Silmien värimuutokset: syy voi olla huolestuttava!
Silmien värimuutokset ovat harvinainen ilmiö, joka on myös hälyttävä merkki kenelle tahansa. Silmät ovat yksi kasvojen silmiinpistävimmistä osista, joihin yleensä kiinnitämme jatkuvasti huomiota.
Vaikka on totta, että monet yrittävät muokata silmiensä väriä piilolinssien ja muiden toimenpiteiden kautta, mikäli silmän väri muuttuu äkillisesti ja ilman mitään erityistä syytä, tämä ilmiö voi yleensä johtua jostakin patologiasta. Joissakin tapauksissa syy silmien värimuutokseen voi olla myös hyvänlaatuinen.
Joka tapauksessa on välttämätöntä, että syy silmien värimuutokselle tutkitaan aina asiantuntijan toimesta. Tässä artikkelissa selitämme, mitkä ovat tärkeimmät syyt.
Sairaudet, jotka aiheuttavat muutoksia silmien värissä
Kun synnymme, silmiemme väri on yleensä harmahtavan sininen. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikilla ihmisillä, joilla silmät ovat harmahtavan siniset, väri pysyisi tismalleen samanlaisena loppuelämän ajan. Asia on usein päinvastoin.
Vauvoilla silmien värimuutokset ovat normaaleja ensimmäisten kuukausien aikana. Tämä johtuu siitä, että vauvojen silmissä ei ole vielä kehittynyttä pigmenttiä, joka antaa väriä iirikselle. Kun lapsi kasvaa, silmät ottavat hiljalleen lopullisen värinsä.
Jos silmien värimuutokset tapahtuvat aikuisiässä, kyseessä voikin olla hälyttävä tilanne. Monissa tapauksissa muutoksen taustalla on kyse jostakin patologiasta. Tässä artikkelissa kerromme yleisimmät syyt silmien värimuutoksille.
Silmien värimuutokset voivat johtua pisamista
Ennen kuin alamme puhua silmien värimuutoksista, on tärkeää selittää, mitä melaniini on. Melaniini on pigmentti, joka esiintyy eri puolilla kehoamme, sekä ihossa että silmämunissa. Se määrittää iiriksen värin ja ihon sävyn.
Tätä ainetta tuottavat melanosyytit. Se, että nämä solut ovat sekä ihossa että silmissä, selittää, että molemmissa osissa voi esiintyä pisamia tai luomia. Silmissä sijaitsevia pisamia kutsutaan myös nimellä nevus.
Ne ovat hyvin samankaltaisia kuin iholla olevat pisamat ja ne koostuvat näiden melaniinia tuottavien solujen leviämisestä. Tämä muutos on hyvänlaatuinen. Kun pisamia voidaan havaita verkkokalvon ympärillä, niihin viitataan nimellä suonikalvon nevusiksi.
Kuten pisamien tai ihon luomien tapauksessa, myös silmän nevus voi syntyä missä tahansa vaiheessa elämää. Siksi niitä pidetään yhtenä yleisimmistä syistä silmien värin muutoksiin.
Ongelmana on se, että vaikka ne ovat yleensä hyvänlaatuisia, niistä voi tulla pahanlaatuisia. Toisin sanoen ne voivat johtaa melanoomaan. Melanooma on puolestaan paljon aggressiivisempi kasvain, joka lisää näköön vaikuttavien häiriöiden riskiä. Recent Results in Cancer Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan silmässä sijaitseva melanooma on harvinainen. Silti sen arvioidaan vaikuttavan lähes 2 000 ihmiseen vuosittain Yhdysvalloissa.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Diabeettiset silmäsairaudet: mitä niistä tulisi tietää
Lischin nodulus
Lischin nodulukset ovat pieniä hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka muodostuvat iirikseen ja ovat kooltaan noin 1-2 millimetriä. Ne näkyvät silmässä pieninä kuoppina, jotka eivät yleensä vaikuta näkökykyyn. Meksikolaisessa silmätauteihin erikoistuneessa lehdessä, La Revista Méxicana de Oftalmología, julkaistun artikkelin mukaan ne ovat neurofibromatoosin yleisin ilmentymä silmässä. Tämä on geneettisen alkuperän omaava sairaus, joka koostuu kasvainten muodostumisesta silmän hermokudokseen.
Ne voivat näkyä missä tahansa päin elimistöä, aina perifeerisistä hermoista selkäytimeen ja jopa aivoihin. Vaikka useimmissa tapauksissa ne ovat hyvänlaatuisia, ne voivat alkaa aiheuttamaan oireita tai muuttua pahanlaatuisiksi.
Kyseessä on sairaus, joka diagnosoidaan yleensä lapsuudessa. Kuten silmänsisäisten pisamien tapauksessa, Lischin nodulukset vahingoittavat näköä ja aiheuttavat muutoksia silmien värissä.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Karsinoidioireyhtymän syyt, oireet ja hoito
Fuchsin heterokrominen iridosykliitti
Fuchsin heterokrominen iridosykliitti on harvinainen sairaus. Orphanet -foorumin mukaan sen esiintyvyys on 1-9 tapausta miljoonaa ihmistä kohti. Se vaikuttaa nuoriin aikuisiin ja on syynä myös silmien värin muutokselle.
