Ristiluun kuoppa: millainen vaikutus sillä on lapseen?

Ristiluun kuoppa voi ilmetä pelkkänä syvennyksenä ihossa, mutta se voi johtua myös kehityshäiriöistä. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin kyseisestä ilmiöstä ja sen vaikutuksesta.
Ristiluun kuoppa: millainen vaikutus sillä on lapseen?

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2021

Joillakin vauvoilla voi olla pieni kuoppa lannerangan alueella. Kuoppa sijaitsee tarkemmin sanottuna ristiluun alueella, josta sen nimikin juontaa: ristiluun kuoppa.

Kyseessä voi olla pelkkä kuoppa, joka ei aiheuta epämukavia oireita. Tämä syvennys voi kuitenkin toisinaan yhdistyä myös selkäydinkanavaan aiheuttaen siten ongelmia hermostossa.

Tässä artikkelissa tutustumme aiheeseen hieman tarkemmin ja kerromme myös kuopan hoidosta.

Mikä on ristiluun kuoppa?

Ristiluun kuoppa on ihossa oleva syvennys, joka ilmestyy alaselkään. Se on esillä syntymästä saakka ja sijaitsee yleensä aivan pakaravaon yläpuolella.

Useimmat ristiluun kuopat ovat haitattomia. Merkittävä osuus yhdistetään kuitenkin selkärankahalkioon. Sillä viitataan Acta Pediàtrica -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tietynlaiseen synnynnäiseen poikkeavuuteen, joka aiheuttaa tiettyjen rakenteiden, kuten selkärangan, puutteellista toimintaa.

Kyseessä on heterogeenisten epämuodostumien ryhmä, joka vaarantaa hermokudoksen. Samaisessa tutkimuksessa väitetään myös, että 40-95 % selkärankahalkion saaneista vauvoista kärsii jonkinlaisesta iho-ongelmasta, joka on monissa tapauksissa ristiluun kuoppa.

Ristiluun kuopan uskotaan olevan vakava, mikäli se on lähellä karvoitusta tai mikäli sen läheisyydessä olevalla iholla tapahtuu värimuutoksia. Hermon vaihtelusta johtuvat muutokset voivat tällaisessa tapauksessa aiheuttaa neurologisia, ortopedisiä sekä virtsaamiseen ja peräsuoleen liittyviä ongelmia. On siis tärkeää todeta sen vakavuus ja hoitaa se oikealla tavalla.

Ristiluun kuoppa: erilaiset tyypit

Ristiluun kuoppa voi olla tyypillinen tai epätyypillinen. Tämä yksinkertainen erotusmenetelmä mahdollistaa hyvänlaatuisen sekä vakavan tilanteen erottamisen toisistaan. Tyypillinen ristiluun kuoppa on pieni ja sijaitsee pakaravaossa.

Kuoppa on yleensä halkaisijaltaan alle 0,5 cm ja lähellä pakaravaon reunaa. Se on melko yleinen vaiva eikä aiheuta selkärankahalkeaman riskiä. On arvioitu, että melkein 5 % terveillä vastasyntyneillä on tällainen kuoppa.

Epätyypillinen ristiluun kuoppa puolestaan on isompi (yli 0,6 cm syvä) ja kauempana pakaravaosta.

Epätyypillinen ristiluun kuoppa on yksi selkärankahalkeaman riskitekijöistä. Kun kuoppa on liian syvä, voi selkäydinkanavan välinen kommunikointi olla poikkeava. Selkäydinkanava on herkkä rakenne, jonka läpi lukuisat hermokuidut kulkevat.

Tämä kommunikointi voi sitten johtaa neurologisiin vaivoihin sekä selkärangassa ilmeneviin ongelmiin. Tällaiseen kuoppaan liittyy yleensä myös ihossa tapahtuvia värimuutoksia ja kyhmyjä. Alueella voi esiintyä myös poikkeavaa karvankasvua.

Ristiluun kuopan ja pakaravaon paiseen välinen ero

Pakaravaon paise sisältää ihokarvoja. Se ilmestyy myös pakaroiden väliin aivan pakaravaon yläpuolelle.

Pakaravaon paiseen sisältämät ihokarvat, solut, kuona-aineet ja neste kasaantuvat yhteen. Tämä tauti kehittyy myös yleensä syntymän jälkeen ja se on yleisempi miehillä kuin naisilla. Pakaravaon paise johtaa usein tulehdukseen aiheuttaen vakavaa kipua ja turvotusta.

Ristiluun kuoppa: mikä sitä aiheuttaa?

