Sydänkohtauksen oireet naisilla
Sydänkohtauksen oireet naisilla voivat erota huomattavan paljon miesten kokemista oireista. Sydänkohtausten ajatellaan usein olevan juuri miehiä vaivaava ahdinko, mutta sydänkohtausten määrä naisilla on nousussa. Joskus sydän voi oireilla kovana väsymyksenä ja outona kipuiluna, jonka syytä ei pysty selvittämään. On hyvä tunnistaa sydämen oireilun merkit, sillä mitä nopeammin hoitoon hakeutuu, sen paremmat mahdollisuudet sinulla on selviytyä kohtauksesta.
Sydänkohtauksen oireet naisilla
Sydäninfarkti on äkillisestä hapenpuutteesta johtuva kuolio sydänlihaksessa. Se on sepelvaltimotaudin pahin seuraamus. Suomessa saa vuosittain sydäninfarktin noin 25 000 henkilöä. Tila on hengenvaarallinen, ja infarktista johtuvia kuolemia on 13 000 vuodessa. Kun puhutaan sydänkohtauksista, usein mieleen nousee kuva rintaansa puristavasta vanhemmasta miehestä, mutta sydänkohtauksia ilmenee myös naisilla.
Sydänkohtauksen oireet naisilla voivat olla hienovaraisempia kuin miehillä, ja usein ne jäävät huomiotta. Alta löydät listan niistä oireista, joita kannattaa tarkkailla ja joiden ilmetessä tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle tai sairaalaan.
1. Paine rintakehässä
Joskus rintakehää puristaa ja polttelee, ja tämä saa olon väsyneeksi ja uupuneeksi. Energiaa ei tunnu riittävän fyysisiin suorituksiin. Tällainen rintakipu sekoitetaan usein ahdistukseen tai ahdistuskohtauksiin, joista monet kärsivät.
Stressaavat elämäntilanteet voivat aiheuttaa ahdistusta ja jopa paniikkikohtauksia silloin tällöin, mutta jos oireet jatkuvat päivästä toiseen, on syytä lähteä lääkärin puheille. Miehillä oireet alkavat usein paineen tunteella rinnassa, joka leviää käsivarteen ja voi aiheuttaa pistelevän tunteen – naisilla puolestaan kipuilu on yleensä aina rinnassa.
2. Akuutti kipu ylävartalossa: kaulassa, selässä ja leuassa
Yhtäkkinen kipu käsivarsissa, selässä, olkapäissä, kaulassa, ylävatsassa tai leuassa voi olla oire sydänongelmista. Joskus kivut sivuutetaan olankohautuksella, jos ne häipyvät itsestään. Jos koet outoa kipuilua jatkuvasti, on syytä varata aika lääkäriin ja lähteä selvittämään kivun syytä. Kehossa voi esiintyä vaikka minkälaisia outoja kipuja, joista ei ole syytä huolestua, mutta oman mielenrauhan ja terveyden takia kannattaa kaikki toistuvat oireet ja kivut käydä tarkastuttamassa.
3. Kova väsymys ja hengitysvaikeudet
Sydänkohtauksen ajatellaan usein iskevän fyysisen rasituksen yhteydessä, etenkin kuluttavaa liikuntaa harrastettaessa, kun sydämen lyöntitiheys kiihtyy ja sydän joutuu rasituksen alaiseksi. Joskus näin käykin, etenkin miesten kohdalla kova rasitus voi johtaa yhtäkkiseen tunnottomuuteen käsivarressa ja puristavaan tunteeseen, joka tekee hengittämisestä vaikeaa.
Naiset oireilevat kuitenkin eri tavalla, ja usein sydänkohtaus voi iskeä istuessa ja levätessä, jopa unen aikana. Levon aikana iskevä sydänkohtaus voi olla vakava ja voimakas. Jos tunnet olosi oudon väsyneeksi tai jos rintakehääsi puristaa tai pakottaa, käy tarkastuttamassa sydämesi kunto. Jos huomaat väsähtäväsi ja hengästyväsi portaissa, jotka ennen nousit vaivatta, hakeudu lääkäriin.
Miehet voivat usein menettää tajuntansa sydänkohtauksen yhteydessä, kun sydän ei pysty pumppaamaan tarpeeksi verta aivoihin. Naisilla pyörtyminen on harvinaisempaa, sillä oireet ovat hienovaraisempia.
4. Vatsakipu
Yksi oire, jota kannattaa tarkkailla, on painava tunne vatsassa ja vatsan oudot kivut. Joskus oireet pahenevat ruokailun jälkeen ja ilmenevät närästyksen yhteydessä. Usein närästys tai ruuansulatuksen oireet eivät ole merkki mistään vakavasta, mutta jos oireet ilmenevät yhdessä kylmän hien, väsymyksen, kovien vatsakipujen ja tärinän kanssa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Suurin ongelma naisten kohdalla on, että usein oireet sivuutetaan jonakin muuna tai niihin ei saada oikeanlaista hoitoa. Jos koet outoja oireita rintakehässä, hengästyt helposti tai koet kipua ylävartalon alueella, on suositeltavaa hakeutua lääkäriin ja selvittää, mistä oireilu johtuu.
Pitämällä huolta terveydestäsi, liikkumalla säännöllisesti ja syömällä terveellisesti pidät huolta myös sydämestäsi. Sydäninfarktin vaaraa voidaan huomattavasti vähentää ehkäisemällä valtimoiden kovettumataudin syntyä. Valtimotaudin ehkäisyllä ehkäistään samalla sepelvaltimoiden sairastumista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
McConachie, I. (2006). Cardiac arrest. In Handbook of ICU Therapy, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511550553.031
Geri, G., & Cariou, A. (2016). Post-cardiac arrest syndrome. Reanimation. https://doi.org/10.1007/s13546-016-1191-6
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.