Intiimialueesta huolehtiminen 7 vinkin avulla

Neutraalien saippuoiden käyttö ja liiallisen emätinhuuhtelun välttäminen ovat osa intiimialueen oikeaoppista hoitoa. Yleisesti ottaen on erittäin tärkeää pitää yllä sen luontaista pH-tasapainoa ja bakteerikantaa.
Intiimialueesta huolehtiminen 7 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Naisena on täysin normaalia kantaa huolta intiimialueesta. Tämä herkkä alue vaatii erityistä huolenpitoa, sillä sen pH-arvo on erilainen kuin muissa kehonosissa ja muuttuu herkemmin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka intiimialueesta huolehtiminen onnistuu oikeaoppisesti seitsemän vinkin avulla.

Luontaisessa tilassaan intiimialue on täynnä hyviä bakteereja, jotka voivat auttaa torjumaan taudinaiheuttajia. Joskus sen tasapaino kuitenkin järkkyy ja tuo “suojaava este” heikkenee johtaen pahoihin hajuihin ja tulehduksiin.

Tavanomaisen intiimialueen hygieniasta huolehtimisen lisäksi onkin otettava käyttöön alla esitellyt suositukset, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä intiimialueen terveydelle. Haluamme nyt jakaa seitsemän parasta vinkkiä intiimialueesta huolehtimiseen.

1. Intiimialueesta huolehtiminen: käytä oikeanlaisia alusvaatteita

Intiimialueesta huolehtiminen edellyttää oikeanlaisten alusvaatteiden käyttöä
Aloita intiimialueesta huolehtiminen valitsemalla oikeanlaiset alusvaatteet.

Et välttämättä tiedosta, että käyttämilläsi alusvaatteilla on ratkaiseva rooli emätintulehdusten ja voimakkaiden hajujen ehkäisyssä. Kun alusvaatteet on valmistettu keinokuidusta, kosteus ei pääse haihtumaan ja bakteerien kasvu lisääntyy.

Ja koska ne eivät ole “hengittävää” materiaalia, ne luovat yleensä lämpimän ympäristön, joka myöskin voi edistää mikro-organismien kasvua. Tämän välttämiseksi on parasta valita puuvillaa tai muita luonnonmateriaaleja.

2. Muista hyvä hygienia

Hygieniatottumukset ovat tärkeitä intiimialueesta huolehdittaessa. Vaikka onkin ilmiselvää, että jokaisen tulisi muistaa hyvä hygienia, on oleellista tarkentaa, että sitä tulisi noudattaa intiimialueen kohdalla oikeaoppisesti välttäen tiettyjen tuotteiden käyttöä, jotka voivat muuttaa emättimen bakteeristoa.

Hyvä tapa tehdä tämä on käyttää intiimialueelle erityisesti suunniteltuja saippuoita, jotka neutralisoivat hajuja ja eritteitä sekä ylläpitävät oikeaa pH-tasapainoa pitäen alueen samalla puhtaana.

Hyvässä hygieniassa ei siis ole kyse hajun “peittämisestä” millä tahansa saippualla. Ärsytyksen ja tulehdusten välttämiseksi pese alue nimenomaan intiimialueelle tarkoitetulla saippualla ja vedellä. Kuivaa alue sitten huolellisesti, jotta kosteus ei synnytä enempää mikro-organismeja.

Muista lisäksi pyyhkiä virtsaamisen jälkeen aina edestä taaksepäin, ei koskaan toisinpäin, sillä muutoin peräaukon bakteerit voivat päästä emättimeen ja aiheuttaa siellä tulehduksen.

3. Intiimialueesta huolehtiminen: vältä liiallisista emätinhuuhtelua

Emätinhuuhtelua tulisi välttää
Emätinhuuhtelu voi muuttaa pH-tasapainoa ja emättimen bakteeristoa.

Jotkut naiset uskovat, että ainoa keino päästä eroon pahoista hajuista on emätinhuuhtelu. 

Tämä on todellisuudessa kaikkea muuta kuin hyödyllistä, sillä se aiheuttaa pH:n epätasapainoa, mikä voi johtaa tulehdusten lisääntymiseen.

4. Ylläpidä tervettä seksielämää

Myös terve seksielämä on tärkeää intiimialueesta huolehdittaessa. On oma asiasi, kuinka seksielämästäsi nautit, mutta paras vaihtoehto on pitkäaikainen kumppani, jotta vältetään mahdolliset sukupuoliteitse leviävät taudit.

Jos käytät liukuvoiteita tai muita erogeeniselle alueelle tarkoitettuja tuotteita, varmista, että ne ovat hypoallergeenisia ja sisältävät sellaisia ainesosia, jotka eivät aiheuta muutoksia emättimen seudulla. Ärsytystä aiheuttavien aineiden käyttö voi aiheuttaa pahoja hajuja, kutinaa ja muuta haittaa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Tunnetko kipua emättimessä?

5. Vaihda kuukautissuojat säännöllisesti

Intiimialueesta huolehtiminen edellyttää kuukautissuojien säännöllistä vaihtamista
Ole tarkkana kuukautissuojien kanssa.

Tamponit ja kuukautissiteet tulee vaihtaa vähintään neljän tunnin välein. Et välttämättä aina huomaa, että kuukautisvuoto nostaa pH-arvoa ja voi aiheuttaa pahoja hajuja.

Emättimen seutu muuttuu väistämättä kuukautisten aikana. Veren pH-arvo on 7,4 eli paljon korkeampi kuin emättimessä normaalisti. Tästä syystä kuukautissuojia tulee käyttää oikeaoppisesti pahojen hajujen, ärsytyksen ja tulehdusten välttämiseksi.

6. Intiimialueesta huolehtiminen edellyttää kosteuden pitämistä hallinnassa

Emättimen ei koskaan tulisi olla täysin kuiva. Se tarvitsee jonkin verran eritteitä pysyäkseen kosteana ja terveenä. Sitä on kuitenkin suojattava liialliselta kosteudelta.

Vältä siis tiukkojen housujen ja märkien vaatteiden, kuten uimapukujen, pitkäaikaista käyttöä. Liika kosteus voi edistää sienten ja bakteerien kasvua sekä iho-ongelmien, kuten dermatiitin, syntyä.

7. Vältä pesusienien käyttöä

Pesusienet eivät sovellu intiimialueen hoitoon
Pesusieniin voi kertyä intiimialueen kannalta haitallisia mikro-organismeja.

Pesusienet eivät sovellu intiimialueen hoitoon. Ne ehkä näyttävät puhdistavan paremmin, mutta todellisuudessa ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Pesusienet ovat liian karkeita herkälle iholle ja voivat aiheuttaa siinä ärsytystä ja jopa vaurioita.

Ja koska ne lisäksi imevät kosteutta, niihin kertyy yleensä bakteereja ja sieniä, joita ei näy paljaalla silmällä. Oikeaoppinen tapa puhdistaa intiimialue on varovasti käsin.

Oikeanlainen intiimialueen hygienia on siis tiivistettynä sellaista, että se suojaa emättimen bakteeristoa. Sellaiset hygieniatottumukset, jotka aiheuttavat muutoksia intiimialueella, voivat saada aikaan tulehduksia ja haittaa iholla. Pyri siis sisällyttämään yllä mainitut suositukset rutiineihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.