Suopayrtin ominaisuudet ja lääkinnälliset käyttötavat
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Haluaisitko tietää, mitkä ovat suopayrtin ominaisuudet ja lääkinnälliset käyttötavat? Jatka siinä tapauksessa lukemista!
Suopayrtti eli saponaria officinalis on Etelä- ja Keski-Euroopasta ja Kaakkois-Aasiasta peräisin oleva kasvi. Nykyisin sitä kasvatetaan myös Pohjois-Amerikassa ja monissa muissa maissa, joissa sitä käytetään puutarhakasvina tai puhdistusaineiden ja rohtojen valmistukseen.
Suopayrtti on tarkemmin ottaen monivuotinen ruohovartinen kasvi, jolla on juurakko, pystysuora varsi, suikeat lehdet ja sävyltään valkoiset, vaaleanpunaiset tai violetit kukat. Se on yleensä enintään 60 cm korkea ja helppo kasvattaa. Se sietää hyvin kuivuutta ja pystyy kasvamaan hiekkaisissakin maaperissä.
Iranian Journal of Pharmaceutical Research -lehdessä ilmestyneen artikkelin mukaan suopayrtti erottuu edukseen suuren saponiinipitoisuutensa ansiosta. Saponiinit antavat sille kyvyn vaahdota. Lisäksi sillä sanotaan olevan puhdistavia, piristäviä ja limaa irrottavia ominaisuuksia.
Mutta mitkä ovat suopayrtin hyödyt?
Suopayrtin ominaisuudet ja lääkinnälliset käyttötarkoitukset
Suopayrtin koostumukseen kuuluu saponiineja (jopa 5 %), flavonoideja, sokereita, resiiniä, C-vitamiinia ja pieniä määriä eteerisiä öljyjä. Tästä syystä ei ole yllättävää, että sillä sanotaan olevan pintajännitystä antavia, tulehduksenvastaisia, antioksidanttisia, viruksia torjuvia, sienenvastaisia ja limaa irrottavia ominaisuuksia.
Vaikka näyttöä on vielä rajallisesti, eräät in vitro -tutkimukset ja eläintutkimukset tukevat useita sen vaikutuksia. On kuitenkin hyvä selventää, että se ei tietenkään ole mikään ihmeitä tekevä kotikonsti.
Sillä sanotaan ainoastaan olevan potentiaalia oheishoidoksi eräisiin terveysongelmiin. Käymme läpi nämä terveysongelmat tarkemmin alla.
Candida albicans -infektio
Luontaisen sienenvastaisen potentiaalinsa vuoksi tiedemiehet ovat tutkineet suopayrtin mahdollista hoitavaa vaikutusta Candida albicans -infektioihin. Journal of Medical Microbiology -lehden raportoimassa tutkimuksessa tiedemiehet käyttivät saponiinipitoisia osia tästä kasvista yksin ja yhdessä usean muun sientä torjuvan aineen kanssa.
Tutkijoille selvisi, että vaikka tällä uutteella ei ollut suoraa sienenvastaista tehoa, se auttoi estämään itiöputkien ja biofilmien muodostumista. Se osoittautui myös hyvin sytotoksiseksi, mikä muodostaa merkittävän immuunivasteen tällaisia tartunnanaiheuttajia vastaan.
Yskä ja keuhkoputkentulehdus
Suopayrtti ei ole ensisijainen hoito keuhkoputkentulehdukseen tai yskään. Tästäkin huolimatta kansanlääkinnässä sitä on käytetty 1–2 gramman uutteina näiden oireiden hillitsemiseen. Samaan tarkoitukseen on määrätty 1,5 grammaa juurta päivittäin.
Ei kuitenkaan ole näyttöä vahvistamaan sen limaa irrottavia vaikutuksia ihmisillä.
Suopayrtin ominaisuudet ihon terveydelle
Sisältämiensä saponiinien vuoksi suopayrtti on luontainen puhdistusaine, joka sopii ihanteellisesti ihonhoitoon. Vaahtoa muodostamalla ja antioksidanttien, tulehduksenvastaisten ja antimikrobisten tekijöidensä vuoksi se stimuloi ihon syväpuhdistusta.
Näin se lievittää sellaisia vaivoja kuin dermatiitti, akne ja tali-ihottuma. Sitä löytyy usein tietyistä kauppojen kosmetiikkatuotteista.
Muita suopayrtin potentiaalisia hyötyjä ja käyttötapoja
- Protein & Peptide Letters -lehden tutkimus viittaa siihen, että suopayrtillä on HIV:n vastaisia vaikutuksia, jotka saattavat liittyä sen apoptoosia aiheuttavaan vaikutukseen ja sytotoksiseen kykyyn. Tästä huolimatta ei ole mitään vahvaa näyttöä, joka tukisi sen käyttöä hoitona tähän sairauteen.
