Riippuvuudet karanteenin aikana: mitä tulee tietää
Eri maiden hallitukset ovat määränneet karanteeneja ja eristäytymistoimenpiteitä koronaviruspandemian leviämisen hillitsemiseksi. Valitettavasti nämä rajoitukset ovat saaneet aikaan joitakin ongelmallisia tilanteita – esimerkiksi riippuvuudet karanteenin aikana on haastava aihe, joka koskettaa monia ihmisiä.
Riippuvuudet luokitellaan mielenterveyden laajaan piiriin, josta on hyvä mainita myös perheväkivalta, ahdistuneisuushäiriöt, masennus ja stressi. Samat terveysjärjestöt, jotka ovat suositelleet eristäytymistä, ovat myös kehittäneet menetelmiä näiden ongelmien käsittelemiseksi.
Psykologit ja psykiatrit tietävät, että äärimmäiset tilanteet ja stressaavat ajanjaksot voivat saada ihmiset käyttämään psykoaktiivisia aineita. Toisaalta ne voivat myös laukaista riippuvuuskäyttäytymistä, kuten uhkapelaamista.
Suojautumismekanismeja on vaikea panna toimeen sosiaalisen eristäytymisen aikana. Potilaita ei voi kehottaa vierailemaan läheistensä luona tai pyytämään apua luotettavalta ystävältä. Monissa maissa heitä ei voi myöskään kehottaa harrastamaan ulkoliikuntaa. Ulkonaliikkumiskielto vain lisää riippuvuuskäyttäytymisen riskiä.
Riippuvuuden alkaminen karanteenin aikana
Yksi mahdollinen tilanne on se, että riippuvuus alkaa kehittyä karanteenin aikana. Jotkut ihmiset saattavat tuntea houkutusta riippuvuuskäyttäytymistä kohtaan eristäytymisen seurauksena.
Valitettavasti alkoholinkulutus on lisääntynyt merkittävästi nyt pandemian aikana. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on raportoitu alkoholijuomien myynnin nousseen 50 %:lla tänä aikana. Joissakin maissa on jouduttu ottamaan käyttöön alkoholin myynnin estävä kieltolaki, jota on jo käytetty aiemmin samankaltaisissa tilanteissa.
Myös uhkapelaamisen pelätään olevan nousussa, erityisesti kun netin uhkapelisivustot ovat niin helposti saatavilla. Näillä sivustoilla vierailemista lisäävät osaltaan runsas ajanvietto kotona ja netissä.
Riippuvuudet, erityisesti uhkapeliriippuvuudet, vaikuttavat myös talouteen. COVID-19 -pandemia aiheuttaa jo itsessään taloudellisia vaikeuksia, jotka voivat pahentua kompulsiivisen riippuvuuskäyttäytymisen myötä.
Jatka lukemista: 5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta
Riippuvuuden uusiutuminen karanteenin aikana
Riippuvuuksiin karanteenin aikana kuuluu myös vieroitusoireyhtymän ilmaantuminen niillä, jotka jo entuudestaan kärsivät jonkinlaisesta riippuvuudesta. Eristäytyminen voi pakottaa henkilön pidättäytymään riippuvuutta aiheuttavasta asiasta, ja toipumassa olevien potilaiden kohdalla se keskeyttää heidän hoitonsa.
Riippuvuudesta vieroittautumassa oleville potilaille sosiaalinen media on oleellisen tärkeä. On tärkeää muodostaa kanavia, joiden kautta henkilö saa virtuaaliyhteyden perheeseensä ja ystäviinsä, jotka ovat sitoutuneet tukemaan henkilöä vieroituksessa.
Mielenterveysalan ammattilaiset yleisesti ovat avanneet puhelinlinjoja ja virtuaalikäyntimahdollisuuksia tarjotakseen tukea vieroitusprosessia läpikäyville addikteille. Uusiutumisesta kertovien oireiden tehdessä tuloaan näiden henkilöiden tulisi ottaa välittömästi yhteyttä näihin kanaviin ongelman käsittelemiseksi, jotta riippuvuus ei palaisi.