Ristiluun kuopan syitä ei vielä ole tunnistettu, mutta tiedämme varmasti, että se on synnynnäinen. Siten se on mahdollista erottaa yllä mainitusta pakaravaon paiseesta.

Epätyypilliset kuopat voivat johtua selkärangan rakenteiden puutteista. Emme kuitenkaan ole varmoja sitä aiheuttavista syistä.

Oireet ja diagnoosi

Ristiluun kuoppa ilmenee jo syntyessä.
Ristiluun kuoppa on yleensä oireeton, koska kyseessä on vain alaselän ihomuutos.

Epätyypillinen ristiluun kuoppa voi kuitenkin oireilla riippuen siitä, johtuuko vaiva selkäydinhalkemasta. Lääkärin täytyy tehdä perusteellinen fyysinen tarkastus taudin havaitsemiseksi.

Lääkäri mittaa ja tarkistaa kuopan ominaispiirteet sekä tekee täydentäviä testejä, mikäli kuoppa on liian suuri tai syvä. Tämä toistetaan myös, mikäli kuoppia on useampia, iholla esiintyy värimuutoksia tai kuoppa on liian kaukana pakaravaosta.

Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuoppien tutkimisessa voidaan käyttää apuna ultraääntä. Arviot osoittavat, että selkärangan ongelmien todennäköisyys kasvaa kuusinkertaisesti, kun tällaisia poikkeavuuksia havaitaan.

Ultraääni on suosittu tekniikka, koska se on nopea, turvallinen ja edullinen. Lääkäri voi kuitenkin käyttää myös magneettikuvausta, mikäli diagnoosia on syytä epäillä. Sen avulla kudokset voidaan tutkia tarkasti.

Mahdolliset komplikaatiot

Epätyypilliseen ristiluun kuoppaan liittyy enemmän komplikaatioita ja se voidaan yhdistää muun muassa hermostoputken sulkeutumishäiriöön tai selkäytimen liekaantumiseen.

Hermostoputken sulkeutumishäiriö on synnynnäinen epämuodostuma. Siinä hermostoputki ei sulkeudu kunnolla. Selkärankaan ilmestyy pieni halkeama, koska selkäranka ei ole kehittynyt oikealla tavalla. Tauti voi olla oireeton ja se havaitaan yleensä nuoruusiässä tai aikuisena.

Selkäytimen liekaantuminen puolestaan syntyy silloin kun selkäytimessä esiintyy arpikudosta. Se voi johtaa virtsan ja ulosteen pidätyskyvyttömyyteen, alaraajojen heikentymiseen sekä seisomisvaikeuksiin.

Ristiluun kuoppa: kuinka sitä voidaan hoitaa?

Tyypilliseen ristiluun kuoppaan ei ole hoitoa eikä sitä edes tarvitse hoitaa. Kuoppa tulee vain pitää puhtaana alueelle kerääntyvästä liasta, jotta voidaan välttyä infektioilta. Jos ristiluun kuoppa on hyvin lähellä peräaukkoa, voivat suoliston bakteerit saastuttaa sen.

Tästä syystä on tärkeää puhdistaa alue kunnolla, varsinkin vauvan vaippoja vaihdettaessaEpätyypillinen kuoppa voi vaatia hoitoa sen vakavuudesta riippuen.

Lääkärin tulee tutkia ja arvioida kaikki tapaukset. Hermoputken sulkeutumishäiriöistä kärsivät lapset saattavat tarvita lievittävän leikkaustoimenpiteen.

Hoito riippuu ristiluun kuopan vakavuudesta

Lääkäreiden tulisi tarkastaa kaikki vastasyntyneet ja tutkia ristiluun kuoppa, mikäli sellainen löytyy. Kuoppa tulisi arvioida yhdessä muiden poikkeavuuksien kanssa.

Lapsella ei pitäisi ole mitään hätää, jos kaikki muu on kunnossa ja ristiluun kuoppa on pieni. Jos kuoppa on kuitenkin epätyypillinen tai muita varoittavia oireita ilmenee, tulee vauva viedä erityishoitoon.

Lääkärin tulee tutkia kuoppa tarkasti selvittääkseen liittyykö siihen neurologisia muutoksia tai kehityshäiriöitä. Paras hoitokeino tällaisessa tapauksessa riippuu saaduista tuloksista.

Pidäthän mielessä, että useimmat ristiluun kuopat ovat harmittomia ja pelkkiä ihossa tapahtuvia muutoksia. Käythän kuitenkin lääkärissä mahdollisten neurologisten ongelmien poissulkemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.