Logo image
Logo image

Suun haavaumien ja aftojen hoito

3 minuuttia
Aftat ja muut suun haavaumat voivat johtua useista syistä. Tässä artikkelissa kerromme niiden hoidosta ja ehkäisystä.
Suun haavaumien ja aftojen hoito
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Vaikka aftat ja muut suun haavaumat ovat yleensä pieniä, niiden sijainti tekee niistä epämiellyttäviä ja kivuliaita. Kuumat, kylmät, kovat ja happamat ruoat voivat ärsyttää niitä ja tehdä niistä entistä kipeämpiä. Suun kosteus ja syöminen hidastavat näiden haavojen paranemista. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka suun haavaumien ja aftojen hoito onnistuu kotikonstein.

Suun haavaumien ja aftojen hoito

Vaikka aftat ja muut suun haavaumat ovat hyvin yleisiä, niiden tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä. Se mikä tiedetään, on että suun haavaumia ja aftoja on noin 20 %:lla väestöstä. Ne voivat tehdä puhumisesta ja syömisestä kivuliasta.

Suun haavaumia on kahdentyyppisiä: yksinkertaisia ja monimutkaisia. Ensimmäisiä ilmaantuu muutaman kerran vuodessa ja ne kestävät noin yhden viikon 10-20 vuoden ikäisillä. Jälkimmäiset ovat vähemmän yleisiä ja niitä saavat ne, jotka ovat aiemmin kärsineet jonkinlaisesta huuliherpeksestä.

Joitakin aiheuttajia:

  • Stressi
  • Happamat ruoat ja sitrushedelmät
  • Ruoan tai ruokailuvälineiden aiheuttamat suun vammat
  • Heikentynyt immuunijärjestelmä
  • Ravitsemukseen liittyvät ongelmat tai ruoansulatussairaus
  • Hammasraudat

On otettava huomioon aftojen ja huuliherpeksen välinen ero, sillä ne voivat olla ulkoisesti identtisen näköisiä. Huuliherpes johtuu viruksesta ja se on tarttuva, toisin kuin afta. Lisäksi herpes voi ilmaantua myös muualle kasvoihin, kuten huuliin, nenään ja leuan alle.

Jos sinulla on afta tai muu suun haavauma, saatat tuntea polttelua ja kivuliasta kihelmöintiä, ja suussasi saattaa näkyä valkoisia tai harmaita, pyöreitä haavaumia, joissa on punaiset reunat. Myös kuumetta saattaa esiintyä, ja imusolmukkeet voivat olla turvonneet.

Hyvä puoli aftoissa on se, että ne häviävät lähes aina itsestään noin 7-10 päivässä. Kipu voi tosin olla hyvin ärsyttävää, mutta tärkeintä on olla koskettelematta aftoja hampailla tai kielellä, vaikka mieli tekisi.

Suun haavaumien ja aftojen hoito luonnollisin keinoin

Suola

Some figure

Suola on yksi edullisimmista tehokkaimmista antiseptisistä aineista maailmassa. Se on loistava apu haavojen paranemisen nopeuttamiseen.

  • Sekoita vain teelusikallinen suolaa lasilliseen lämmintä vettä ja huuhtele sillä suu.
  • Sylkäise seos pois ja toista tämä vähintään kolme kertaa päivässä.

Kipu ja epämukavuus häviävät vähitellen.

Kannattaa myös lukea: 8 hoitokeinoa suun haavaumiin

Ruokasooda

Myös ruokasooda on tehokas antiseptinen aine, joka sopii suun haavaumien ja aftojen hoitoon.

  • Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa puoleen lasilliseen vettä.
  • Huuhtele suu tällä seoksella sitä nielemättä.
  • Voit valmistaa ruokasoodasta myös tahnan lisäämällä siihen hieman vettä, ja levittää tätä tahnaa sitten suun haavaumaan tai aftaan.
  • Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan.
  • Huuhtele tahna pois kylmällä vedellä.

Vetyperoksidi

Vetyperoksidi on yksi vuorenvarma keino hoitaa aftoja tai muita suun haavaumia.

  • Kasta vanupuikko tai -pallo vetyperoksidissa.
  • Levitä suoraan haavaan kolme kertaa päivässä.

Tämä rauhoittaa epämukavuutta ja auttaa vähentämään infektion riskiä.

Sinua saattaa kiinnostaa: Vetyperoksidi: 12 syytä pitää sitä kotona

Suuvesi

Some figure

Suuvesi rauhoittaa melko hyvin haavaumien aiheuttamaa epämukavuutta ja hillitsee bakteerien kasvua. Älä kuitenkaan käytä sitä liikaa, erityisesti jos se on liian vahvaa, sillä se voi aiheuttaa kirvelyä.

Jää

Jääpala hoitaa aftat vähitellen ja vähentää näin tulehdusta sekä kipua. Se rauhoittaa aluetta.

  • Laita jääpala hoitoa vaativalle alueelle niin usein kuin katsot tarpeelliseksi.

Jogurtti

Jogurtin sisältämien bakteerien ja maitohapon ansiosta se muuttaa suun pH-arvoa ja hillitsee uusien bakteerien kasvua.

  • Syö jogurttia päivittäin, erityisesti jos kärsit aftoista tai muista suun haavaumista usein.
  • Voit myös levittää sitä suoraan haavaumaan vanupuikon avulla.

Vinkkejä aftojen ja suun haavaumien ehkäisyyn

Some figure

Joskus kehno ruokavalio voi johtaa aftoihin, kuten myös vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksiin. Onkin parasta sisällyttää vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavalioon. Muita haavaumia aiheuttavia vaivoja ovat muun muassa raudan tai foolihapon puutteesta johtuva anemia, keliakia ja Crohnin tauti. Syö rautapitoisia ruokia, kuten vihreitä lehtivihanneksia, täysjyvää ja maitoa.

Ole lisäksi varovainen hampaita harjatessa, sillä harjaus voi aiheuttaa samankaltaisia haavaumia tai ärsytystä suun limakalvolle. Sama koskee rapeita ja kovia ruokia, kuten keksejä, näkkileipää jne.

Vältä myös happamia tai mausteisia ruokia ja purukumia, äläkä unohda puhdistaa hammasvälejä jokaisen aterian jälkeen pitääksesi suusi puhtaana ja terveenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.