Saako probiootteja antaa vauvalle?

Bakteeriperäisistä lisäravinteista on todettu olevan paljon hyötyä aikuisten suolistolle, mutta saako probiootteja antaa vauvalle? Alla olevassa artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen.
Saako probiootteja antaa vauvalle?

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Saako probiootteja antaa pienelle vauvalle? Mitkä ovat suoliston bakteerikannan muuttumiseen liittyvät riskit vauvojen kohdalla? Ennen kuin teet mitään päätöksiä lasten terveyteen liittyen, on tärkeää selventää joitakin kysymyksiä.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joita lisätään ruokavalioon ja jotka pysyvät aktiivisina suolistossa. Niiden toiminta muokkaa ruoansulatusjärjestelmän mikrobiomia.

Maailman terveysjärjestön mukaan niistä saa monia terveyshyötyjä sopivissa määrissä syötyinä. Probiootteja sisältäviä ruokia ovat muun muassa tietyt jogurtit, kefiiri, hapankaali jne.

Suoliston mikrobiomi

Tasapainossa oleva suoliston mikrobiomi on oleellisen tärkeä asia ihmisen terveydelle. Ihmisen ja hänen kehossaan elävien mikro-organismien välinen vuorovaikutus määrittää sekä pitkän että lyhyen aikavälin terveydentilan.

Useiden tutkimusten mukaan maha-suolikanavassa elävä bakteeristo hyödyttää useilla tavoilla, esimerkiksi:

  • Ne auttavat suoliston limakalvoon liittyvän lymfakudoksen erikoistumisessa. Tämä merkitsee synergiaa immuunijärjestelmän kanssa, joka oppii tunnistamaan hyödylliset bakteerikannat ja varautumaan mahdollisia sairauksia vastaan. Lyhyesti sanottuna tämä auttaa vastustuskykyä.
  • Suolistobakteerit tunnistavat ja pilkkovat tiettyjä kasviperäisiä polysakkarideja, mitä emme voisi tehdä ilman näitä bakteereja. Tieteellisten julkaisujen mukaan tämä toiminta on jopa 10 % ihmisen päivittäisistä kaloreista.
  • Koska ruoansulatusjärjestelmä on avoin ulkoisille tekijöille, sen riskinä on koko ajan ulkoisten partikkelien hyökkäys. Normaali bakteeristo asustaa ulkomaailman kanssa kosketuksissa olevilla pinnoilla estäen vieraita partikkeleja lisääntymästä niillä.

Tässä oli joitakin suolistobakteerien tuomia hyötyjä ihmisille. Kyseessä on symbioosisuhde, sillä ilman näitä bakteereja emme olisi olemassa, eivätkä nekään ilman meitä.

Ruoansulatuskanavan bakteerit ovat ihmiselle välttämättömiä
Ruoansulatuskanavan tavanomainen bakteeristo on elintärkeä ihmisen selviytymisen kannalta.

Saako probiootteja antaa vauvalle

Probiootteja sisältävissä ruoissa on bakteereja, jotka ovat yleisesti hyödyksi suoliston mikrobiomin toiminnalle. Näitä bakteereja ovat muun muassa Lactobacillus, Bifidobacterium ja Saccharomyces boulardii

Terveessä mikrobiomissa on jo näitä mikro-organismeja luonnostaan, mutta niiden määrän lisääminen voi olla kannattavaa, jos niitä syövällä henkilöllä ei ole mitään sairauksia. Mutta koskeeko sama vastasyntyneitä? Saako probiootteja antaa vauvalle?

Tutkimukset, jotka puoltavat probioottien antamista vauvoille

Eräs vuonna 2014 tehty tutkimus tuli seuraaviin tuloksiin:

  • Tarkastelun kohteena oli 589 vastasyntynyttä vauvaa heidän elämänsä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Osalle annettiin Lactobacillus reuteri -probioottibakteereja, ja osa sai lumevalmistetta.
  • Vanhempia pyydettiin tarkkailemaan sitä, kuinka usein vauva pulautteli, kuinka pitkään hän itki, kuinka usein vauva vietiin lääkäriin tai otettiin sairaalaan ym. tekijöitä, jotka ovat osoituksena vauvan suoliston terveydestä.
  • Näissä muuttujissa havaittiin merkittävä ero probiootteja syöneiden ja niitä syömättömien vauvojen välillä, toisin sanoen kyseiset mikro-organismit suojasivat vauvoja suolistohäiriöiltä.

