Tärkeintä parisuhteessa on hyvä tiimi, ei yhtäläisyys
Jotkut ihmiset viettävät koko elämänsä yrittäen löytää sielunkumppaninsa – sen ihmisen, joka jakaa omat mieltymykset, intohimot ja tavat. Mutta itse asiassa kaikkein tärkein asia parisuhteessa on kuitenkin se, että muodostat toisen kanssa hyvän tiimin.
Sillä ei ole siis väliä, jos kumppanisi haluaa mieluummin olla kotona silloin, kun sinä haluat mennä ulos syömään. Silläkään ei ole väliä, jos toinen haluaa harrastaa urheilua ja toinen haluaa katsoa romanttisia elokuvia.
Avainasia on se, että kunnioitatte toinen toistanne, pääsette yhteisymmärrykseen sekä mahdollistatte toiselta oppimisen, ja että muodostatte hyvän tiimin.
Mahtava pariskunta ei tarkoita sitä, että ollaan samaa mieltä 100 % ajasta, eikä myöskään tarvita yhteistä sydämen lyöntitahtia tai samanlaisia silmiä. Mahtava pariskunta tarkoittaa sitä, että osaatte rakentaa jotakin vahvaa ja kestävää rakennusainetta kauniista kontrasteistanne, jotta voitte luoda yhden kauniin ja kestävän kokonaisuuden.
Tällä kertaa kerromme siis siitä, mitkä ovat hyvän tiimin muodostamisen keskeiset asiat – parhaan mahdollisen pariskuntatiimin.
Eroista huolimatta hyvä tiimi
Ei kannata tehdä sitä virhettä, että vaivut epätoivoon, koska sinulla ei kumppanisi kanssa ole aivan täysin sama maku. Ette ehkä pidä samoista kirjoista, elokuvista tai aterioista.
Se, millä tulisi olla merkitystä, on kyvyttömyys päästä yhteisymmärrykseen. Tällöin ette voi asettaa itseänne toisen osapuolen asemaan, vaan haluatte, että toinen omaksuu väkisin omat mielipiteenne ja päätöksenne.
Katsotaan seuraavaksi tätä asiaa tarkemmin – jatka lukemista!
Se, millä on merkitystä, on arvot
Jotta voisit olla kumppanisi kanssa hyvä tiimi, saatat olla eri mieltä politiikasta tai omata jopa erilaisen persoonallisuustyypin. Introvertti voi sopia hyvin yhteen ekstrovertin kanssa, ja päinvastoin.
On kuitenkin yksi asia, jonka tulee olla harmoniassa parisuhteessa: arvot.
Arvot ovat niitä, jotka saavat aikaan molemman osapuolen samanlaiset käsitykset siitä, mitä on rakastava parisuhde, tai mitä perheenä oleminen tarkoittaa.
Saman arvojärjestelmän omaaminen kuin kumppanillasi tulee auttamaan sinua kunnioittamaan ja ymmärtämään erojanne. Lisäksi tulet näkemään toisen erilaiset tavat katsoa asioita, ja voit ottaa ne huomioon tai oppia niistä.
Erilainen ajattelutapa ei tarkoita sitä, että tunnette eri tavalla
Jos kumppanisi rakastaa kissoja ja sinä pidät koirista, tämä ei tarkoita sitä, että hän rakastaa sinua vähemmän. Jos olet kasvissyöjä, tämä ei tarkoita sitä että vihaat toista vain siksi, että hän ei ole.
- Erilaiset ajattelutavat eivät tarkoita sitä, että rakastat toista vähemmän. Tämä ero tarkoittaa sitä, että kunnioitatte toisianne sekä annatte toisillenne vapautta ja etenkin mahdollisuuden olla oma itsensä.
- On kuitenkin yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, ja se on seuraava: kumppanillasi ei koskaan ole oikeutta muuttaa sitä tapaa jolla ajattelet, eikä pakottaa sinua omaksumaan hänen omia mieltymyksiään, ihanteitaan tai intohimojaan.
- Tiimissä olemiseen tarvitaan sitä, että kumpikin osapuoli ymmärtää, että ilman kunnioitusta ei voi olla liittoa – ilman ymmärrystä erilaisuuksista ei siis voi olla liittoa.
Eronne rikastuttavat toistenne elämää
Ammatilliset elämänne liikkuvat eri ympyröissä, ja vietätte päivänne eri ympäristöissä. Kun menet kotiin, jotta voisit laskea suojamuurisi, jää jäljelle vain se, mikä on totta: kaksi ihmistä, jotka rakastavat toisiaan.
Teillä on eroja ja liikutte eri suunnissa, mutta tästä huolimatta rakastat kumppanillesi sen kertomista, kuinka päiväsi meni. Opitte toisiltanne ja toisen näkökulman näkemisestä.
Sillä ei ole väliä, jos on sellaisia asioita joista ette koskaan voi päästä yhteisymmärrykseen. On mahdollista, että kumppanisi ei koskaan tule antamaan periksi ja vaikkapa suostu muuttamaan maalle, mutta hän saattaa silti lähteä viikonloppuretkille maaseudulle.
Osaatte olle samaa mieltä
Jotta voisitte olla hyvä tiimi, teidän tulee osata päästä sopimukseen. On myös elintärkeää, että osaatte käyttää hyvää viestintää, jotta pääsisitte yhteisiin tavoitteisiinne.
Kuuntele siis kunnioittaen ja kiinnostuneena: kuuntele ymmärtääksesi, ei vain vastataksesi.
- Ymmärrä toisen ihmisen näkökulmaa. Meillä kaikilla on omat mielipiteemme tietyistä asioista, mutta sinun tarvitsee olla empaattinen sekä laittaa itsesi kumppanisi kenkiin, jotta voisit ymmärtää kuinka hän tuntee, mitä hän puolustaa ja mitä hän tekee.
- Antamisessa ei ole kyse samasta asiasta kuin häviämisessä – se tarkoittaa sitä, että kokeilet uusia mahdollisuuksia. Jotta tiimi voisi olla hyvä, sinun tulee olla selkeä eräästä asiasta: kenenkään ei tulisi hävitä, ja kenenkään ei tulisi voittaa.
- Ette kävele samassa rytmissä joka ikinen päivä. Joskus annat hiukan periksi, ja saat äkillisesti selville jotakin, joka on sinulle yllätys. Tällaiset asiat rikastuttavat parisuhteen osapuolten elämää.
Luonne-erojen merkitys parisuhteen tiimissä on aihe, joka kannattaa pitää mielessä. Parhaat pariskunnat ovat sukulaissieluja, jotka jakavat yhteiset arvot. Heidän eronsa tulevat harmonisoiduiksi vuoropuhelun ja kunnioituksen kautta, sillä he muodostavat hyvän tiimin.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.