Reunuspäivänkakkara: edut ja vasta-aiheet

Luonnonlääketieteessä reunuspäivänkakkaroita käytetään alentamaan kuumetta ja lievittämään erilaisia ​​vaivoja. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tiede sanoo sen lääketieteellisistä sovelluksista.
Reunuspäivänkakkara: edut ja vasta-aiheet

Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2022

Reunuspäivänkakkara, tieteelliseltä nimeltään Tanacetum parthenium, on kasvi, joka kuuluu Asteraceae-heimoon, joka sisältää myös krysanteemin ja koiranputken. Jotkut ihmiset kutsuvat sitä “isoksi päivänkakkaraksi”.

Se on kotoisin Balkanin niemimaalta, mutta se levisi osiin Eurooppaa, Aasiaa ja Pohjois-Afrikkaa. 1800-luvun puolivälistä lähtien se levisi osaan Yhdysvaltoja. Nykyään se tunnetaan sekä koristeellisista käyttötavoistaan ​​että lääketieteellisistä sovelluksistaan.

Pharmacognosy Reviews -julkaisussa annetussa arvostelussa kerrotaan, että sillä on anti-inflammatorisia, kardiotonisia, kouristuksia estäviä, kasvaimia estäviä ja emmenagoogisia ominaisuuksia. Tämä johtuu suurelta osin sen fytoainespitoisuudesta, mukaan lukien flavonoidit, seskviterpeenilaktonit ja pineenit. Haluatko tietää lisää?

Reunuspäivänkakkara: tärkeimmät edut

Reunuspäivänkakkara sekoitetaan usein kamomillaan (Matricaria chamomilla) sen kukkien samankaltaisuuden vuoksi. Sen kukat ovat kuitenkin hieman suurempia ja tuottavat yleensä voimakkaan, katkeran tuoksun. Lisäksi sen koostumus ja lääkinnälliset käyttötarkoitukset vaihtelevat. Tutkitaanpa asiaa tarkemmin.

Reunuspäivänkakkara muistuttaa kamomillaa.
Matricaria chamomilla eli kamomilla.

Rauhoittaa migreenin oireita

Yksi tämän kasvin tärkeimmistä käyttötavoista liittyy migreenin aiheuttamien oireiden lievittämiseen. Sekä infuusiota että muita siitä johdettuja lisäravinteita käytetään usein tämän vaivan hoitoon. Tältä osin Pain -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa havaittiin mielenkiintoisia tuloksia.

Tässä tutkimuksessa tutkijat totesivat, että partenolidi – yksi kasvin aktiivisista yhdisteistä – auttaa estämään serotoniinireseptoreita ja vähentämään verisuonten laajentumista, tulehdusta ja sileän lihaksen kouristuksia. Siten se auttaa vähentämään migreenikohtausten tiheyttä ja voimakkuutta.

Analgeettinen aktiivisuus

Migreeni ei ole ainoa kipu, joka voidaan lievittää tätä kasvia käyttäen. Phytomedicine -lehden kautta raportoitiin eläintutkimuksesta, joka viittaa analgeettiseen vaikutukseen muuntyyppisissä kivuissa. Tarkemmin sanottuna tutkijat päättelivät, että se voi auttaa lievittämään akuuttia kipua, neuropaattista kipua ja nivelkipua.

Lisää tutkimuksia tarvitaan näiden ominaisuuksien toimivuudesta ihmisillä.

Anksiolyyttiset ja masennuslääkeominaisuudet

Kansanlääketieteessä tätä kasvia on käytetty mielialan parantamiseen, kun henkilö on ahdistunut ja masentunut. Ihmisillä ei kuitenkaan ole todisteita sellaisista vaikutuksista.

Kuten edellisessä tapauksessa, Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistu hiirillä tehty tutkimus viittaa siihen, että tällä kasvilla on terapeuttista potentiaalia. Siinä todetaan, että T. partheniumilla on samanlainen vaikutusmekanismi kuin masennuslääkkeillä ja anksiolyyttisilla lääkkeillä, jotka vaikuttavat GABAergiseen järjestelmään.

Reunuspäivänkakkaran turvallisuus ja mahdolliset sivuvaikutukset

Tämän kasvin nauttimista suun kautta pidetään turvallisena useimmille ihmisille. Lisäravinteita ja infuusiota suositellaan yleensä enintään 4 kuukauden ajalle.

