Logo image
Logo image

Ruokatorven refluksitaudin kirurginen hoito

4 minuuttia
Ruokatorven refluksitautiin on useita hoitovaihtoehtoja, mukaan lukien leikkaus. Tutustu siihen täällä.
Ruokatorven refluksitaudin kirurginen hoito
Viimeisin päivitys: 31 maaliskuuta, 2023

Ruokatorven refluksitauti (gastroesophageal reflux disease, GERD) vaikuttaa noin 15 prosenttiin väestöstä. Häiriö tuottaa kiusallisia oireita, vaikka ne ovat useimmissa tapauksissa lieviä. Ne vaikuttavat myös ihmisten elämänlaatuun.

Lääkehoito on yleensä tehokasta, mutta jotkut potilaat voivat hyötyä suuresti leikkauksesta, erityisesti ne, joiden vaste perinteiseen lähestymistapaan on heikko.

Ruokatorven refluksitaudin kirurginen hoito ei ole halutuin eikä suositelluin vaihtoehto. Se on kuitenkin pätevä vaihtoehto joillekin potilaille, kunhan kliinisen kuvan arviointi on valmis ja täydentäviä tutkimuksia on saatavilla riittävästi.

Ruokatorven refluksitaudin kirurginen hoito

Noin 10 % kaikista ruokatorven refluksitautia sairastavista potilaista joutuu leikkaukseen. Tämä luku on pieni, mutta sillä on useita selityksiä.

Ensinnäkin, kuten mikä tahansa kirurginen toimenpide, siihen liittyy riski, joka on analysoitava etukäteen. Tästä syystä jotkut lääkärit ovat haluttomia edes mainitsemaan sitä potilaalle.

Toinen syy on taudin vakavuus. Yli 70 %:lla ihmisistä, joilla on tämä sairaus, ilmenee vain lieviä oireita. Tämän vuoksi on epätodennäköistä, että lääkäri harkitsee leikkausta.

Toisaalta monet potilaat eivät edes hakeudu lääkärin vastaanotolle. Tämä johtuu siitä, että oireet helpottuvat antasidien tai muiden lääkkeiden ottamisen myötä, joita myydään ilman reseptiä. Siten refluksin nopean helpotuksen takia lääkärille ei hakeuduta eikä muita hoitovaihtoehtoja edes pohdita.

Lue tämäkin: Mahalaukkua suojaavat lääkkeet ja antasidit

Some figure
Gastriitin ja GERD:n itselääkitys rajoittaa lääkärikäyntejä.

Kenelle leikkaus on vaihtoehto?

On tärkeää huomata, että tutkimukset ehdottavat leikkausta vaihtoehtona vain tietyille potilaille. Huolellisen ja yksilöllisen arvioinnin tulee aina olla etusijalla.

Leikkauksen indikaatiot ovat seuraavat:

 • Potilaat, joilla oireet ilmaantuvat uudelleen hoidon lopettamisen jälkeen. Tai heillä on tarve lisätä lääkeannostusta toistuvasti.
 • Tapaukset, joissa havaitaan komplikaatioita, kuten ruokatorven tulehdus, haavauma, ruokatorven ahtauma ja Barrettin ruokatorvi.
 • Ihmiset, jotka eivät halua jatkaa lääkkeiden käyttöä jatkuvasti.
 • Nuoret, joilla on usein pahenemisvaiheita.
 • Palleatyrä.

On tärkeää tietää, että vaikka useimmissa tapauksissa leikkaus näyttää parantavan oireita, jotkut potilaat tarvitsevat edelleen lääkitystä toimenpiteen jälkeen. Esimerkkinä ovat ne, joiden oireet ilmaantuvat nukkuessa.

Suositellut testit leikkauksen harkitsemiseksi

GERD-diagnoosi on kliininen. Toisin sanoen, se ottaa huomioon taudin tyypilliset oireet (närästys, refluksi, röyhtäily, bulimia nervosa, halitoosi ja jopa yskä).

Täydentävien tutkimusten joukossa ovat seuraavat :

 • Ruokatorven toiminnan arviointi manometrialla
 • Ambulatorinen pH-mittaus
 • Radiologiset tutkimukset
 • Endoskopia

Samoin jotkut tutkijat ehdottavat diagnoosia tapauksissa, joissa havaitaan ruokatorven refluksitaudille ominaisia anatomisia muutoksia. Nämä voidaan todistaa vain endoskopialla ja ruokatorven limakalvon biopsialla.

Kannattaa myös tutkia psykiatristen sairauksien, kuten vakavan masennuksen, esiintymistä, koska tämä saattaa heikentää potilaan tyytyväisyyden tunnetta toimenpiteeseen.

Tärkeitä kirurgisia näkökohtia

Jotkut ruokatorven refluksitautia sairastavat potilaat eivät ole parhaita ehdokkaita leikkaukseen. Siksi tiedot tulisi räätälöidä kunkin henkilön yksilöllisiin olosuhteisiin niitä yleistämättä.