- Tutkimuksissa on tarkasteltu myös suopayrtin kasvainten vastaista potentiaalia. Eräs katsaus osoittaa, että saporiini-S6, tyypin 1 ribosomeja inaktivoiva proteiini, on antanut mielenkiintoisia tuloksia syöpähoidossa, erityisesti hematologisissa kasvaimissa.
- Sen kipua lievittävän ja tulehdusta torjuvan potentiaalin huomioiden jotkut käyttävät suopayrttiä myös apuna reumatismista, kihdistä, lihashäiriöistä ja osteoartikulaarisista tulehduksista johtuvan kivun rauhoittamiseen. Mutta kuten aiemmissa tapauksissa, näistä suopayrtin käyttötarkoituksista on niukasti näyttöä.
Riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset
Tällä hetkellä suopayrtin turvallisuuden ja tehokkuuden osoittamiseksi ei ole riittävästi näyttöä. Toistaiseksi tiedetään, että sen käyttö suurina määrinä tai pitkiä aikoja aiheuttaa hemolyysiä ja vakavaa ärsytystä ruoansulatuskanavassa. Se voi näin ollen aiheuttaa esimerkiksi kramppeja, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.
Myös suopayrtin ulkoisen käytön kanssa tulisi olla varovainen, sillä se saattaa aiheuttaa ärsytystä herkällä iholla tai joutuessaan silmiin.
Lisäksi raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää sen käyttöä. Jos sinulla on jokin sairaus tai olet lääkekuurilla, suopayrtin käytöstä tulisi ensin kysyä lääkäriltä.
Miten suopayrttiä käytetään?
Kliinistä näyttöä minkään tietyn annoksen tueksi ei ole. Yleensä tulisi noudattaa tuotteen suosituksia, oli se sitten teenä että uutteena. Älä ota kuivattua suopayrttiä yli 1,5 grammaa sisäisesti.
Luonnollisissa puhdistusaineissa kannattaa käyttää 30–100 grammaa maavartta per litra vettä. Keitä seosta 5–10 minuuttia ja anna sitten olla tunnin verran.
Kannattaa lukea myös: 15 parasta lääkekasvia
Mitä suopayrtin ominaisuuksista ja käyttötavoista tulisi muistaa?
Puhdistavien vaikutustensa vuoksi suopayrtti on suosittu kasvi kosmeettisten ja kodin puhdistusaineiden valmistuksessa. Lisäksi sillä sanotaan olevan eräitä lääkinnällisiä ominaisuuksia.
Monet näistä ominaisuuksista ovat kuitenkin peräisin epävirallisista tiedoista, eikä niiden tueksi ole riittävästi tieteellistä näyttöä. Näin ollen sitä tulisi käyttää varoen ottaen huomioon, että se voi olla haitaksi liikaa käytettynä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sengul M, Ercisli S, Yildiz H, Gungor N, Kavaz A, Cetin B. Antioxidant, Antimicrobial Activity and Total Phenolic Content within the Aerial Parts of Artemisia absinthum, Artemisia santonicum and Saponaria officinalis. Iran J Pharm Res. 2011;10(1):49-56.
- Petrović GM, Ilić MD, Stankov-Jovanović VP, Stojanović GS, Jovanović SČ. Phytochemical analysis of Saponaria officinalis L. shoots and flowers essential oils. Nat Prod Res. 2018 Feb;32(3):331-334. doi: 10.1080/14786419.2017.1350668. Epub 2017 Jul 12. PMID: 28697622.
-
Sadowska B, Budzyńska A, Więckowska-Szakiel M, Paszkiewicz M, Stochmal A, Moniuszko-Szajwaj B, Kowalczyk M, Różalska B. New pharmacological properties of Medicago sativa and Saponaria officinalis saponin-rich fractions addressed to Candida albicans. J Med Microbiol. 2014 Aug;63(Pt 8):1076-1086. doi: 10.1099/jmm.0.075291-0. Epub 2014 May 21. PMID: 24850879.
- Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Austin, TX: American Botanical Council; 1998:209-210.
-
Jurek I, Góral I, Mierzyńska Z, Moniuszko-Szajwaj B, Wojciechowski K. Effect of synthetic surfactants and soapwort (Saponaria officinalis L.) extract on skin-mimetic model lipid monolayers. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2019 Mar 1;1861(3):556-564. doi: 10.1016/j.bbamem.2018.12.005. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30579962.
-
Polito L, Bortolotti M, Mercatelli D, Battelli MG, Bolognesi A. Saporin-S6: a useful tool in cancer therapy. Toxins (Basel). 2013 Oct 7;5(10):1698-722. doi: 10.3390/toxins5101698. PMID: 24105401; PMCID: PMC3813907.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.