Logo image
Logo image

Sahapalmu: mikä se on ja mihin sitä käytetään?

3 minuuttia
Sahapalmulla on potentiaalia liitännäishoidoksi eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun ja hiustenlähtöön. Tästä Pohjois-Amerikasta kotoisin olevasta palmupuusta kerrotaan tarkemmin lisää tässä artikkelissa!
Sahapalmu: mikä se on ja mihin sitä käytetään?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Daniela Andarcia
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Sahapalmu on kotoisin Pohjois-Meksikosta ja Yhdysvaltojen kaakkoisosista. Se kasvaa jopa kolmemetriseksi ja sen lehdet puolitoistametrisiksi. Se tunnetaan myös hedelmistään, joita käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin niiden kypsyttyä.

Tästä kasvista johdettujen lisäravinteiden uskotaan yleisesti lievittävän eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun oireita ja miestyyppistä kaljuuntumista. Se näyttäisi myös ehkäisevän komplikaatioita eturauhasleikkauksen aikana.

Sitä saadaan tällä hetkellä muun muassa pähkinöiden, kapseleiden ja nestemäisten uutteiden muodossa.

Mihin sitä suositellaan? Mitkä ovat sen mahdolliset sivuvaikutukset?

Tässä artikkelissa katsomme vastauksia näihin kysymyksiin!

Sahapalmun käyttötarkoitukset ja hyödyt

Jo vuosisatojen ajan Amerikan alkuperäisasukkaat ovat käyttäneet sahapalmua ravinnokseen ja lievittääkseen oireita kuten yskää, kipeää kurkkua ja flunssan aiheuttamaa tukkoisuutta. Mutta mitä muita käyttötarkoituksia sillä on?

Sahapalmu ja hiustenlähtö

Vaikka tieteellinen näyttö on vielä niukkaa, se vaikuttaa lupaavalta. Näyttö viittaa siihen, että sahapalmun marjauute saattaa estää 5-alfareduktaasientsyymiä, jonka tiedetään muuntavan testosteronia DHT:ksi, molekyyliksi, joka edistää hiustenlähtöä ja eturauhasen kasvua.

Turkish Journal of Dermatology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että 50 prosentilla miehistä, jotka käyttivät tätä uutetta paikallisesti yhdessä Trichogen™ VEG:n kanssa, kasvoi hiusten määrä lähes 12 % muutaman kuukauden hoidon jälkeen.

Some figure
Sahapalmulisäravinteet tunnetaan niiden vaikutuksista miesten terveyteen.

Lue myös: Voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä?

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Research and Reports in Urology -lehden tutkimuksen mukaan sahapalmulla on potentiaalia liitännäishoidoksi eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun, jota kutsutaan myös “suurentuneeksi eturauhaseksi”.

Eräässä 82 potilaalla tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että niillä henkilöillä, jotka ottivat sahapalmu-uutetta 320 mg:n kapseleina, vähenivät taudin oireet merkittävästi. Asiantuntijat uskovat näin ollen, että tulevaisuudessa se saattaisi olla lähtökohta uusille hoidoille.

Virtsaneritysjärjestelmä

On saatu tutkimusnäyttöä siitä, että tämä hoito voi lievittää eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta johtuvia urologisia oireita ja parantaa virtsan virtausta. Oireet vähenivät 28 prosentilla miehistä, virtsan maksimivirtaus kasvoi 24 prosentilla ja 43 prosentilla virtsan virtaus lisääntyi yleisesti.

Sahapalmu ja eturauhassyöpä

Eräässä tutkimuskatsauksessa havaittiin, että sahapalmulisäravinteet ovat yksi viidestä eturauhassyöpäpotilaiden eniten käyttämästä täydentävästä hoidosta.

Kuten jo mainittiin, nämä lisäravinteet voivat estää 5-alfareduktaasientsyymiä, joka liittyy eturauhasen suurenemiseen ja näin ollen eturauhassyöpään.

