Seljan terveyshyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Selja tunnetaan kyvystään vahvistaa immuunijärjestelmää ja lievittää yskää, nuhaa ja muita flunssan oireita. Mitä tutkimukset sanovat siitä? Tässä artikkelissa kerromme aiheesta kaiken tarvittavan.
Seljan terveyshyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Seljan (Sambucus) terveyshyödyt on tarkoin merkitty luonnonlääketieteen kirjoihin. Ne ovat itse asiassa olleet mielenkiinnon kohteena useissa tieteellisissä tutkimuksissa, jotka ovat tukeneet sen käyttöä terveydenhoidossa. Mitkä siis ovat ne seljan terveyshyödyt, joita tutkimusnäyttökin tukee?

Ihan ensiksi on hyvä tietää, että seljapuita ja -kasveja on noin 30 eri lajia maailmassa. Eurooppalainen versio (Sambucus nigra, mustaselja) on kuitenkin kaikkein suosituin lääkitseviin käyttötarkoituksiin. Kasvista voi käyttää sen kukat, marjat ja varren.

Seljan hyödylliset yhdisteet

Terveydenhoidossa seljasta käytetään eniten sen mustia marjoja. Ne erottuvat edukseen sisältämiensä orgaanisten pigmenttien, tanniinien, karotenoidien, aminohappojen, C-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden vuoksi, joiden syönti auttaa osaltaan ehkäisemään sairauksia.

Kuten Journal of Functional Foodslehdessä julkaistussa katsauksessa kerrotaan, seljat sisältävät erityisesti:

  • 6-35 mg C-vitamiinia 100 grammassa, eli jopa 60 % päivittäisestä saantisuosituksesta
  • 7 grammaa kuitua 100 grammassa
  • Fenolihappoja
  • Kversetiiniä, kemferolia ja isorhamnetiinia
  • Antosyaaneja

Seljan terveyshyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Nykyään seljan monia terveyshyötyjä hyödynnetään lisäravinteiden ja luontaistuotteiden valmistuksessa. Tämä on itse asiassa paras tapa käyttää sitä, sillä raa’at marjat, varsi ja lehdet sisältävät myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa vatsaongelmia väärin käytettyinä.

On kuitenkin tärkeää selventää, että vaikka seljalla on suotuisia terveysvaikutuksia, joita tutkimuksetkin tukevat, se ei ole ensisijainen hoitomuoto sairauksiin eikä se korvaa lääkärin antamia suosituksia. Tästä syystä, kun kärsit jostakin sairaudesta, on erittäin tärkeää kääntyä ensin lääkärin puoleen.

Seljan terveyshyödyt auttavat torjumaan flunssaa
Seljaa on käytetty perinteisesti lievittämään vilustumisen ja flunssan oireita.

Seljaa flunssaan ja vilustumiseen

Seljasta valmistettuja hoitoja on käytetty jo muinaisajoista asti apuna flunssan ja vilustumisen oireisiin. Sekä sen kukista että marjauutteesta valmistettu tee näyttää vähentävän infektion voimakkuutta ja kestoa, kun sitä juodaan heti oireiden tehdessä tuloaan.

Complementary Therapies in Medicine -lehdessä vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että seljanmarjoilla, niiden antioksidanteista johtuen, on suotuisia vaikutuksia ylempien hengitysteiden oireisiin.

Lisäksi toinen, Bioscience, Biotechnology and Biochemistry -lehdessä vuonna 2012 julkaistu tutkimus antoi viitteitä siitä, että seljanmarjat auttavat stimuloimaan immuunireaktiota madaltaen infektioiden, kuten influenssan, riskiä.

Seljan terveyshyödyt sydämelle

Yksi seljan merkittävimmistä hyödyistä liittyy sydämen terveyteen. Tutkimuksissa on tarkemmin ottaen osoitettu, että sen marjoilla on suotuisia vaikutuksia sydämen ja verisuonten terveyteen. Phytotherapy Research -lehdessä julkaistu katsaus viittaa siihen, että kasvin marjat auttaisivat alentamaan sydäntautien riskiä niiden antosyaanipitoisuuden ansiosta.

Nämä yhdisteet, jotka toimivat antioksidanttien tavoin, näyttäisivät vähentävän kolesterolin kertymistä valtimoihin. Lisäksi niillä on tutkimuksen mukaan suotuisa vaikutus verenpaineeseen. Vaikka tutkimuksia tarvitaankin vielä lisää, nämä löydökset tukevat sen käyttöä sydänterveyden vahvistamisessa.

