus ja edut
Viimeisin päivitys: 20 huhtikuuta, 2023

Tartarkastike sopii mainiosti monien ruokien, kuten juuresten tai kalan kanssa. Se on helppo valmistaa, ja sillä voi olla tiettyjä terveyshyötyjä, kun se sisällytetään ruokavalioon oikein. Ja kun se valmistetaan itse kotona, voidaan valita parhaat raaka-aineet ja lisäaineita ei tietenkään laiteta joukkoon.

Ennen kuin aloitamme, meidän on korostettava, että kastikkeita tulee yleensäkin kuluttaa kohtuudella. Muuten kaloreiden saanti lisääntyy huomattavasti, mikä johtaa asteittaiseen painonnousuun.

Lopulta tämä aiheuttaa kehossa tulehdustilan, jolla on negatiivinen vaikutus terveyteen. Se voi jopa lisätä tiettyjen kroonisten patologioiden ilmaantuvuutta vuosien mittaan.

Tartarkastikkeen ravintoarvo

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta on huomattava, että tartarkastikkeessa on 63 kaloria jokaista 30 gramman annosta kohti. Se sisältää 5 grammaa rasvaa ja 4 grammaa hiilihydraatteja annosta kohden ja tarjoaa tärkeitä ravintoaineita, kuten E- ja K-vitamiinia. Liioitella ei pidä, mutta sen kohtuullinen nauttiminen voi auttaa saavuttamaan näiden olennaisten ravintoaineiden tarpeen.

Some figure
Sisällytä kotitekoista tartarkastiketta ruokavalioosi satunnaisesti ja kohtuullisesti.

Lisäksi tämä kastike voi tarjota fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttikapasiteettia, erityisesti maustekurkut. Nämä pystyvät neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumisen ja niiden myöhemmän kertymisen kehon kudoksiin. Tämän vaikutuksen on osoitettu vähentävän kroonisten patologioiden, kuten sydän- ja verisuonitautien, kehittymisen riskiä vuosien mittaan.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Kotitekoisia majoneesireseptejä: 4 vaihtoehtoa

Tartarkastikkeen edut

Ensinnäkin meidän on korostettava E-vitamiinin vaikutusta tartarkastikkeessa. Se kehittää myös vahvaa antioksidanttiaktiivisuutta, kuten Nutrients- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan. Se voi parantaa immuunijärjestelmän toimintaa vähentäen tarttuvien ja jopa kroonisten sairauksien ilmaantuvuutta.

Some figure

K-vitamiini puolestaan auttaa parantamaan luuston terveyttä. Yhdessä kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, kanssa se on avainasemassa varmistamaan, että luuntiheys on optimaalinen, mikä auttaa estämään murtumia tulevaisuudessa.

Tämä on erityisen tärkeää naisille, jotka ovat ylittäneet vaihdevuodet, koska osteoporoosin riski kasvaa tuolloin. Tämän todistaa Clinics in Geriatric Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

K-vitamiini liittyy myös veren hyytymisprosesseihin. Tasojen säilyttäminen optimaalisina auttaa estämään muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sydän- ja verenkiertojärjestelmän asianmukaiseen toimintaan. Tiettyjen lääkkeiden saantia tulee kuitenkin rajoittaa.

Kuinka tartarkastiketta käytetään?

Tartarkastiketta on yleensä saatavilla kaikista supermarketeista. Mutta kotitekoisen kastikkeen laatu on korkeampi, koska tämä varmistaa, että sen koostumuksessa ei ole lisäaineita. Pääsääntöisesti sitä voidaan tarjoilla uunikala- tai perunaruokien lisukkeena. Se sopii hyvin yhteen molempien tuotteiden kanssa ja parantaa niiden aistinvaraisia ominaisuuksia.

Lue lisää täältä: K-vitamiini lisäravinteena: miksi ja milloin?

Tartarkastike

Tartarkastikkeen valmistamiseksi tarvitset:

 • 2,5 dl maustamatonta ja sokeritonta kreikkalaista jogurttia
 • 3 rkl makeaa maustekurkkukastiketta tai 3-4 hienonnettua pikkumaustekurkkua
 • 1/4 tl mustapippuria
 • 2 tl sitruunamehua
 • Valinnainen: kapriksia

Valmistus

 1. Sekoita kaikki edellä mainitut ainekset kulhossa ja sekoita, kunnes kastike on mahdollisimman tasaista.
 2. On suositeltavaa tarjoilla se aina hyvin jäähdytettynä. Sen voi jättää jääkaappiin hetkeksi ennen käyttöä, jotta sen maut tulevat mahdollisimman hyvin esille.
 3. Jos haluat sisällyttää tämän kastikkeen vegaaniseen ruokavalioon, vaihda kreikkalainen jogurtti soijasta valmistettuun jogurttiin. Voit jopa käyttää vegaanimajoneesia.

Tartarkastike on erinomainen säväys moniin ruokiin

Kuten huomaat, tartarkastike on lisuke, jota voidaan käyttää useiden erilaisten ruokien kanssa ja jolla on upea maku. Se on myös tiettyjen antioksidanttien ja korkealaatuisten vitamiinien lähde.

Tästä syystä voit hyvin sisällyttää sen ruokavalioosi, vaikka on aina tärkeää rajoittaa sen kulutusta, jotta vältytään liiallisilta kaloreilta, sillä ne voivat vaikuttaa painonnousuun ajan myötä.

Muista lopuksi, että ruokien maun parantamiseksi voit lisätä myös mausteita ja yrttejä. Etenkin tuoreet yrtit tarjoavat korkealaatuisia fytokemikaaleja, joten niiden nauttiminen liittyy parempaan terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
 • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.