Sitruunasta on moneksi - 10 käyttötapaa
Sitruuna on yksi keittiön peruspilareista, joka soveltuu niin ruuanlaittoon ja siivoukseen kuin kauneuden- ja terveydenhuoltoonkin. Sitruunasta on apua monenne pulmaan. Sen sisältämät luonnolliset hapot ja öljyt auttavat puhdistamaan, tasapainottamaan ja desinfioimaan sekä kehoa että kotia.
Tutustutaan lähemmin sitruunan hyötyihin.
1. Edullinen detox-aine
Sitruunalla on puhdistava vaikutus, joka auttaa elimistöä poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita, jotka voivat pitkällä aikavälillä johtaa kroonisiin sairauksiin ja terveysongelmiin.Sitruunaveden nauttiminen joka päivä, etenkin aamulla tyhjään mahaan, on yksi parhaista tavoista puhdistaa elimistöä ja välttää yleisiä ongelmia, kuten ummetusta, närästystä, munuaiskiviä ja korkeaa verenpainetta.
Haluatko tietää, miten sitruunavesi valmistuu? Lue: Aamuisen sitruunaveden juonnin hyödyt
2. Sitruuna anemian ehkäisyssä
Anemiasta kärsivät ihmiset kaipaavat C-vitamiinia raudan lisäksi, sillä C-vitamiini auttaa elimistöä hyödyntämään ravinnosta saatavan raudan tehokkaammin. Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia, joten sitä kannattaa lisätä aterioihin ja juomiin anemiaa hoidettaessa.
3. Ihon vaalennus
Sitruunamehun hapoilla on vahvasti vaalentava vaikutus, joka soveltuu esimerkiksi maksaläiskien ja muiden tummien ihomuutosten häivyttämiseen. Sitruunaa voi käyttää myös kynsien ja kainaloiden vaalentamiseen.Hiero halkaistua sitruunaa vaalentamista kaipaaville ihoalueille kerran päivässä siihen asti, että saavutat halutun tuloksen. Vältä kuitenkin auringossa oleskelua sitruunan levityksen jälkeen.
Kaipaatko lisäkeinoja tummien läiskien vaalennukseen? Lue: Poista ihon tummat pigmenttiläiskät
4. Luonnollinen siivousaine
Loppuiko siivousaine kesken kaiken, tai haluatko hyödyntää kodin siivouksessa luonnollisia, myrkyttömiä aineita? Sitruuna sopii ihanteellisesti kodin pintojen puhdistukseen joko yksinään tai yhdessä etikan ja ruokasoodan kanssa.Sitruunan hapot poistavat rasvatahrat ja vievät mukanaan myös bakteerit ja pahat hajut. Sitruunalla voi myös kirkastaa harmaantuneet kankaat ja vaatteet, kun sitä lisätään pesukoneeseen perinteisen pesuaineen sijasta.
5. Älä unohda sitruunan kuorta!
Suosi luomusitruunoita etenkin silloin, kun haluat käyttää sitruunasta myös sen kuoren. Luomusitruunoiden kasvatukseen ei käytetä haitallisia myrkkyjä tai vahoja, jotka eivät lähde irti pelkällä vesipesulla.
Sitruunan kuori sisältää huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin hedelmäliha tai mehu, joten sitä kannattaa käyttää raastettuna esimerkiksi salaateissa tai juomissa. Hyvä idea sitruunankuoren käyttöön on raastaa se valmiiksi pakastepusseihin ja laittaa pakkaseen – kun tarvitset kuorta, voit napata pussin pakkasesta ja sirotella kastikkeisiin, salaatteihin tai leivonnaisiin.
6. Sitruunaa jääpaloihin
Jos et pidä veden mausta (tai mauttomuudesta) tai nautit juomista, joiden maku on hapokas, voit valmistaa jääpaloja sitruunamehusta veden sijaan ja lisätä veteen tai muihin juomiin. Pakastetut sitruunamehukuutiot ovat herkullinen ja virkistävä lisäys mehuihin, jääteehen ja kesäisiin cocktaileihin.
Voit tehdä jääpaloista ainutlaatuisia lisäämällä sitruunamehun sekaan minttua, mustikoita tai palan sitruunankuorta, näin saat kauniit ja herkulliset jääpalat, jotka ihastuttavat vieraita ja kotiväkeä.
7. Luonnollinen masennuslääke
Muiden sitrushedelmien tapaan sitruunalla on masennusta ehkäisevä vaikutus, joka voi kohottaa mielialaa ja ehkäistä surullisuutta, lannistuneisuutta ja masennusta.
Sitruunan virkistävä vaikutus ei rajoitu pelkästään juomissa ja ruuissa nauttimiseen, vaan jo pelkkä sitruunan tuoksu lievittää ahdistusta ja masennusta. Kokeile aromaterapian oppeja ja polta esimerkiksi sitruunan tuoksuista kynttilää heti aamulla, jos kaipaat aistien tehostamista ja positiivista energiaa. Pidä sitruunoita näkyvillä keittiössä, istuta puutarhaan sitruunapuu ja valmista sitruunamehua – kaikki tämä ehkäisee masennusta.
8. Hoitava suuhuuhde sitruunasta
Kun kurkkukipu iskee flunssan yhteydessä tai muuten, voi sitruunasta valmistaa hoitavan suuhuuhteen. Purista tilkka sitruunamehua lämpimään veteen ja käytä kurlutteluun muutaman kerran päivässä. Voit tehostaa huuhteen vaikutusta lisäämällä siihen hunajaa, joka sitruunan tavoin desinfioi ja lievittää kipua.9. Hyvästit migreenille
Migreenin hoitoon voi kokeilla ikivanhaa ohjetta, joka hyödyntää sitruunaa. Leikkaa sitruuna puoliksi ja aseta lohkot ranteiden sisäpuolelle 10 minuutin ajaksi. Voit teipata palat pakoilleen, jotta ne eivät putoa heti pois.
Sitruunan parantava vaikutus välittyy verenkiertoon ihon kautta ja lievittää vakavaakin migreenikohtausta.
10. Helppo tapa desinfoida iho
Jos olet saanut haavan tai naarmun joka kaipaa pikaista desinfiointia, voit käyttää tähän sitruunaa. Sama pätee erilaisten pintojen puhdistamiseen; levitä sitruunamehu ja pyyhi pois puhtaalla liinalla. Jos käytät sitruunaa herkällä ihoalueella, laimenna sitruunamehu vedellä, jolloin se ei kirvele yhtä pahasti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ruiz-Sánchez, M. C., Domingo, R., Savé, R., Biel, C., & Torrecillas, A. (1997). Effects of water stress and rewatering on leaf water relations of lemon plants. Biologia Plantarum, 39(4), 623.
- Cardero Reyes, Y., Sarmiento González, R., & Selva Capdesuñer, A. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. Medisan, 13(6), 0-0.
- Cerutti, M., & Neumayer, F. (2004). Introducción a la obtención de aceite esencial de limón. Invenio, 7(12).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.