Vaikka ei ole vielä selvää kuinka se toimii, havainnot ovat osoittaneet, että tämän entsyymin estäjiä käyttävät miehet ovat yleensä vähemmän alttiita saamaan eturauhassyövän.

International Journal of Oncology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sahapalmu voi pysäyttää LNCaP-, DU145- ja PC3-eturauhassyöpäsolujen kasvun. On kuitenkin tärkeää huomioida, että se voi aiheuttaa impotenssia ja laskea libidoa.

Sahapalmun turvallisuus ja suositukset

Vaikka sahapalmua pidetään turvallisena useimmille terveille aikuisille, sitä ei suositella lapsille, raskaana oleville ja imettäville naisille. Sahapalmu saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten lievää päänsärkyä ja vatsakipua. Jälkimmäisen pystyy välttämään nauttimalla uutetta ruoan kanssa.

On suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa näiden lisäravinteiden syönnistä, jos olet piakkoin menossa leikkaukseen tai johonkin hoitoon. Pidä mielessä, että sen yhdisteet saattavat aiheuttaa liiallista verenvuotoa tai yhteisvaikutuksia lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, kanssa.

Ja viimeiseksi, koska sillä on samankaltaisia vaikutuksia kuin finasteridilla, lääkkeellä jolla hoidetaan hiustenlähtöä ja eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, näitä molempia ei tulisi ottaa yhtä aikaa, ellei lääkäri niin suosittele. Se saattaa myös vähentää ehkäisypillereiden tehoa.

Some figure
Sahapalmulisäravinteilla saattaa olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Tästä syystä on tärkeää kysyä lääkäriltä ennen sahapalmun käyttöä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Alopecian eri tyypit

Mitä sahapalmusta tulee muistaa?

Sahapalmu on pieni palmupuu, josta saadaan uutetta ja muita lääkejohdannaisia. Vaikka se onkin suosittu yskän ja muiden vilustumisoireiden lievittämiseen, näiden käyttötarkoituksien tueksi ei ole näyttöä. Jotkut tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että se on hyödyllinen sellaisia terveysvaivoja vastaan kuin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu.

On joka tapauksessa tärkeää olla varovainen tämänkaltaisen lisäravinteen käytössä. Raskaana olevien naisten, imettävien äitien ja lasten tulisi välttää sahapalmua, kuten myös niiden jotka parhaillaan ovat jollakin lääkekuurilla.

On joka tapauksessa aina parasta kysyä lääkäriltä ennen kuin tätä luontaistuotetta käyttää säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arca, E., Açıkgöz, G., Yeniay, Y., & Caliskan, E. (2014). The evaluation of efficacy and safety of topical saw palmetto and trichogen veg complex for the treatment of androgenetic alopecia in men. Turkish Journal of Dermatology, 8(4), 210. https://doi.org/10.4274/tdd.2302
  • Pais, P., Villar, A., & Rull, S. (2016). Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system. Research and reports in urology, 8, 41–49. https://doi.org/10.2147/RRU.S96576
  • Suter, A., Saller, R., Riedi, E., & Heinrich, M. (2013). Improving BPH symptoms and sexual dysfunctions with a saw palmetto preparation? Results from a pilot trial. Phytotherapy research : PTR, 27(2), 218–226. https://doi.org/10.1002/ptr.4696
  • Penugonda, K., & Lindshield, B. L. (2013). Fatty acid and phytosterol content of commercial saw palmetto supplements. Nutrients, 5(9), 3617–3633. https://doi.org/10.3390/nu5093617
  • Yang, Y., Ikezoe, T., Zheng, Z., Taguchi, H., Koeffler, H. P., & Zhu, W. G. (2007). Saw Palmetto induces growth arrest and apoptosis of androgen-dependent prostate cancer LNCaP cells via inactivation of STAT 3 and androgen receptor signaling. International journal of oncology, 31(3), 593–600.
  • Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA, 280(18), 1604–1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.