Nuoret addiktit ovat korkean riskin ryhmä omine erityispiirteineen. Monet heistä asuvat yksin, ovat eristyksissä, ja heillä on niukasti rahaa. Pidättäytymisen riski tässä yhteydessä voi ajaa rikolliseen käyttäytymiseen kahdella tavalla: ensiksi itse rikoksen kautta, ja toiseksi pakollisten karanteenien rikkomisella.
Lue lisää: Miksi karanteeni on välttämätön koronavirustapauksissa?
Yleisiä suosituksia riippuvuuden hallintaan karanteenin aikana
Jokainen riippuvuus vaatii omanlaistaan lähestymistapaa. On vaikea antaa mitään yleisiä toimintaohjeita keskenään niin erilaisille ongelmille, kuten tupakoinnille, pakonomaiselle uhkapelaamiselle ja opiaattiriippuvuudelle.
Mielenterveyden alalta saadun näytön ansiosta kuitenkin tiedetään, että on olemassa joitakin suojaavia ympäristöjä, joita voimme luoda ja stimuloida riippuvaisten henkilöiden auttamiseksi. Tämä pätee riippumatta siitä, onko henkilö kuntoutusjaksolla vai ei. Joitakin näistä toimenpiteistä ovat:
- Ylläpidä tukiverkkoa: Perheenjäsenet, ystävät ja naapurit toimivat riippuvuudesta kärsivien ihmisten tukihenkilöinä. He ovat empatiaan pohjautuva yhteyskanava toiseen ihmiseen.
- Opi kommunikoimaan ja ottamaan yhteyttä: Teknologia on hyödyllinen apuväline eristäytymisen aikana. Oman psykologin kanssa voi tehdä seurantakäynnin verkossa, kuten myös etätapaamisia tukiryhmän kanssa vaikeina aikoina. Riippuvaisten henkilöiden on löydettävä paikka, jossa he voivat puhua ja ilmaista pelkojaan.
- Varmista, että lukemasi tieto on todenperäistä: Addiktien tulisi kääntyä luotettavien tietolähteiden puoleen pandemiaa ja omaa riippuvuuttaan koskien. Liiallinen tietotulva on haitallista ja voi johtaa lisästressiin.
Riippuvuudet karanteenin aikana on sosiaalinen ongelma, johon tulee puuttua
Riippuvuuksien ehkäisy ja käsittely karanteenin aikana ovat hallitukselle kuuluvia velvollisuuksia. Nämä velvollisuudet kuuluvat kuitenkin myös yhteiskunnalle kokonaisuutena. Ei ole vain addiktien velvollisuutena käsitellä ongelmiaan karanteenin aikana, vaan se on pikemminkin isomman verkoston ongelma, joka on sitoutunut keskinäiseen huolenpitoon ja tukeen vaikeina aikoina.
Jos tunnet jonkun, joka joutuu käsittelemään riippuvuuden oireita tai sen uusiutumista, henkilön on tiedettävä kuinka saada asianmukaista apua. Ystävät, perhe, tukiryhmät ja ammattilaiset voivat auttaa muodostamaan suojaavia ympäristöjä auttaakseen addikteja kohtaamaan nämä vaikeat olosuhteet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Oviedo, Heidi Celina, and Patricia Liliana Arboleda. “Fisiopatología y tratamiento del síndrome de abstinencia de alcohol.” Universitas Médica 47.2 (2006): 112-120.
- Ruiz, CA Jiménez. “Normativa para el tratamiento del tabaquismo.” Archivos de Bronconeumología 35.10 (1999): 499-506.
- Brieva, J. “Ludopatía: el otro lado del juego.” Revista Índice 19.9 (2006): 9-11.
- Hernández Reyes, Vicente Enrique, et al. “La prevención del alcoholismo en instituciones educativas.” Revista Médica Electrónica 41.2 (2019): 454-466.
- Royo-Bordonada, Miguel Angel, and Fernando Jose Garcia Lopez. “Medidas de salud pública y estigma.” (2019).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.