Jotkut ihmiset kuitenkin kokevat ei-toivottuja reaktioita, kuten seuraavia:

Jos henkilö kärsii tämän kasvin aiheuttamista sivuvaikutuksista, on parasta lopettaa kasvin käyttö ja kääntyä lääkärin puoleen. Toisaalta, koska sen turvallisuutta koskevia tutkimuksia ei ole tehty, sen käyttöä ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille. Ei myöskään potilaille, jotka ovat olleet allergisia sen tuoksulle.

Parthenolidipitoisuutensa vuoksi ei ole suositeltavaa pureskella kasvin tuoreita lehtiä. Tämä aine on ärsyttävää ja voi johtaa ongelmiin, kuten suun haavaumiin, turvotukseen tai makuaistin menettämiseen. Itse asiassa sitä ei pitäisi levittää suoraan iholle.

Haavaumat suussa ovat tämän yrtin yleinen haittavaikutus, kun sen lehtiä syödään tuoreena.

Annostus ja suositukset

Reunuspäivänkakkarasta valmistettuja lisäravinteita voi ostaa tablettien, jauheiden tai kuivattujen lehtien muodossa. Infuusio on yleensä perinteinen kulutusmuoto.

Tarkkaa annosta ei kuitenkaan ole vahvistettu. On välttämätöntä noudattaa valmistajan suosituksia.

Drugs -lehti kertoo, että migreenin tapauksessa annos voi vaihdella 50-150 mg päivässä. Hoito kestää enintään 4 kuukautta. On kuitenkin parasta neuvotella ensin lääkärin kanssa.

Sekä migreenissä että muissa vaivoissa yrttitee on vain täydennys. Siksi sen ei pitäisi olla ensisijainen hoito, ja siihen tulisi liittää muita ammattilaisen ehdottamia hoito- tai terapeuttisia toimenpiteitä.

Jotkut mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat seuraavat:

  • Antikoagulanttilääkkeet tai -lisäravinteet
  • Ei-steroidiset anti-inflammatoriset aineet
  • Protromboottiset lääkkeet
  • Salisylaatit

Mitä sinun tulisi muistaa tästä kasvista?

Reunuspäivänkakkarasta on tullut suosittu apu migreenin oireiden lievittämiseen sekä migreenin uusiutumisen vähentämiseksi. Varhaiset tutkimukset ja eläintutkimukset tukevat näitä väitteitä. Näiden ominaisuuksien vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vakuuttavampaa tutkimusta ihmisillä.

Se voi auttaa muihin vaivoihin, mutta todisteet ovat edelleen puutteellisia. Joka tapauksessa se on yleensä hyvin siedetty yrttilisä useimmille ihmisille. Varovaista käyttöä suositellaan, mutta mieluiten lääkärin valvonnan alla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
  • Materazzi S, Benemei S, Fusi C, Gualdani R, De Siena G, Vastani N, Andersson DA, Trevisan G, Moncelli MR, Wei X, Dussor G, Pollastro F, Patacchini R, Appendino G, Geppetti P, Nassini R. Parthenolide inhibits nociception and neurogenic vasodilatation in the trigeminovascular system by targeting the TRPA1 channel. Pain. 2013 Dec;154(12):2750-2758. doi: 10.1016/j.pain.2013.08.002. Epub 2013 Aug 8. PMID: 23933184; PMCID: PMC3843982.
  • Di Cesare Mannelli L, Tenci B, Zanardelli M, Maidecchi A, Lugli A, Mattoli L, Ghelardini C. Widespread pain reliever profile of a flower extract of Tanacetum parthenium. Phytomedicine. 2015 Jul 15;22(7-8):752-8. doi: 10.1016/j.phymed.2015.05.006. Epub 2015 May 27. PMID: 26141762.
  • Ernst E, Pittler MH. The efficacy and safety of feverfew (Tanacetum parthenium L.): an update of a systematic review. 2000. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68266/
  • Killoran CE, Crawford GH, Pedvis-Leftick A. Two cases of compositae dermatitis exacerbated by moisturizer containing feverfew. Dermatitis. 2007 Dec;18(4):225-9. doi: 10.2310/6620.2007.06063. PMID: 18021604.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.