Logo image
Logo image

7 tapaa tehdä kotitekoinen ilmankuivain

5 minuuttia
Oletko huomannut kellertäviä tai tummia täpliä seinillä? Ehkä ne johtuvat kosteudesta. Sen alkuperä täytyy selvittää, mutta lisäksi kannattaa sijoittaa ilmankuivain tiettyihin tiloihin kosteuden aiheuttamien seurausten vähentämiseksi tai ehkäisemiseksi.
7 tapaa tehdä kotitekoinen ilmankuivain
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2023

Voit ostaa kaupallisen ilmankuivaimen, mutta miksi et kokeilisi kotitekoista vaihtoehtoa? Ne eivät ole pelkästään taloudellisempia, vaan myös ympäristöystävällisempiä, koska ne eivät kuluta sähköä.

Jos etsit tapaa kosteuden karkottamiseen kotona, lue eteenpäin, sillä annamme ohjeita kotitekoisen ilmankuivaimen valmistamiseksi.

Kosteuden aiheuttamat ongelmat

Olipa kyseessä koti tai toimisto, suhteellisen kosteustason tulee olla 30–50 %. Mutta on joitakin syitä, miksi tämä prosenttiosuus voi nousta, ja niistä tärkeimmät ovat kondensaatio ja vuoto.

Kummassakin tapauksessa seuraukset ovat erilaisia. Sekä tavarat että ihmisten terveys voivat kärsiä.

Liian korkeaan kosteustasoon liittyvien ongelmien joukossa ovat seuraavat:

 • Se vaikuttaa levon laatuun.
 • Koti tuntuu lämpimämmältä.
 • Maali halkeilee, nousee ja alkaa ripistellä pois.
 • Sieniä ja hometta esiintyy.
 • Seiniin ja kattoon ilmestyy tahroja.
 • Paha haju ympäristössä ja varastoiduissa vaatteissa.
 • Huonekalut, vaatteet ja muut esineet voivat vaurioitua.
 • Lisääntynyt hengitystiesairauksien riski tai oireet (astma, keuhkoputkentulehdus, nuha).

Lue: Kosteusvahinkojen ehkäisy

Mikä on ilmankuivain ja miten se toimii?

On olemassa useita tapoja torjua korkeaa kosteutta sisätiloissa. Tietysti ensimmäinen asia on selvittää kosteuden syy. Ehkä kyseessä on kondensaatio-ongelma, ehkä katossa on vuoto ja sadetta pääsee sisään, tai putkessa on vuoto.

Mutta joskus kyseessä on luonnollisesti kostea ympäristö: esimerkiksi kellari tai suljettu tila, jossa ilma ei kierrä. Sitten saattaa olla tarpeen käyttää ilmankuivainta.

Kaupallinen ilmankuivain on laite, joka poistaa osan ympäristön kosteudesta.

Se toimii näin:

 1. Huoneen kostea ilma pääsee laitteeseen.
 2. Se kulkee jäähdytyskierukan läpi kondensoituen.
 3. Sitten se saavuttaa kiekon, jossa kuivausaine imee kosteuden.
 4. Poistettu kosteus menee vesisäiliöön.
 5. Ilma lämmitetään ennen kuin se palautetaan ympäristöön.

Markkinoilla on erilaisia ilmankuivaintyyppejä. Valinta riippuu sen tilan koosta, jossa sitä käytetään.

Näiden laitteiden haittapuolena on kustannustensa lisäksi se, että ne lisäävät sähkönkulutusta. Niiden on oltava jatkuvasti päällä.

Some figure
Kaupalliset ilmankuivaajat vaativat huomattavan sijoituksen alussa. Lisäksi ne kuluttavat jatkuvasti sähköä.

Kuinka tehdään ilmankuivain itse: 7 ideaa

Yllä mainittujen laitteiden lisäksi voit tehdä itse ilmankuivaimen luonnontuotteista. Sen lisäksi, että ne ovat halvempia, ne eivät nosta sähkölaskua. Katsotaan, mitä vaihtoehtoja on olemassa.

Lue tämäkin: Näin havaitaan liika asunnon kosteus

1. Hiili

Perun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aktiivihiili voi olla hyvä vaihtoehto homeen ja korkean kosteustason torjuntaan. Sen huokoinen rakenne edistää imeytymistä. Lisäksi se neutraloi pahoja hajuja.