Tilanteita, joissa leikkauksen onnistumisprosentti on pienempi, ovat seuraavat :

 • Psykiatristen sairauksien yhteys, kuten bulimia nervosa ja vakava masennus.
 • Tapaukset, joissa ruokatorven limakalvon muutokset ovat parantuneet lääkkeillä.
 • Liikalihavuus, varsinkin kun se on vakava.
 • Normaali pH.
 • Ruokatorven vakavan motorisen häiriön esiintyminen.
 • Ihmiset, joilla on epätyypillisiä GERD-oireita.

Millainen on ruokatorven refluksitaudin kirurginen hoito?

Kirurgian tavoitteena on palauttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen normaali toiminta. Yleisimmin käytetty leikkaus on fundoplikaatio, joka voidaan tehdä joko vatsan tai rintakehän kautta. Samoin kirurgi voi valita viillon (laparotomia) tai laparoskopian.

Nissen ja Toupet -fundoplikaatio

Yleisin tekniikka on fundoplikaatio. Näistä taas yleisimmin käytetty ja menestynein on Nissenin fundoplikaatio. Tässä tekniikassa kirurgi yrittää luoda läppämekanismin gastroesofageaalisen refluksin hallitsemiseksi. Tästä syystä hän käyttää mahan pohjaa ympäröidäkseen ruokatorven kokonaisuudessaan.

Toupet -fundoplikaatio ei luo täydellistä rengasta. Siksi se sopii potilaille, joilla on ruokatorven motiliteettihäiriöitä GERD:n lisäksi.

Muut kirurgiset vaihtoehdot

On muitakin, vähemmän käytettyjä tekniikoita, joiden onnistumisprosentti on pienempi. Lisäksi joillakin endoskooppisilla toimenpiteillä pyritään normalisoimaan alemman ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa jatkuvan refluksin välttämiseksi.

Näitä ovat seuraavat:

 • Endoskooppinen gastroplastia
 • Radiotaajuinen ablaatio
 • Joidenkin aineiden injektio

Vähäinvasiivisia tekniikoita on ehdotettu GERD:n hoitoon. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia varmistamaan niiden teho.

Some figure
Endoskooppisilla tekniikoilla on mahdollista vähentää leikkauksen vaikutusta potilaan kehoon.

Mitkä ovat leikkauksen komplikaatiot?

Kuten sanottu, kaikkiin leikkauksiin ja anestesian käyttöön liittyy riskejä. Niitä ovat verenvuoto, tromboembolia ja infektiot.

Tässä tapauksessa voi kuitenkin olla muitakin komplikaatioita riippuen lähestymistavasta ja siitä, tehdäänkö leikkaus laparotomialla (avokirurgia) vai laparoskopialla. Näille leikkauksille tyypillisiä komplikaatioita ovat seuraavat:

 • Ruokatorven tai mahalaukun perforaatio
 • Kipu ruokailun yhteydessä (dysfagia)
 • Mediastinaalinen tai ihonalainen emfyseema
 • Kyvyttömyys oksentaa
 • Maksa- tai pernavaurio
 • Ilmarinta

Lue lisää: Ruokatorven tulehduksen oireet

Leikkauksen edut ruokatorven refluksitaudin hoidossa

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka leikkaus on menettely, joka vaatii huolellista arviointia, se on kelvollinen hoitovaihtoehto joillekin potilaille. On tärkeää korostaa, että sen tehokkuus on samanlainen kuin lääkkeiden. Leikkauksella on kuitenkin se lisäetu, että se ei aiheuta pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

Samoin leikkaus estää ruokatorven vaurioita, jotka johtuvat jatkuvasta mahahapon läsnäolosta elimen seinämillä, kehittymästä muiksi sairauksiksi, joita on vaikeampi hoitaa. Tämä koskee Barrettin ruokatorvea, jolla on erityinen riski edetä adenokarsinoomaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Acosta, M. A. G., & González, S. M. (2001). Antiesophageal reflux surgery. Revista de la Facultad de Medicina UNAM44(2), 55-57.
 • Badillo, R., & Francis, D. (2014). Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World journal of gastrointestinal pharmacology and therapeutics5(3), 105.
 • Braghetto, I., Korn, O., Valladares, H., Silva, J., & AZABACHE, V. (2010). Indicaciones de cirugía antirreflujo:¿ Buenos y malos candidatos para la cirugía? Revisión bibliográfica y experiencia personal. Revista médica de Chile138(5), 605-611.
 • Borstnar, C. R., & López, F. C. (Eds.). (2020). Farreras Rozman. Medicina Interna. Elsevier Health Sciences.
 • Csendes, A., Díaz, J. C., Burdiles, P., & Maluenda, F. (2016). Detalles técnicos y morbimortalidad de la fundoplicatura de Nissen laparoscópica en 503 pacientes con reflujo gastroesofágico. Revista chilena de cirugía68(2), 143-149.
 • Ganz, R. A. (2016). A review of new surgical and endoscopic therapies for gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology & Hepatology12(7), 424.
 • Moore, M., Afaneh, C., Benhuri, D., Antonacci, C., Abelson, J., & Zarnegar, R. (2016). Gastroesophageal reflux disease: a review of surgical decision making. World journal of gastrointestinal surgery8(1), 77.
 • Violante, F. T. (2011). La cirugía antirreflujo, ¿está subutilizada?. Cirujano General33(S1), 61-62.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.