Siimajalkaisten ravintoarvo ja edut

Siimajalkaisilla on korkea ravintoarvo. Kerromme sinulle miksi niitä kannattaa syödä, kuinka niitä valmistetaan ja paljon muuta!
Siimajalkaisten ravintoarvo ja edut

Viimeisin päivitys: 31 joulukuuta, 2022

Siimajalkaiset ovat äyriäisiä, jotka tunnetaan kyvystään tarttua kiviin ja joilla ei ole raajoja. Niiden syöminen voi tuntua oudolta ajatukselta, mutta yllätyt paitsi niiden herkullisesta mausta, myös niiden terveyshyödyistä. Opi tästä artikkelista siimajalkaisten eduista!

Nämä selkärangattomat eläimet elävät lähes kaikissa maailman valtamerissä, ja noin niitä on noin 1 220 lajia ympäri maailmaa. Vaikka ne ovat yleisiä kaikkialla maailmassa, niitä kulutetaan eniten Espanjassa, Ranskassa ja Portugalissa.

Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää siimajalkaisista.

Siimajalkaisten ravintoarvo

Siimajalkaiset ovat äyriäisiä, jotka elävät kiinnittyneenä kiviin ja suodattavat ravintonsa vedestä. Ne ovat kavion muotoisia ja kaksiosaisia.

Niiden päässä on kaksi kalsiumlevyä. Varsi on alempi lihaisa alue, jota suojaa vahva musta iho.

Siimajalkaiset kuuluvat Pollicipedidae-heimoon ja niiden laji on virallisesti Mitella pollicipes. Ne eivät juurikaan liiku elämänsä aikana, vaan suodattavat vedestä eläinplanktonhiukkasia ravinnokseen. Ne elävät yleensä alueilla, joissa merenkäynti on voimakasta, koska silloin vesi sisältää runsaasti happea.

Ihmisravinnoksi käytettyjä lajeja on kymmenkunta. Siimajalkaiset kerätään käsin, joten niiden kerääminen vie aikaa, mikä tekee niistä myös melko kalliita.

Korkean hinnan lisäksi niillä on myös korkea ravintoarvo. Niissä on paljon proteiinia, vähän rasvaa ja runsaasti kivennäisaineita.

Espanjan elintarvikeministeriö antaa meille seuraavat tiedot ​​jokaista 100 gramman annosta kohti:

 • Kalorit: 59 kcal
 • Proteiinit: 13,6 g
 • Rasva: 0,5 g
 • Hiilihydraatit: 0 g
 • Kalsium: 126 mg
 • Magnesium: 94 mg
 • Kalium: 330 mg
 • Fosfori: 127 mg
 • Seleeni: 28,8 mikrogrammaa
 • Jodi: 58 mikrogrammaa
 • B12-vitamiini: 15 mikrogrammaa
Siimajalkaiset vielä kiinni kivessä.
Siimajalkaiset ovat outoja kavion muotoisia äyriäisiä, joita tavataan useissa merissä ympäri maailmaa.

Rasvahapot ja proteiinit

Huolimatta alhaisesta rasvapitoisuudesta, niissä on paljon hyvä rasvahappoja, kuten Omega-3:a ja Omega-6:a. Tämä voi kuitenkin vaihdella lajin mukaan. Yleisiä lajeja koskevassa raportissa havaittiin, että sen liha voi sisältää 1,8–3,3 % rasvaa, josta 25 % on DHA:ta ja 15 % EPA:ta (Omega-3 -tyyppejä). Omega-6 -rasvahappoarvojen on havaittu olevan matalampia. Harvinaisissa lajeissa noin 15 % proteiinia.

Lisäksi joissakin lajikkeissa sinkkiarvot ovat yleensä erittäin korkeita (10–42 milligrammaa 100 grammaa syötävää osaa kohti). Tässä voidaan pitää mielessä, että kalojen ja muiden äyriäisten sinkin saanti ei saavuta 3 milligrammaa 100 grammaa kohden.

Siimajalkaisten terveyshyödyt

Nyt tarkastelemme siimajalkaisten kulutuksen positiivisia vaikutuksia terveyteen. Tulet yllättymään!

1. Ne sisältävät suuren määrän proteiinia

Ravintoarvojen suhteen siimajalkainen erottuu edukseen korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta. Nämä makroravinteet ovat välttämättömiä lihasten, luiden ja ihon hyvinvoinnille. Proteiinit ovat kaikkien kehon solujen pääainesosa. Soluilla on elinkaari, ja kun ne kuolevat, ne on korvattava. Tässä proteiinilla on roolinsa, mikä auttaa solujen regeneraatiota. Niillä on myös muita elintärkeitä toimintoja, kuten biokemiallisten reaktioiden säätely, kehon kudosten korjaaminen ja immuunijärjestelmän toiminnan tukeminen.

2. Ne eivät sisällä hiilihydraatteja

Hiilihydraatit ovat yhdisteitä, joita elimistö käyttää polttoaineena. Ne ovat sokerimolekyylejä, jotka keho hajottaa ja muuttaa glukoosiksi. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan voi kuluttaa glukoosia, koska elimistö ei pysty metaboloimaan sitä.

