Logo image
Logo image

Sukuelinherpes naisella: oireet ja hoito

2 minuuttia
Sukuelinherpes on tavallinen, sukupuolisessa kanssakäymisessä leviävä tartunta. Nyt kerromme herpeksen ehkäisykeinoista sekä siitä, mitä oireita tartunnan saaneella ilmenee.
Sukuelinherpes naisella: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sukuelinherpes on seksuaalisessa kanssakäymisessä leviävä tartunta, joka on nykyisin hyvin laajalle levinnyt ongelma. Siihen ei ole tarjolla mitään parannuskeinoa, mutta tartunta on kuitenkin helppo torjua.

Lue alta lisää naisen sukuelinherpeksestä. Annamme myös neuvoja siihen, miten herpestä voi ehkäistä.

Sukuelinherpes on sukupuolitauti

Some figure

Emättimen herpes on sukupuolisessa kanssakäymisessä leviävä tartunta, jonka oireina ovat naisen sukupuolielinten alueen haavaumat. Lisäksi voi ilmetä kipua ja kutinaa.

Julkaisussa Sexually transmitted infections: epidemiology and control esitetään tutkijoiden havaintoja tästä tartunnasta (englanniksi).

Herpeksen pääasiallinen piirre on se, että se tuottaa kivuliaan avovaahauman tai rakkulan, ja tästä voi myös vuotaa nestettä.

Tämä sukupuolitartunta on suurimmaksi osaksi oireeton, ja siksi voi ikävä kyllä käydä niin, että ihminen voi olla viruksen kantaja tietämättään. Siten hän ei välttämättä ryhdy tarvittaviin toimiin suojellakseen seksikumppaneitaan tartunnalta. Joskus taas potilaalla on kenties vain yksi pienen pieni haavauma, ja luulee sitä ihan tavalliseksi haavaksi eikä ryhdy tarvittaviin toimiin.

Paras tapa toimia on käydä gynekologisissa testeissä tasaisin väliajoin. Näin voidaan sulkea pois sukupuolitartunnan mahdollisuus, tai toisaalta saada siitä vahvistus. Jos ihminen ei ole tilastaan tietoinen, hän tartuttaa mahdollisesti kaikki seksikumppaninsa.

Lue aiheesta lisää: Emättimen hiivatulehdus – syyt, oireet ja hoito

Emättimen herpekseen ei ole olemassa parannuskeinoa

Emätinherpekseen ei siis ole vieläkään tarjolla mitään parantavaa hoitoa, ja tästä on tärkeää olla tietoinen ennen kaikkea siksi, että näin voidaan lisätä tietoisuutta sukupuolitartunnoilta suojautumiseksi.

Tartunnan ilmetessä helpottavaa on kuitenkin se, että sen oireita voidaan hallita. Herpeksen oireet voivat kylläkin ilmestyä tartunnan saaneelle missä vaiheessa elämää tahansa.

Sukupuoliherpekseen ei ole parannuskeinoa siksi, että se on virus. Älä siis kuvittele ettet kantaisi virusta, vaikka oireet katoaisivatkin hoidon ansiosta. Seksiä tulee välttää jos haavaumia ilmenee, tai sopivaa ehkäisykeinoa tulee käyttää.

Miten sukuelinherpestä voidaan estää leviämästä?

Some figure

Kondomit ovat aina paras keino ehkäistä seksuaalisessa kanssakäymisessä leviäviä tartuntoja ja tauteja.

Jotta sukupuoliherpeksen leviämistä voidaan estää, tulee aina noudattaa seksiin liittyen eräitä perusohjeita:

  • Käytä aina kondomia niin emätin-, anaali- kuin suuseksinkin aikana.
  • Älä koske mitään avoimia haavoja. Jos kondomi ei peitä haavaa sukupuolielinten alueella, vältä seksin harrastamista! Toinen osapuoli tulee todennäköisesti saamaan tartunnan.
  • Pese tai desinfioi kätesi heti kunnolla, jos olet koskenut haavaumaa.

Jos olet jo saanut tartunnan, kysy gynekologiltasi hoitomahdollisuuksista. Lääkkeet nimeltä asikloviiri ja valasikloviiri auttavat parantamaan haavaumia ja ne myös vähentävät kipua.

Lue aiheesta lisää: Emättimen tulehdukset kuriin luonnollisella saippualla

Suosituksia sukuelinherpeksen torjumiseksi

Kondomi on erittäin tehokas keino sukupuolitaudeilta ja -tartunnoilta suojautumisessa. Se on välttämätön lisä silloinkin, kun nainen käyttää muita ehkäisytapoja raskauden torjumiseksi. Kondomi on ainoa sukupuolitautien ehkäisytapa, joten pidä kondomeita aina lähettyvillä jos et ole täysin varma, ettei sinulla tai kumppanillasi ole mitään tartuntaa.

Jos sinulla on sukuelinherpes, sinun tulee kertoa tartunnasta seksikumppaneillesi jo ennen kuin ryhdyt minkäänlaiseen seksuaaliseen kanssakäymiseen heidän kanssaan.

Kaikkein tehokkain tapa estää tartuntasi leviämistä muille on välttää kaikkea seksuaalista aktiivisuutta silloin, kun tartunta aiheuttaa oireita. Tässä tapauksessa siis haavaumia tai syyliä sukupuolielinten alueella. Kumppani ei mitä todennäköisimmin saa tartuntaa, jos tartunnan saaneella ei ilmene minkäänlaisia oireita sillä hetkellä.

Muista aina ehkäisy, ja ole rehellinen kumppaneillesi mahdollisesta tartunnastasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.