Eikä tässä vielä kaikki: muutkin samankaltaiset tutkimukset ovat osoittaneet Lactobacillus reuteri -bakteerin hyödyt suoliston normaalin toiminnan kannalta. Tässä tapauksessa havaittiin koliikkioireiden vähenevän niillä vauvoilla, joiden nauttimaan rintamaitoon laitettiin probioottitippoja.

Probioottien yleiset hyödyt

Yleinen arvio on se, että probiootit auttavat aikuisia ja lapsia useilla tavoilla:

  • Ensinnäkin ne edistävät hyvien bakteerien kasvua antibioottikuurin aikana.
  • Ne vähentävät suolistosairauksien oireita, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymässä.
  • Ne ehkäisevät myös infektioperäistä ripulia.

Saako probiootteja antaa vauvalle? Riskit

Yleensä probiootit ovat turvallisia käyttää, mutta tietyt tieteelliset lähteet varoittavat niiden käytön mahdollisista komplikaatioista.

Henkilöt, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai sydänläppäsairaus, sekä keskoslapset ovat mahdollisia riskiryhmiä. Tämä johtuu siitä, että näissä tilanteissa kyseisillä bakteereilla voisi olla kyky lisääntyä kohtuuttoman paljon saaden aikaan suolikanavan tulehdusta, immuunijärjestelmän liikatoimintaa ja pahimmassa tapauksessa bakteremiaa eli bakteerien esiintymistä veressä.

Ei tarkkaan tiedetä, missä määrin näitä sairauksia on vastasyntyneillä. Probioottien pitkäaikaisen käytön vaikutuksista lasten kehitykseen on myös vaikea mennä takuuseen, sillä tämä edellyttäisi useiden vuosien seurantaa niitä saaneilla lapsilla.

Joidenkin tutkimusten mukaan koliikki oli vähemmän yleistä probiootteja syöneillä lapsilla.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Mitä eroa on prebiooteilla ja probiooteilla?

Saako probiootteja antaa vauvalle? Mitä tulee muistaa

Probiootit näyttäisivät hyödyttävän vauvoja useilla tavoilla, mutta näiden mikro-organismien vaikutusta vastasyntyneiden suoliston terveyteen tulee edelleen tutkia. Myös mahdolliset riskit ja haittavaikutukset tulisi arvioida.

Tästä syystä on aina parasta kysyä asiasta lastenlääkäriltä ennen probioottien antamista lapselle, sillä lääkäri tuntee vauvan sairaushistorian paremmin kuin kukaan muu ja tietää näin ollen, mikä on hänelle parasta. Kaikkien ei tulisi syödä probiootteja, mutta niiden saatavuutta perheen taloudessa tulisi arvioida.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guideline for evaluation of probiotics in food. Recogido a 27 de junio en https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf.
  • Maynard, C. L., Elson, C. O., Hatton, R. D., & Weaver, C. T. (2012). Reciprocal interactions of the intestinal microbiota and immune system. Nature489(7415), 231-241.
  • Inman, M. (2011). How bacteria turn fiber into food. PLoS Biol9(12), e1001227.
  • Indrio, F., Di Mauro, A., Riezzo, G., Civardi, E., Intini, C., Corvaglia, L., … & Del Vecchio, A. (2014). Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics168(3), 228-233.
  • Koonce, T., Mounsey, A., & Rowland, K. (2011). Colicky baby? Here’sa surprising remedy. The Journal of Family Practice60(1), 34.
  • Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases60(suppl_2), S129-S134.
  • Probiotics, Cleveland Clinic. Recogido a 27 de junio en https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics.
  • Merino, A. Barrio. “Probióticos, prebióticos y simbióticos. Definición, funciones y aplicación clínica en pediatría.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1 (2006).
  • Román Riechmann, E., and G. Álvarez Calatayud. “Empleo de probióticos y prebióticos en pediatría.” Nutrición Hospitalaria 28 (2013): 42-45.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.