Seljan terveyshyödyt ummetusta vastaan

Penn State School of Medicine and Academic Medical Center -sivuston julkaisussa todetaan, että seljalla on lievästi laksatiivinen vaikutus, eikä sitä näin ollen tulisi käyttää samanaikaisesti muiden laksatiivien kanssa. Tämä laksatiivinen ominaisuus on yhdistetty aineeseen nimeltä antrakinoni, jota löytyy myös raparperista ja sennasta.

Tätä vaikutusta selitetään myös sen runsaalla kuitupitoisuudella, joka edesauttaa suolen optimaalista toimintaa. Yleisesti ottaen seljan kuivatuista marjoista valmistettu tee stimuloi suolen peristaltiikkaa, mikä edistää jätteen poistoa. Tästä tarvitaan lisää näyttöä, mutta sitä pidetään turvallisena, kun sitä käytetään enintään 5 päivää.

Seljan muut mahdolliset terveyshyödyt

Toistaiseksi ei ole riittävästi näyttöä sen vahvistamiseksi, että seljalla olisi poikkeuksellinen kyky ehkäistä sairauksia. Tästäkin huolimatta sillä voi olla muita suotuisia terveysvaikutuksia johtuen sen antioksidanttipitoisuudesta. Sen käyttö tulisi luonnollisestikin yhdistää terveisiin elämäntapoihin.

  • Seljan antosyaanit antavat sille tulehdusta lievittävän tehon, joka voi osaltaan auttaa lievittämään fyysistä kipua.
  • Phytotherapy Research -julkaisun tutkimus korostaa, että mustaseljalla on viruksia ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia, joista on apua sellaisia taudinaiheuttajia vastaan, jotka aiheuttavat poskiontelotulehdusta, keuhkoputkentulehdusta tai suolistotulehduksia.
  • Eläintutkimuksissa seljalla on osoitettu olevan nestettä poistava vaikutus, joka kykenee lisäämään virtsaamistarvetta.
  • Sen antioksidantit ja ravintoaineet vaikuttavat myönteisesti myös mielialaan. Se parantaa erityisesti älyllistä suorituskykyä ja vähentää masennuksen riskiä.
Selja auttaa ummetukseen
Seljalla on laksatiivisia vaikutuksia ja suuri kuitupitoisuus, minkä vuoksi se edistää suoliston peristaltiikkaa.

Seljan sivuvaikutukset

Seljan kohtuullinen käyttö ei aiheuta haittaa useimmille terveille aikuisille. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää välttää sen liiallista käyttöä, sillä se voi ärsyttää vatsaa johtuen sen sisältämästä lektiinistä.

Toisaalta seljakasvi sisältää myös aineita nimeltä syanogeeniset glykosidit, jotka voivat vapauttaa pieniä määriä syanidia. Tämän aineen määrä sataa grammaa kohden on kylläkin vain 3 % arvioidusta tappavasta annoksesta ihmiselle.

Lisäksi kaupan lisäravinteiden ja kypsennetyn seljan ei ole todettu pitävän sisällään syanidia, minkä vuoksi ne ovat turvallisia käyttää. Sen sijaan minkä tahansa raa’an kasvinosan, kuten marjojen, lehtien tai varren, nieleminen voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Seljapohjaisia tuotteita, kuten kasvista tai sen marjoista valmistettuja lisäravinteita, eivät saa käyttää alle 18-vuotiaat lapset eivätkä raskaana olevat tai imettävät naiset. Jostakin sairaudesta kärsivien ihmisten tulisi kääntyä lääkärin puoleen ennen tällaisten hoitojen käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
  • Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L., & Dunne, E. (2019). Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complementary Therapies in Medicine42, 361–365. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.12.004
  • Kinoshita, E., Hayashi, K., Katayama, H., Hayashi, T., & Obata, A. (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 76(9), 1633–1638. https://doi.org/10.1271/bbb.120112
  • Vlachojannis, J. E., Cameron, M., & Chrubasik, S. (2010, January). A systematic review on the Sambuci fructus effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2729
  • Beaux, D & Fleurentin, J & Mortier, F. (1999). Effect of extracts of Orthosiphon stamineus Benth, Hieracium pilosella L., Sambucus nigra L. and Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. in rats. Phytotherapy research : PTR. 13. 222-5. 10.1002/(SICI)1099-1573(199905)13:3<222::AID-PTR447>3.0.CO;2-P.
  • Porter, R. S., & Bode, R. F. (2017, April 1). A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5782

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.