Diabetesta sairastavien potilaiden tulee noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, joten siimajalkaiset sopivat mainiosti heidän ruokavalioonsa. Ne sopivat myös niille, jotka haluavat noudattaa ketogeenistä ruokavaliota. Siinä hiilihydraattien saantia rajoitetaan ja rasvan saantia lisätään.

3. Ne tarjoavat DHA:ta ja EPA:ta

DHA on dokosaheksaeenihappo, joka on monityydyttymätön rasvahappo, joka kuuluu Omega-3 -ryhmään. Kuten useimmat merenelävät, siimajalkainen sisältää runsaasti DHA:ta. Ne sisältävät myös EPA:ta eli eikosapentaeenihappoa.

Tutkimukset osoittavat nyt, että DHA on tärkeä osa kehon kalvoja, mukaan lukien verkkokalvo ja aivot. Sillä on myös keskeinen rooli sikiön sekä sydän- ja verisuonijärjestelmän kehityksessä.

Joidenkin tutkimusten mukaan DHA:n kulutus on yhdistetty helpompaan painonhallintaan ja vakavien sairauksien, kuten Alzheimerin taudin, myönteiseen kehitykseen. National Center for Complementary and Integrative Health väittää, että ihmiset, jotka syövät äyriäisiä vähintään 4 kertaa viikossa, kuolevat pienemmällä todennäköisyydellä sydänsairauksiin.

Lisäksi kehon triglyseridipitoisuudet laskevat. On olemassa todisteita siitä, että merenelävien kulutus on tehokkaampaa kuin lisäravinteiden nauttiminen.

Meren antimien sisällyttämistä ruokavalioon suositellaan kaikille. Välimeren alueiden ruokavalioon ne on jo sisällytetty kulttuurisesti.

4. Niissä on korkea mineraalipitoisuus

Siimajalkaisten etuihin kuuluu se, että ne sisältävät runsaasti mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, seleeniä ja fosforia. Kalsium auttaa ylläpitämään terveitä hampaita ja luita.

Magnesium säätelee lihasten toimintaa, verensokeria ja verenpainetta. Se on myös välttämätöntä proteiinin, luumassan ja DNA:n muodostumiselle.

Kalium on elektrolyytti, joka säätelee verenpainetta, auttaa lihaksia supistumaan ja ylläpitää tasaista sykettä. Se mahdollistaa ravinteiden virtauksen soluihin ja karkottaa niiden jätteet.

Mitä tulee seleeniin, elimistö tarvitsee sitä pieniä määriä. Se käyttää sitä muodostamaan antioksidanttisia entsyymejä, jotka suojaavat vapaiden radikaalien vaurioilta.

Toisaalta jodi on välttämätöntä elimistölle kilpirauhashormonien tuottamiseksi. Nämä auttavat säätelemään kehon energiankäyttöä, hallitsemaan painoa, ruumiinlämpöä, hermoston toimintaa ja lihasvoimaa.

Kuinka siimajalkaisia syödään

Ensinnäkin sinun tulee keittää siimajalkaiset kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Kun ne ovat kypsiä, ota ne kattilasta ja kääri ne puhtaaseen liinaan.

Kun syöt niitä, poista ne liinasta yksi kerrallaan ja vedä varovasti päästä. Voit tehdä tämän pitämällä kiinni sen syötävästä osasta.

Jotkut laittavat niiden päälle sitruunaa, laakerinlehteä ja muita mausteita. Tämä on kuitenkin valinnaista.

Mitä tulee kiehumisaikaan, voit antaa niiden kiehua 1 minuutin jos ne ovat suuria, ja 30 sekuntia jos ne ovat keskikokoisia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mineraalien tehtävät ja niiden luokittelu
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mineraalien tehtävät ja niiden luokittelu

Mineraaleja tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat mineraalien tehtävät ihmiselimistössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soo Kyung Moon. Characteristics of Food Nutrition Components of Common Stalked Barnacle Pollicipes mitella. December 2016. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 49(6):862-866. DOI:10.5657/KFAS.2016.0862
  • MAPA. Percebes. 2013. https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/percebe_tcm30-102913.pdf
  • Krauss-Etschmann S, Shadid R, Campoy C, Hoster E, Demmelmair H, Jimenez M, Gil A, Rivero M, Veszpremi B, Decsi T, et al.. Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and fetal plasma concentrations of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid: a European randomized multicenter trial. Am J Clin Nutr. 2007;85:1392–400
  • Quinn JF, Raman R, Thomas RG, Yurko-Mauro K, Nelson EB, Van Dyck C, Galvin JE, Emond J, Jack CR Jr, Weiner M, et al.. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease: a randomized trial. JAMA. 2010;304:1903–11.
  • Danielle Swanson, Robert Block, and Shaker A. Mousa. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Adv Nutr. 2012 Jan; 3(1): 1–7. Published online 2012 Jan 5. doi: 10.3945/an.111.000893
  • Kwak SM, Myung S-K, Lee YJ, et al. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Archives of Internal Medicine. 2012;172(9):686-694.
  • D. Craig Hopp, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., NCCIH. Omega-3 Supplements: In Depth. NHI. 2018. https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.