Sydämen haarakatkoksen oireet ja hoidot

Sydämen haarakatkos voidaan luokitella usealla tavalla riippuen siitä, kuinka voimakkaasti se vaikuttaa sydämen rytmiin. Hoidolla sairaus saadaan hallintaan valtaosassa tapauksia.
Sydämen haarakatkoksen oireet ja hoidot

Viimeisin päivitys: 30 maaliskuuta, 2021

Sydämen haarakatkoksesta on kyse silloin, kun jokin sydämen rakenteista ei toimi kunnolla. Nämä rakenteet koostuvat erikoistuneesta kudoksesta, joka pystyy kuljettamaan sähköimpulsseja, jotka jakautuvat kahteen haaraan (oikeaan ja vasempaan) sydämen kummallekin puolelle. Tässä artikkelissa esittelemme sydämen haarakatkoksen oireet ja hoidot.

Sydämen haarakatkos johtaa sydämen kyvyttömyyteen ylläpitää normaalia rytmiä, mikä lisää kardiovaskulaaristen komplikaatioiden mahdollisuutta. Haluaisitko tietää hieman lisää tästä vaivasta? Jatka lukemista!

Mistä sydämen haarakatkos johtuu?

Sairauksia, jotka useimmiten aiheuttavat sydämen haarakatkoksen, ovat muun muassa:

  • Sydäninfarkti
  • Korkea verenpaine
  • Sydänlihastulehdus
  • Kardiomyopatiat

Useimmiten verenkierto on puutteellista siinä kudoksessa, jonka tehtävänä on kuljettaa sähköimpulsseja sydämessä, kuten infarktin tapauksessa. Tässä tapauksessa ateroomaplakin repeämä voi tukkia verenkierron sepelvaltimoissa, jotka kuljettavat happea ja ravintoaineita sydänlihakselle.

Jälkimmäinen aiheuttaa asteittaista kudoksen heikkenemistä, joka on monissa tapauksissa peruuttamaton. Tästä syystä sydämen haarakatkos on yleinen komplikaatio joissakin sydän- ja verisuonitapahtumissa.

Myokardiitti taas on sydänlihaksen tulehdusta, joka on peräisin infektiosta. Yksi tähän liittyvä mikro-organismi on Trypanosoma cruzi, Chagasin tautia aiheuttava alkueläin.

Sydänlihakseen vaikuttavat sydän- ja verisuonitapahtumat voivat pahentua haarakatkoksen seurauksena.

Sydämen haarakatkoksen oireet

Haarakatkosta on useaa eri tyyppiä, riippuen sydämen rytmin piirteistä, joita siitä seuraa. Onneksi useimmilla potilailla haarakatkos on lievä eikä oireita esiinny. Näissä tapauksissa haarakatkos on yleensä sattumalöydös rutiinitarkastuksessa.

Sen sijaan niillä potilailla, joilla ilmenee selkeitä oireita, saattaa olla sydämen palpitaatiota ja pyörtyilyä. Heillä on lisäksi tavallisesti myös muita sydän- ja verisuonitauteja tai metabolisia häiriöitä, kuten korkea verenpaine tai diabetes mellitus.

Oireiden määrään voi vaikuttaa myös se, kuinka paljon eri elimet tilaan vaikuttavat (kuten munuaiset). Vakavimmissa tapauksissa sydän ei pysty hoitamaan tehtäväänsä kunnolla, mikä voi johtaa hemodynaamiseen epävakauteen. Tähän kuuluu asteittainen verenpaineen lasku, joka voi korjaamatta johtaa shokkiin.

Diagnoosi

Lääkäri voi päästä diagnoosiin yhdistämällä keskenään kliiniset merkit ja täydentävät tutkimukset. Hän saattaa tehdä myös perusteellisen fyysisen tarkastuksen havaitakseen sydämen rytmin häiriön, mutta se on mahdollista vain jos se on merkittävä.

Asia vahvistetaan joka tapauksessa EKG:llä. Siinä tutkitaan sydämen sähköistä toimintaa, josta havaitaan myös sydämen syketaajuus. Tämä viimeinen piirre poikkeaa niillä potilailla, joilla on sydämen haarakatkos.

