Logo image
Logo image

Kansainvälinen sisäkorvaistutepäivä

3 minuuttia
Kuulo on välttämätöntä kognitiiviselle ja sosiaaliselle kehitykselle, mutta joillakin ihmisillä on kroonisia ongelmia tämän kyvyn kanssa. On kuitenkin olemassa vaihtoehto: sisäkorvaistutteet. Lue eteenpäin niin saat tietää lisää!
Kansainvälinen sisäkorvaistutepäivä
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2021

Kuulo-ongelmat, osittainen kuurous tai kuulon menetys ovat asioita, jotka eivät tee eroa lasten ja aikuisten välillä. Sellaisena se voi rajoittaa ihmisen elämänlaatua kaikilla osa-alueilla sosiaalistumisesta oppimiseen aiheuttaen mielialan muutoksia ja masennusta. Siksi 25. helmikuuta vietetään kansainvälistä sisäkorvaistutepäivää.

Vastataksemme kysymyksiin tästä päivästä ja sisäkorvaistutteen asennuksesta, tässä artikkelissa puhumme siitä, mikä on sisäkorvaistute, kuka voi tarvita laitetta ja miten se parantaa ihmisten elämää. Aloitetaan!

Mikä on sisäkorvaistute?

Sisäkorvaistute on proteesi tai laite, joka mahdollistaa ihmisen kuulokyvyn palautumisen osittain. Miten? Muuntamalla akustiset signaalit sähköisiksi signaaleiksi, jotka sitten välittyvät kuulohermoon.

Proteesien kokonaisrakenne koostuu kahdesta osasta:

 • Sisäinen: reseptori tai stimulaattori
 • Ulkoinen: mikrofoni, prosessori ja lähetin tai kela

Asiantuntijat asettavat sisäosan kallon sisään, ja ulkoisen osan korvan taakse.

Mitä tulee sen toimintaan, mikrofoni kaappaa äänen ja lähettää sen prosessoreille, jotka lukevat, ymmärtävät ja tulkitsevat signaalit. Tämän jälkeen tiedot saapuvat lähettimelle ja kulkevat reseptorille. Reseptorissa kuulohermoa stimuloivien sähköisten signaalien emissiojakso on suljettu.

Some figure
Kuulolaitteet ovat toinen laite, jota kuulovammaiset ihmiset käyttävät, mutta ne toimivat hyvin eri tavalla kuin sisäkorvaistutteet.

Sisäkorvaistutteen historia

Syy, miksi 25. helmikuuta valittiin kansainväliseksi sisäkorvaistutepäiväksi, liittyy vuoteen 1957 ja lääkäreihin Charles Eyriesiin sekä André Djournoon. Aloimme kuitenkin juhlistaa tätä päivää vasta vuonna 2009.

Kaikki tapahtui Ranskassa, kun mainitut lääkärit pyrkivät parantamaan potilaiden kuulokykyä, kun he asensivat kuparilangan potilaaseen, joka oli diagnosoitu täysin kuuroksi. Lopputulos? Henkilö pystyi ymmärtämään kielijärjestyksen!

Tämä avasi tien implantille, joka kehitettiin vuosia myöhemmin. Jotkut myöhemmistä edistysaskeleista olivat W. House, joka sisälsi kultaelektrodin sisäkorvaistutteeseen. Samoin Australiassa G. M. Clarin herätti enemmän toivoa sisäkorvaistutteiden tutkimuksessa, kun hän asensi ensimmäisen sisäkorvaistutteen Rod Saundersille vuonna 1978.

Kuka tarvitsee sisäkorvaistutetta?

Lääkärit voivat ehdottaa sisäkorvaistutetta seuraavissa tilanteissa:

 • Ihmiset, joilla on vähän tai ei lainkaan kuulokykyä: Eli jos kuulokojeella ei tapahdu myönteisiä muutoksia. Kuitenkin ne, jotka havaitsevat muutoksen kuulossaan kuulokojeen ansiosta, eivät ole oikeutettuja sisäkorvaistutteeseen.
 • Jos puhetta on mahdotonta ymmärtää: Esimerkiksi jos on selvää, että jollakin on vaikeuksia ymmärtää puhetta ja viestintä on suurelta osin huonontunut.
 • Vanhemmat aikuiset, joilla on kuulon heikkenemistä: Usein tilanteissa, joissa kuurous pahenee iän myötä ja henkilö menettää kykynsä ymmärtää ympäristöään.
 • Ihmiset, joilla on vakava kahdenvälinen neurosensorinen kuulon heikkeneminen: Kun kuulon heikkeneminen kehittyy vakavan kuulohermovaurion vuoksi.

