Suojaa kuivat ja halkeilevat kädet kylmältä

Kuivat ja halkeilevat kädet on yleinen vaiva talvisaikaan, sillä ne ovat alttiit kylmille lämpötiloille, kuten muutkin kehonosat.
Suojaa kuivat ja halkeilevat kädet kylmältä

Viimeisin päivitys: 04 elokuuta, 2020

Jos kätesi ovat joskus olleet halkeilevat ja kuivat, tiedät kuinka ärsyttävät ja kivuliaat ne voivat olla. Kädet ovat erityisen herkät talvisäällä, ja käsillä töitä tekevät ihmiset eivät voi käyttää käsineitä joka hetki. Voiko kuivat ja halkeilevat kädet siis suojata jotenkin?

Käsien iho kuivuu ja halkeilee helposti. Tämä johtuu siitä, että kämmenselässä on karvatuppia ja sen talintuotanto on hyvin vähäistä. Kämmenselillä on näin ollen hyvin vähän elementtejä itsensä suojaamiseksi ankaralta säältä, ja näin ne kuivuvat helpommin.

Tilanne on täysin eri kämmenien toisella puolella, joilla on suojaa ankaraa säätä vastaan. Ne esimerkiksi tuottavat hikeä, jonka avulla ne säätelevät lämpötilaa.

Kylmä sää aiheuttaa käsien halkeilua, koska tällainen ilma on usein kuivaa ja kuivattaa ihosolut. Kuiva dermis aiheuttaa soluliitosten katkeamista, mikä saa aikaan halkeilua.

Mistä kuivat ja halkeilevat kädet johtuvat?

Kuivat ja halkeilevat kädet eivät johdu pelkästään kylmistä lämpötiloista. Myös muut kuin sääolosuhteet voivat liittyä ihon halkeiluun.

Äkilliset muutokset lämpötilassa ovat melko yleisiä. Monet meistä asuvat liian lämpimissä sisätiloissa, jolloin iho kokee lämpöshokin mennessämme ulos. Tämä muutos lämpimästä kylmään on haitaksi iholle.

Kuten yllä mainitsimme, altistus kylmille lämpötiloille saa ihon kuivumaan. Voisi myös luulla, että käsien peseminen tiheään kosteuttaisi ihoa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan asia on pikemminkin päinvastoin. Kosteus voi itseasiassa olla haitallista kylmässä ympäristössä, sillä se voi kuivattaa ihoa entisestään.

Kuivat ja halkeilevat kädet voi suojata kosteusvoiteella
Äkillinen muutos lämpötilassa sekä ihokosketus ihoa ärsyttävien aineiden kanssa voi johtaa käsien liialliseen kuivumiseen ja halkeiluun.

Kylmän sään lisäksi voimakkaat kodin kemikaalit, kuten pesuaineet, hyönteismyrkyt ja jopa käyttämämme saippuat ja voiteet voivat kuivattaa ihoa ja saada sen halkeilemaan.

Tämä mielessä pitäen jotkut yritykset kehittävät tuotteita, esimerkiksi erilaisia saippuoita, jotka suojaavat ihoa halkeilulta sitä pahentamatta.

Ihon kuivuuteen ja halkeiluun vaikuttavat myös olemassa olevat dermatologiset ja autoimmuunisairaudet. Esimerkiksi psoriaasista kärsivät ihmiset huomaavat oireidensa pahenevan joka talvi. Myös hormonaalisilla tekijöillä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnalla ja diabeteksella, on haitallinen vaikutus ihoon.

Kuinka välttää kuivat ja halkeilevat kädet

Talvesta ja ihon kuivumisesta ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta, sillä tietyillä toimenpiteillä käsien kuivumista ja halkeilua voi ehkäistä. Tässä muutama:

  • Kädet tulee säästä riippumatta pestä usein, ja se on parasta tehdä haalealla vedellä.
  • Käytä käsineitä aina kun mahdollista suojataksesi käsiäsi sekä ankaralta säältä että kovilta kemikaaleilta. Vältä suoraa ihokontaktia myrkyllisiin aineisiin. Pidä myös sormet lämpiminä.
  • Kosteusvoiteet: Kaikki voiteet eivät auta ehkäisemään käsien kuivumista ja halkeilua talvisaikaan. Suosittelemme käyttämään sellaisia voiteita, jotka on erityisesti suunniteltu kuivalle iholle. Vielä parempi on, jos löydät voiteen, joka sisältää jonkinlaista kaurasta johdettua ainesosaa. Älä levitä sitä vain ihoon, vaan myös kynsiin.
Kuivat ja halkeilevat kädet voivat johtua kylmästä säästä
Kämmenet on suojattavat hanskoilla talvisaikaan. Ota myös tavaksi pestä kädet haalealla vedellä.

Hyödyllisiä kotitekoisia voiteita

Kuivat ja halkeilevat kädet eivät johdu bakteereista, joten niitä ei voi hoitaa lääkkeillä. Tarvitset vain ehkäiseviä toimenpiteitä ja paremmat tottumukset. Voit valmistaa joitakin kotitekoisia voiteita tuomaan helpotusta; ne kosteuttavat ihoa erinomaisesti ja parasta niissä on se, että ne eivät sisällä lainkaan kovia kemikaaleja.

Joitakin hyödyllisiä kotitekoisia voiteita ovat:

  • Vaseliini: Käytä sitä sellaisenaan lisäämättä sekaan mitään. Vaseliini muodostaa eristävän suojan iholle ja pitää sen suojassa kylmältä. Suosittelemme käyttämään sitä viikoittain.
  • Vehnä: Lämpimät vehnäleseet ovat yksi loistotuote käsien iholle. Keitä niitä vedessä ja anna sitten jäähtyä. Liota kämmeniä seoksessa toistuvasti (varmista ensin, ettei se ole liian kuumaa).
  • Hunaja: Hunajalla on monia terveyshyötyjä yleisestikin, erityisesti iholle. Se muodostaa eristävän kerroksen käsiin. Sekoita sitä sulatettuun voihin ja anna jäähtyä. Ainoa ongelma tässä seoksessa on se, että se tahraa helposti. Suosittelemmekin tekemään tämän hoidon aina silloin, kun sinun ei tarvitse tehdä käsilläsi mitään.
  • Munankeltuainen: Tämä on luontainen kosteuttaja. Vatkaa se kevyesti ja levitä sitä suoraan käsiin kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin ajan. Toista hoito kolme kertaa viikossa tämän pitäisi jo ehkäistä käsien halkeilua kylmällä.

Yhteenveto

Kylmä sää luo otolliset olosuhteet käsien kuivumiselle ja halkeilulle. Yksi loistava tapa ehkäistä sitä on käyttää käsineitä aina kun mahdollista. On myös monia luonnollisia tuotteita, joita voi käyttää kosteusvoiteina kuivalla iholla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Syylien eri tyyppejä ja niiden hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Syylien eri tyyppejä ja niiden hoito

Syylien eri tyyppejä ilmaantuu usein erityisesti käsiin ja jalkoihin, mutta niitä voidaan tavata myös sukupuolielinten alueella.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.