Lisäksi on mahdollista tehdä sydämen kaiku- eli ultraäänitutkimus,  joka on kalliimpi kuvantamismenetelmä ja jonka vain asiantuntija voi suorittaa. Tämän tutkimuksen etuna on se, että sillä voidaan havaita sydämen rakenteen poikkeavuudet, jotka selittävät sairauden syyn.

Sydämen haarakatkoksen hoito

Hoitomuotoja on useita erilaisia riippuen kliinisestä vaikeusasteesta ja kohtalokkaiden rytmihäiriöiden kehittymisen todennäköisyydestä. Alla on yleisesti ottaen kaikkein tärkeimmät hoitomuodot.

Lääkkeet

Kuten yllä mainittiin, useimmiten potilaat ovat oireettomia. Tästä syystä sydämen haarakatkokseen ei yleensä määrätä mitään erityistä hoitoa. Lääkkeitä tarvitaan kuitenkin sairauden aiheuttaneeseen syyhyn.

Esimerkiksi korkeasta verenpaineesta kärsivälle potilaalle määrätään yleensä verenpainelääkkeitä ja nesteenpoistolääkkeitä. Tämä on iso lääkeryhmä ja lääkkeet eroavat toimintamekanismeiltaan.

Yleisimmin käytettyjä verenpainelääkkeitä ovat losartaani, amlodipiini ja enalapriili, kun taas nesteenpoistolääkkeiden ryhmästä erottuvat erityisesti hydroklooritiatsidi ja furosemidi.

Sydämentahdistin

Mahdollisesti vaaralliset sydämen haarakatkoksen oireet voivat vaatia sydämentahdistinta
Sydämentahdistimet ovat laitteita, jotka ottavat hallintaansa sydämensykkeen tehdäkseen sydämen toiminnasta säännöllisempää.

Tämä laite säätelee sydämen sähköistä toimintaa edistäen normaalia rytmiä. Se oli alun perin kallis ja ongelmallinenkin hoitomuoto, johon liittyi vakavia sivuvaikutuksia, mutta nykyään se on turvallinen ja helppo ylläpitää.

Espanjan sydänsäätiön julkaisun mukaan tahdistimia on kahdenlaisia: väliaikainen ja pysyvä. Jälkimmäinen edellyttää asentamista ihon alle, jota varten lääkärin on myös vietävä johto yhden sellaisen laskimon läpi, joka vie verta sydämen oikealle puolelle.

Sydäntä synkronoiva tahdistus

Tämä hoitomuoto on varattu kaikkein vakavimpiin tapauksiin, joissa sydämen vasen ja oikea puoli toimivat epätahtisesti. Käytetty laite tunnetaan myös biventrikulaarisena tahdistimena  Mayo Clinicin julkaisun mukaan.

Tämän hyöty on niin suuri, että joihinkin malleihin kuuluu jopa rytmihäiriötahdistin eli sisäinen sydäniskuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laite voi lähettää voimakkaan sähköimpulssin sellaisissa hätätapauksissa, joissa sydämen rytmi on merkittävästi poikkeava.

Komplikaatioiden ehkäisy

Ihmisten, joilla on tiettyjä riskitekijöitä, on käytävä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa johtuen kohtalokkaiden sydän- ja verisuonitapahtumien mahdollisuudesta. Joissakin tapauksissa yleis- tai sisätautilääkäri riittää, mutta he saattavat ohjata potilaan kardiologin luo.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Burri H, Lerch R. Echocardiography and patient selection for cardiac resynchronization therapy: a critical appraisal. Heart Rhythm 2006; 3: 474-9.
  • Garillo R, et al. Terapia de resincronización cardíaca. Cruzando la frontera de las indefiniciones. Rev Urug Cardiol 2011;26:71-76.
  • Geiter H. Los bloqueos de rama cardíacos. Nursing 2004;22(1):21-24.
  • Lozano J. Arritmias cardíacas y su tratamiento. OFFARM 2001;20(11):11-153.
  • Ostabal M, et al. Los marcapasos cardíacos. Med Integral 2003;41(3):151-61.
  • Vogler J. Bradiarritmias y bloqueos de la conducción. Rev Esp Cardiol 2012;65(7):656-667.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.