Tämän kotitekoisen ilmankuivaimen valmistamiseksi tarvitset seuraavat materiaalit:

 • Suuri muovinen limsapullo (tyhjä) tai purkki.
 • Aktiivihiiltä sen verran, että se riittää täyttämään puolet astiasta.
 • Veitsi tai ruuvimeisseli.

Toimenpide on hyvin yksinkertainen: riittää, että avaat astian (tai leikkaat osan pois, jos kyseessä on pullo) ja täytät sen puoliväliin hiilellä. Sitten se asetetaan paikkaan, jossa on kosteutta. On suositeltavaa vaihtaa hiili säännöllisesti, 15-30 päivän välein.

Tämän ilmankuivaimen valmistukseen voi käyttää myös pieniä kangaspusseja (esim. säkkikangasta tai juuttia). Tässä tapauksessa hiilipalasten tulee olla pienempiä. Voit sijoittaa ne talon eri kulmiin tai ripustaa ne ovenkahvoihin.

2. Karkea suola

Suola on toinen aine, jota käytetään laajalti kosteusongelmien torjumiseen. Edullisesti käytetään karkeaa suolaa, joka auttaa imemään ilmassa olevaa vesihöyryä.

Tarvitset seuraavaa:

 • Karkea suola (100-150 grammaa).
 • 1 tyhjä tölkki (ilman kantta) tai pullo (täytyy olla puhdas).
 • Kankaanpala (se voi olla vanha sukka).

Toimi näin:

 1. Tee muutama pieni reikä tölkin pohjaan. Jos käytät pulloa, voit leikata sen kahtia ja asettaa sen ylösalaisin, suppilon muotoon, jolloin korkissa on reikä.
 2. Aseta liina pullon tai tölkin sisään ja lisää suola sen sisään.
 3. Sijoita ilmankuivain tilaan, jossa on kosteutta.

Sinun on sijoitettava se niin, että ilma kiertää, eli että pohjareiät eivät peity. Suola tulee vaihtaa joka viikko tai 10 päivän välein: vähintään 3 kertaa kuukaudessa.

Panamassa tehdyssä rakennusmateriaalien testauksessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että luonnonkuiduista valmistetut levyt, joissa on yhdistetty kookosrouhe, riisitärkkelys ja karkea suola, auttavat vähentämään suhteellista kosteutta.

3. Ruokasooda

Kotitalouksien siivoukseen käytettävien monien käyttötarkoitusten lisäksi voit käyttää ruokasoodaa kotitekoisen ilmankuivaimen valmistukseen. Prosessi on samanlainen kuin edellä kuvatut, mutta se tehdään sideharsopusseista.

Pussukat sijoitetaan kosteiden tilojen kulmiin, laatikoihin tai kaappeihin. Se ei ainoastaan torju tehokkaasti kosteutta, vaan se myös poistaa hajua ja luo ympäristön, joka estää mikro-organismien kasvua.

4. Liitu

Tämä on kotitekoinen ilmankuivain, joka on erittäin yksinkertainen valmistaa ja käyttää. Tarvitset vain muutaman liidun, jotka voivat olla joko valkoisia tai värillisiä. Laita ne pieneen tylli- tai sideharsopussiin.

Sulje pussi tiukasti. Voit lisätä narun ripustamista varten.

Se auttaa torjumaan kosteutta kaapissa, estäen vaatteita haisemasta pahalle. Toimii myös autossa. Kuten edellisissä tapauksissa, sinun tulee vaihtaa liidut aika ajoin.

5. Kalsiumkloridi

Kalsiumkloridion suola, jota käytetään elintarviketeollisuudessa jalostetuissa ja esikeitetyissä elintarvikkeissa ja säilykkeissä. Sitä käytetään myös jäteveden käsittelyyn, ja se on ainesosa paperimassan ja polymeerien valmistuksessa.

Kotitekoinen ilmankuivain voidaan tehdä kalsiumkloridia käyttäen. Käytä teollista tyyppiä, jolla on paremmat imukykyiset ominaisuudet.

Toimi seuraavasti:

 1. Ota tyhjä muovinen limsapullo ja leikkaa se auki.
 2. Lisää kalsiumkloridia puoleenväliin asti.
 3. Aseta pullon päälle pala tylliä tai vastaavaa kangasta. Voit käyttää kuminauhaa tai narua kankaan kiinnittämiseen.
 4. Aseta säiliö kulmiin, joissa on kosteutta.
 5. Tyhjennä säiliö, kun näet, että se on täynnä vettä.