Vaihtoehtoisesti toinen tapa, jolla asiantuntijat voivat määrittää, tarvitseeko henkilö istutetta ja pystytäänkö hänelle suorittamaan leikkaus, on suorittaa erilaiset testit. Analyysi sisältää seuraavat asiat:

 • Audiometria
 • Tomografia
 • Psykologinen testi
 • Magneettiresonanssi

Kuinka sisäkorvaistute parantaa elämänlaatua?

Yleensä kansainvälisen sisäkorvaistutepäivän tarkoituksena on tavoittaa ihmiset, jotka kärsivät huonosta kuulosta ja etsivät tapaa parantaa elämänlaatuaan. Kerromme nyt, kuinka tämä lääketieteellinen laite voi auttaa kehittämään kuurouden hoitoa.

Parantaa lasten oppimista

Erityisesti kuulon puuttuminen muuttaa tapaa, jolla lapset ymmärtävät maailmaa, ja tämä voi hidastaa heidän oppimistaan. Joten tämä mielessä sisäkorvaistute voi auttaa parantamaan ajatuksen, muistin ja kielen sisäistämistä.

Ja vaikka tämä kyvyn kasvu voi olla hidasta niille, jotka eivät ole kuulleet ennen, muutokset ovat huomattavia.

Mahdollisuus soittaa puheluita

Viestintämahdollisuudet ulottuvat myös puheluihin, koska jotkut potilaat pystyvät ymmärtämään kieltä ilman että heidän täytyy nähdä huulten liikkeet.

Mahdollisuus nauttia musiikista ja äänistä

Mahdollisuus kuunnella kaikenlaista musiikkia ja nauttia laulajien äänistä. Yksilön vapaa-ajanviettomahdollisuudet puolestaan ​​lisääntyvät ja hän voi kanavoida stressinsä eri tiloissa, mikä on hyväksi hänen henkiselle terveydelleen.

Parempi puheen hallinta

Joissakin tapauksissa sisäkorvaistute ei auta potilaan kuulon palauttamisessa. Yksi implantin eduista on kuitenkin se, että potilaat pystyvät hallitsemaan puhettaan paremmin, mikä puolestaan ​​tarkoittaa, että heidän ympärillään olevat ihmiset voivat ymmärtää paremmin, mitä he haluavat ilmaista.

Some figure
Jotain niin yksinkertaista kuin musiikin kuuntelu puuttuu monien ihmisten elämästä. Sisäkorvaistute voi auttaa ihmisiä kokemaan näitä kokemuksia.

Itseluottamus kasvaa

Potilaiden huolet, jotka liittyvät virheelliseen kommunikaatioon tai epäjohdonmukaisuuteen sanojen kanssa, vähenevät. Tämän seurauksena heidän itseluottamuksensa kasvaa, mikä vaikuttaa sekä käyttäytymiseen ja onnellisuuteen että suorituskykyyn monissa toiminnoissa.

Itsenäisyyden palauttaminen

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan sisäkorvaistute vaikuttaa yksilön itsenäisyyteen. Toisin sanoen hän kykenee suorittamaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyviä perustoimintoja turvallisesti sekä ilmaisemaan itseään selkeästi ja suunnittelemaan projekteja.

Kansainvälinen sisäkorvaistutepäivä: tekniikka ja lääketiede

Yhteenvetona voidaan todeta, että kansainvälinen sisäkorvaistutepäivä on muistutus lääketieteen ja tekniikan kehityksestä, joka auttaa parantamaan potilaan elämänlaatua vammasta riippumatta.

Suosittelemme, että jokainen, joka pitää sisäkorvaistutetta ratkaisuna kuuloon liittyviin ongelmiin, ymmärtää leikkauksen jokaisen vaiheen. On myös tärkeää tietää siihen liittyvät riskit ja miltä lopullinen paranemisprosessi näyttää. Kuunteleminen on kommunikointia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • De Souza S, Dupas G y Chiari B. Efectos de la implantación coclear en la edad adulta. la Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. 2018. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30517268/
 • Domínguez A, Alegría J y Pérez I. La lectura en los alumnos sordos: aportación del implante coclear. 2011. Disponible en: https://doi.org/10.1174/021037012802238993
 • M.Manrique M, Ramos A, Morera C, Cenjor C, Lavilla M, Boleas M y Cervera F. Evaluación del implante coclear como técnica de tratamiento de la hipoacusia profunda en pacientes pre y post locutivos. 2006. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0001-6519(06)78657-5
 • Oliveira J. Implante Coclear. Facultad de Medicina de Ribeirão Preto. 2006. Disponible en: https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v38i3/4p262-272
 • Lima A, Bevilacqua M y Alves O. Implante coclear: audición y lenguaje en niños con discapacidad auditiva prelingüística. 2007. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1590/S0104-56872007000300008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.