Smegma: kaikki mitä tarvitsee tietää

Valkoisen, pahanhajuisen eritteen kertyminen intiimialueelle voi olla yleistä, erityisesti huonoista hygieniatottumuksista johtuen. Tätä ainetta kutsutaan smegmaksi. Alta voit lukea siitä kaiken oleellisen.
Smegma: kaikki mitä tarvitsee tietää
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Intiimialueen hygienia on sekä naisilla että miehillä hyvin tärkeää pahojen hajujen ja mahdollisten tulehduksien välttämiseksi. Yksi huonon hygienian seurauksista on smegman ilmaantuminen. Tässä artikkelissa kerromme, mitä smegma on ja miksi sitä muodostuu.

Vaikka smegman kertyminen on yleisempää miehillä kuin naisilla, sitä voi esiintyä myös naisten sukupuolielimissä. Sitä ilmestyy ihan normaaleissakin olosuhteissa, mutta sen liiallinen määrä voi aiheuttaa pahaa hajua, eli se voi olla hyvin epämiellyttävää.

Mitä smegma on?

Smegma on kehon luontainen erite, jonka pääasiallisena tehtävänä on voidella penistä ja emätintä yhdynnän helpottamiseksi. Miehillä sitä esiintyy yleensä esinahan alla juuri terskan alapuolella. Sitä erittävät Tysonin rauhaset tai niin kutsutut helmiäisnystyt eli helmipapulat.

Naisilla smegmaa esiintyy klitoriksen ympärillä sekä suurten ja pienten häpyhuulten välissä. Pieni määrä smegmaa ei yleensä aiheuta pahaa hajua. Se muuttuu ongelmalliseksi, kun se sekoittuu kehon muihin aineisiin ja eritteisiin.

Kun näin tapahtuu, smegma muuttuu valkoiseksi ja koostumukseltaan juustomaiseksi ja sillä on varsin paha haju. Joitakin aineita ja eritteitä, joiden kanssa smegma voi sekoittua ja joiden takia se saa nämä epämiellyttävät piirteet, ovat:

  • Kuolleet ihosolut
  • Eturauhasen eritteet
  • Valkosolut
  • Sukupuolihormonit

Smegma on hyvin yleistä miehillä, jotka kärsivät fimoosista eli ahtaasta esinahasta tai joita ei ole ympärileikattu. Tämä johtuu siitä, että näissä molemmissa tapauksissa terskaa peittää esinahka, jolloin hygieniasta huolehtiminen voi olla varsin haastavaa.

Smegma johtuu tavallisesti huonosta hygieniasta
Esimerkiksi fimoosi on sellainen tilanne, joka edistää smegman kertymistä ja siitä johtuvia pahoja hajuja.

Voiko smegma aiheuttaa komplikaatioita?

Smegman vaikutukset siitä kärsivien elämään ovat pääasiassa psykologisia. Kun intiimialueelta lähtee pahaa hajua, seksin harrastaminen voi tuntua vaivaannuttavalta, sillä haju voi olla melko nolostuttava.

Joissakin mikroskooppitutkimuksissa on selvinnyt, että smegma sisältää bakteereja. Näin ollen liiallinen smegman kertyminen voi johtaa infektioihin. Miehillä se voi lisäksi johtaa balanopostiittiin eli terskan ja esinahan tulehdukseen.

Toisaalta smegma voi ajan myötä myös kovettua, jolloin se voi saada esinahan tai häpyhuulet tarttumaan kiinni. Tämä on melko kivuliasta ja vaatii lääkärin hoitoa.

Vuosien ajan smegman esiintyminen yhdistettiin peniksen tai kohdun syövän kehittymiseen.  Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tällaista yhteyttä ei ole. Ei siis ole tieteellisiä todisteita siitä, että smegma olisi karsinogeeni.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Intiimialueesta huolehtiminen 7 vinkin avulla

Smegma: hoito ja ehkäisy

Useimmiten smegman kertyminen ei vaadi mitään erityistä hoitoa tai ehkäisymekanismia. Koska tämä ongelma johtuu tavallisesti huonosta hygieniasta, alue tulee vain aika ajoin pestä lämpimällä vedellä ja intiimialueille tarkoitetulla saippualla smegman poistamiseksi.

Siispä niiden miesten ja naisten, jotka ovat alttiita liialliselle smegman muodostumiselle, tulee noudattaa hyviä päivittäisiä hygieniatottumuksia. Heidän on tärkeää pestä intiimialue päivittäin pahojen hajujen välttämiseksi, erityisesti seksin jälkeen.

On hyvä myös muistaa, että yhdynnän aikana ja sen jälkeen keho tuottaa sukupuolihormoneja ja liukasteita, jotka kuuluvat niihin aineisiin, joista smegma koostuu. Mahdollisen terskan tai emättimen ärsytyksen välttämiseksi tulee käyttää mietoa saippuaa ja olla hankaamatta aluetta liian kovakouraisesti.

Kun smegmaa sen sijaan ilmestyy ahtaan esinahan tai muun poikkeavuuden seurauksena, sen hoitamiseksi saatetaan tarvita paikallisia antibiootteja tai muita voiteita. Nämä lääkkeet auttavat säätelemään Tysonin rauhasten toimintaa.

Jos kärsit jostakin komplikaatiosta smegman kertymisen seurauksena, sinun on mentävä lääkäriin. Vain ammattilainen pystyy hoitamaan ongelman ja määräämään asianmukaisen hoidon.

Smegma voi olla myös naisten intiimialueen ongelma
Myös naisille kertyy smegmaa ja he voivat kärsiä sen hajuhaitoista.

Intiimialueen hygienia on oleellisen tärkeää

Intiimialueen pahojen hajujen ja niitä aiheuttavien lukuisten vaivojen välttäminen on yleensä helppoa ja lähes aina kiinni hygieniasta. Sinun tulee muistaa, että kyseessä on kostea kehonalue, eli se voi edistää pahoja hajuja aiheuttavien mikro-organismien lisääntymistä.

Smegman kertymisellä ei yleensä ole vakavia haittavaikutuksia ihmiseen ja se saadaan poistettua yleensä jo muutamalla hygieniatoimenpiteellä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hypospadia: oireet, riskitekijät ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hypospadia: oireet, riskitekijät ja hoito

Hypospadia on synnynnäinen vika, jossa miehen virtsaputken aukko ei sijaitse peniksen kärjessä. Tässä artikkelissa kerromme sen oireista ja hoidost...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.