Tämä harvinainen sairaus johtaa siihen, että toinen silmä muuttuu väriltään vaaleammaksi kuin toinen. Syytä tälle muutokselle ei tiedetä, vaikka kolumbialaisen silmätautiyhdistyksen lehdessä nimeltä La Revista de la Sociedad Colombiana de Oftalmología asiantuntijat ovat huomauttaneet, että se voi liittyä herpes simplex -virukseen, vihurirokkoon tai vyöruusuun.
Ongelmana on se, että tämä patologia aiheuttaa yleensä muita oireita, kuten myodesopsian eli lasiaissamentuman. Myodesopsiat ovat pieniä täpliä, jotka näkyvät näkökentässä ja muistuttavat kelluvia pieniä pisteitä. Lisäksi se voi johtaa kaihin ja glaukooman syntyyn.
Iridokorneaalisen endoteelin oireyhtymä (ICE)
Tämä on silmiin vaikuttava oireyhtymä, joka aiheuttaa sarveiskalvon turvotusta, glaukoomaa ja iiriksen muutoksia. Viimeksi nimetyt seuraukset ovat nimenomaan niitä, jotka aiheuttavat muutoksia silmien värissä. Siten sarveiskalvon tietyt solut siirtyvät iirikseen, mikä aiheuttaa sekä iiriksen että pupillin muodonmuutoksen.
Lisäksi tällainen solujen siirtyminen muuttaa nesteen normaalia kiertoa silmän sisällä. Kun nestettä kerääntyy silmän sisälle, silmämunan sisäinen paine kasvaa, mikä voi johtaa glaukooman syntyyn. Yleisimpiä oireita ovat näön hämärtyminen, silmien värimuutokset ja joissakin tapauksissa jopa kipu silmässä.
Pigmenttidispersio-oireyhtymä (SPD)
Normaalisti pigmentti, joka antaa väriä iiriksille, sijaitsee iiriksen takana. Joillakin ihmisillä iiriksen morfologia on kuitenkin poikkeava, jolloin se painautuu muita silmän osia vastaan. Tämä johtaa siihen, että pigmenttiä alkaa vapautua vähitellen, jolloin se levittäytyy sellaisille alueille, joissa sen ei pitäisi olla.
Kun näin tapahtuu, oireyhtymä alkaa vaikuttaa silmässä samalla tapaa kuin edellä esitetyssä tapauksessa. Pigmentti voi estää silmänsisäisen nesteen kiertoa, jolloin oireyhtymä voi johtaa glaukooman syntyyn. Lisäksi silmien värissä on myös muutoksia.
Silmien värimuutokset, jotka johtuvat traumasta
Trauma on myös yksi yleisimmistä syistä silmien värin muutoksiin. Se voi olla syvä haava, tylppä isku kasvoihin tai mikä tahansa muu tekijä, joka vahingoittaa silmän verisuonia.
Tämäntyyppiset vammat vaikuttavat yleensä myös näkökykyyn, jolloin ihminen voi nähdä kaiken kahtena tai kyky nähdä heikkenee. Lisäksi näissä tapauksissa potilaalla esiintyy myös valoherkkyyttä. Tästä häiriöstä voivat kieliä myös verenpurkaumat, jotka kertyvät sellaisiin silmänosiin, jossa niitä ei pitäisi esiintyä.
Silmien värimuutokset ovat syy lääkärissä käyntiin
Silmälääkärin tulisi tutkia kaikki silmien värimuutokset, sillä kuten olemme nähneet, ne voivat olla seurausta jostakin silmän patologisesta tilasta. Syyt kannattaa aina tutkia, sillä pahimmassa tapauksessa nämä patologiat voivat johtaa pysyvään näkövaurioon.
Tästä syystä, jos sinulla esiintyy kysymyksiä tai epäilyksiä mistä tahansa silmien värimuutokseen liittyvästä asiasta, käänny mahdollisimman pian silmälääkärin puoleen. Silmät ovat hyvin herkkä osa, joten ne vaativat erityistä huolellisuutta ja huomiota.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Neurofibromatosis – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
- Cuevas, M., & Morantes, S. (2018). Iridociclitis Heterocrómica de Fuchs: Una Uveítis Subdiagnosticada. Revista Sociedad Colombiana de Oftalmología (Vol. 48). Retrieved from https://scopublicaciones.socoftal.com/index.php/SCO/article/view/74
- Orphanet: Iridociclitis heterocrómica de Fuchs. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=263479
- Walkden, Andrew, and Leon Au. “Iridocorneal endothelial syndrome: clinical perspectives.” Clinical Ophthalmology (Auckland, NZ) 12 (2018): 657.
- Sánchez, Rocío, et al. “Trauma ocular.” Cuadernos de Cirugía 22.1 (2018): 91-97.
- Londoño, M. V. M., Imay, M. T., González, M. C. G., Nakamura, W. K., Reyes, C. E. E., & de la Vega, G. I. (2014). Nódulos de Lisch y ultrabiomicroscopia. Revista Mexicana de Oftalmologia, 88(4), 189–193. https://doi.org/10.1016/j.mexoft.2014.05.004
- Tucker, M. A., Hartge, P., & Shields, J. A. (1986). Epidemiology of intraocular melanoma. Recent Results in Cancer Research. Fortschritte Der Krebsforschung. Progrès Dans Les Recherches Sur Le Cancer, 102, 159–165. https://doi.org/10.1007/978-3-642-82641-2_14
- Mataix, J., et al. “Nevus coroideos.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.3 (2018): 18.
- Santos-Bueso, E., et al. “Línea de Scheie como primer signo de síndrome de dispersión pigmentaria.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología 94.3 (2019): 138-140.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.