Hyvä puoli tässä kotitekoisessa ilmankuivaajassa on, että voit säilyttää kloridin, jättää sen kuivumaan aurinkoon ja käyttää sen uudelleen. Ajan myötä se kuitenkin menettää ominaisuutensa, joten se ei kestä loputtomiin.

Tutkimukset osoittavat, että tätä yhdistettä on käytetty aktiivihiilen ja silikageelin ohella jäähdytys- ja kosteudenpoistojärjestelmissä matalan lämpötilan lämmön avulla, mikä on osoittautunut tehokkaaksi ja imukykyiseksi.

6. Riisi

Ehkä et tiennyt, että ruoanlaiton lisäksi voit käyttää riisiä poistamaan kosteuden ja hajun kaapeista yhdistämällä sen muihin jo luettelemiimme aineksiin.

Tarvitset seuraavaa:

 • Ruokasoodaa.
 • Säiliö ilman kantta.
 • Elmukelmua.
 • Nauhaa tai narua.
 • Karkeaa suolaa.
 • Riisiä.

Laita kulhoon ruokasoodaa, riisiä ja suolaa samassa suhteessa. Tarvitsemasi määrä riippuu kosteustasosta ja tilasta. Se voi olla esimerkiksi kupillinen jokaista. Sekoita hyvin.

Peitä sitten muovikelmulla, kiinnitä se teipillä tai narulla ja puhko kelmuun useita reikiä. Sijoita paikkaan, jossa on kosteutta. Vaihda seos silloin tällöin.

7. Kasvit ilmankuivaimina

Sen lisäksi, että ne auttavat sinua sisustamaan ja kirkastamaan ympäristöä, jotkut sisäkasvit imevät kosteutta. Seuraavat lajikkeet täyttävät tämän tehtävän parhaiten:

 • Kaktus
 • Muratti
 • Minttu
 • Hämähäkkikasvi
 • Maijat (Calathea)
 • Saniaiset
 • Tillandsiat
 • Bambu
 • Viirivehka
Some figure
Viirivehka auttaa imemään ympäristön kosteutta.

Muut toimenpiteet kosteuden torjumiseksi

Näiden kotitekoisten ilmankuivainten lisäksi on olemassa joitakin temppuja kosteuden poistamiseen kotona, jotka ovat varsin tehokkaita. Ota huomioon seuraavat suositukset:

 • Älä säilytä kosteita pyyhkeitä talon sisällä. Jos mahdollista, tee se aina ulkona.
 • Avaa ikkunat ja ovet joka päivä, myös kaapin ovet.
 • Erota huonekalut seinistä, jotta ilma pääsee kiertämään.
 • Kun maalaat seiniä, lisää maaliin hieman kalkkia.
 • Suihkuta etikkaa kulmiin, joihin kerääntyy helposti kosteutta, homeen muodostumisen välttämiseksi.
 • Tarkkaile vuotoja ja korjaa ne ennen kuin kosteus pääsee muihin tiloihin.

Kotitekoisen ilmankuivaimen tehokkuus

Juuri kuvatuilla kodin ilmankuivaajilla on tiettyjä etuja. Ne ovat luonnollisia, helppoja tehdä, eivät kuluta energiaa ja ne ovat ympäristöystävällisiä.

Ne eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin kaupalliset ilmankuivaimet, ja ne ovat tehokkaita vain pienissä tiloissa ja kulmissa. Joten jos sinulla on suuri kosteusongelma, sinun on ehkä ostettava ilmankuivain ja tietysti myös etsittävä ongelman syy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ardusso, L., Neffen, H., Fernández-Caldas, E. et al (2019). Intervención ambiental en las enfermedades respiratorias. Medicina (Buenos Aires), volumen 79(2), 123-136.
 • Flórez Zambrano, A. (2021). Araracuara: manual de supervivencia urbana. Bogotá-Colombia: Cangrejo Editores.
 • González-Serrud, S., Bernal, A., Chung, A., & Marín, N. (2022). Fabricación de láminas construidas a base de fibras naturales que absorben humedad relativa del entorno. Revista De Iniciación Científica, volume 8(2), 7-16.
 • Hernández F., J., Pérez Ushimaru, I., Sinuiri Santi, G. et al. (2021) Bolsas purificadoras de carbón activado de bambú – Bamboo Dry. Santiago de Surco-Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
 • Tso, C., & Chao, C. (2012). Activated carbon, silica-gel and calcium chloride composite adsorbents for energy efficient solar adsorption cooling and dehumidification systems. International Journal of Refrigeration, volume 35(6), 1626-1638.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.