Sopiiko gluteeniton ruokavalio kaikille?
Kannattaako gluteenittomien ruokien syönti jokaisen kohdalla? Nykyään gluteenittomuus on muodikas ja tavallinen asia luonnollista ja tasapainoista ruokaa puolustavien keskuudessa.
Muodin lisäksi on kyse väittelystä siitä, onko gluteeni ihmiselle hyväksi vai haitaksi – molempia mielipiteitä nimittäin puolletaan. Gluteenia on myös edelleen hyvin monessa ruoassa.
Onko gluteenin syönnistä sitten oikeasti aina haittaa? Todisteiden mukaan tämä korkean proteiinipitoisuuden omaava aines voi tosiaankin olla haitaksi – joillekin meistä.
Mitä gluteeni on?
Gluteeni on kasviproteiini, jota on pääasiassa vehnässä ja joissakin muissa viljoissa.
Joidenkin mielestä ihmiskeho ei ole valmis käsittelemään ja muokkautumaan riittävästi tähän aineeseen ja vehnään yleisesti ottaen.
Aivan varmaa on tämä: joillekin meistä gluteeni ei sovi. Keliakiasta kärsivillä on kehossaan ruoansulatuksen häiriö, joka perustasolla tarkoittaa intoleranssia gluteenille. On olemassa myös gluteeniyliherkkyyttä.
Mistä tiedät, että sinulla on keliakia?
Uupumus, luumassan menetys, vatsakivut ja laktoosi-intoleranssi ovat eräitä tyypillisiä oireita keliakiasta kärsivillä.
Vaikka nämä merkit ovatkin selkeitä, ne voivat liittyä muihinkin ongelmiin, ja siksi keliakiaa epäilevän kannattaa aina ensin käydä kokeissa.
Ongelmana on usein se, että ei ilmene mitään voimakkaita oireita, ja sairaudesta ei myöskään yleisesti ottaen olla kovin hyvin tietoisia.
Keliakiaan ei ole tarjolla parannuskeinoa, ja ongelma voi kestää koko eliniän. Paras valinta on noudattaa tiukasti gluteenitonta ruokavaliota.
Gluteeniton ruokavalio
Modernien kauppojen ulkopuolella ei aina ole helppoa löytää täysin gluteenittomia ruokia, sillä gluteenia on lukemattomissa sellaisissa tuotteissa, joita ihmiset nauttivat päivittäin.
Esimerkiksi seuraavissa ruoissa on gluteenia:
- pasta
- leipä
- kastikkeet
- viljat (suurin osa)
- keksit
- olut
Ihanteellista olisi jättää kaikki nämä ruoat pois ja korvata ne sellaisilla tuotteilla, joita keho sietää paremmin, kuten:
- kasvikset
- hedelmät
- kana
- gluteeniton kaura
Haasteellista tässä on tehdä muutos niin, että keho ei jää vaille tarpeellisia ravinteita ja paino ei laske liikaa.
On tärkeää muistaa, että moni kaupallinen tuote sisältää vehnää.
Supermarketin hyllyillä: missä kaikessa on gluteenia?
On tärkeää muistaa, että gluteenia käytetään lisäämään sellaisten tuotteiden ravinnepitoisuutta, joissa ei ole vehnää tai muita viljoja.
Hoito alkaa sitä, että ostat ja syöt terveellisemmin.
Pitkälle päästään jo lukemalla kaupassa tuotteiden selosteet. Onneksi useissa maissa valmistajia vaaditaan nykyisin laittamaan tuotteisiin merkintä “gluteeniton”, joten ostajan tarvitsee vain katsoa pakettia ja valita oikein.
Jotkut ruoat eivät tarvitse kyseistä ainesta, mutta niissä on sitä kuitenkin – tällaisia ovat esimerkiksi:
- soijakastike
- salaatinkastikkeet
- jogurtit
- kuivatut hedelmät
- sinihomejuusto
- leikkeleet
- jotkut kanatuotteet
Kannattaa olla erityisen tarkkana täysjyvätuotteiden kanssa, sillä niissä on usein gluteenia.
Ruoan “saastuminen”
Myös ruoan valmistuksen prosessia kotona tulee muuttaa radikaalisti, jotta voidaan estää saastumisen riski. Tällä tarkoitetaan sitä, että gluteenittomiin ruokiin siirtyy gluteenia, kun niitä kypsennetään gluteenia sisältävien ruokien kanssa.
Jos esimerkiksi paistat munakoisoa tai kanaa öljyssä, jota olet käyttänyt aikaisemmin perunoiden tai leivonnaisten paistamiseen, vehnän jäänteitä voi siirtyä.
On myös hyvä varautua suuren ryhmän ruokatilaisuuksiin gluteenittomillakin vaihtoehdoilla – vaikka kaikki eivät noudattaisikaan tällaista ruokavaliota, joidenkin tarvitsee saada gluteenittomia tuotteita.
Lue aiheesta lisää: Opi valmistamaan gluteenitonta leipää: kaksi reseptiä
Gluteenia vai ei
On onneksi ruokia, joissa on vain hyvin vähän gluteenia, kuten kaura, ja näitä keliaakikkojen keho sietää.
On syytä kuitenkin olla varovainen määrien kanssa, kun nautitaan sellaisia ruokia jotka voivat aiheuttaa allergiaa. Lisäksi on suositeltavaa tehdä testejä.
Keliaakikkojen lisäksi allergioista, suolistotulehduksesta, diabeteksesta tai sydänsairauksista kärsivien tulisi myöskin noudattaa vähän gluteenia sisältävää ruokavaliota.
Ei voida todeta, että gluteeni olisi pahaksi ihmiselle yleisesti ottaen – suurimmalla osalla meistä ei ilmene voimakkaita reaktioita sen nauttimisesta usein. On kuitenkin voitu havaita kliinisesti selkeä yhteys gluteenin ja eräiden negatiivisten ilmiöiden välillä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Comino I, Real A, Moreno MDL, Cebolla Á, Sousa Martín C. Detección de la fracción inmunotóxica del gluten: aplicaciones en seguridad alimentaria y en la monitorización de pacientes celíacos. OmniaScience Monographs 2012. Available at: https://www.omniascience.com/monographs/index.php/monograficos/article/view/24<. Accessed 01/29, 2019.
- MedlinePlus. Celiaquía. 2019. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000233.htm<. Accessed 01/29, 2019.
- Molina-Infante J, Santolaria S, Montoro M, Esteve M, Fernández-Bañares F. Sensibilidad al gluten no celiaca: una revisión crítica de la evidencia actual. Gastroenterología y Hepatología 2014; 37 (6): 362-371. Available at: https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.01.005. Accessed 01/29, 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.