Retrogradinen ejakulaatio: syyt ja riskitekijät
Toisinaan jotkut miehet saavat kuivia orgasmeja, toisin sanoen siemennestettä tulee ejakulaatiossa hyvin vähän tai ei lainkaan. Tämä ilmiö on nimeltään retrogradinen ejakulaatio, ja se tapahtuu silloin kun siemenneste kulkeutuu taaksepäin virtsarakkoon eikä poistu luonnollisesti peniksen kautta. Vaikka tämä ei ole haitallista miehen terveydelle, se on vakava ongelma mikäli pari haluaa saada lapsia. Tässä tapauksessa miehen kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Alla kerromme tarkemmin, mikä on retrogradinen ejakulaatio ja mitkä ovat sille altistavat tekijät.
Mitä ejakulaation aikana tapahtuu?
Miehen orgasmi tapahtuu putkessa nimeltä vas deferens (siemenjohtimet), joissa siittiösolut kulkeutuvat kiveksistä eturauhaseen. Eturauhasessa siittiöihin sekoittuu muita nesteitä, ja tämä siemenneste sitten poistuu ejakulaation aikana.
Kun siemenneste kulkeutuu eturauhasesta virtsaputkeen peniksen sisällä, rakon kaulan lihas jäykistyy. Tämä lihas sijaitsee virtsarakon suuaukolla. Se sulkeutuu estääkseen ennenaikaisen ejakulaation virtsarakkoon.
Retrogradinen ejakulaatio syntyy silloin, kun rakon kaulan lihas ei kykene estämään siemennesteen kulkua virtsarakkoon, eli se ei sulkeudu.
Retrogradisen ejakulaation aikana siemenneste kulkeutuu virtsarakkoon eikä pääse poistumaan kehosta.
Retrogradinen ejakulaatio oireilee muun muassa seuraavin tavoin:
- Kuivat orgasmit. Siemennestettä tulee hyvin vähän tai ei lainkaan.
- Samea virtsa orgasmin jälkeen. Tämä johtuu virtsassa olevasta siemennesteestä.
- Miehen hedelmättömyys. Nainen ei tule raskaaksi, vaikka pari harrastaisi seksiä jatkuvasti ilman mitään ehkäisyä.
Lue tämäkin artikkeli: 6 yleisintä hedelmättömyyden syytä naisilla
Mistä retrogradinen ejakulaatio johtuu?
Ensiksi on tärkeää selventää, että kaikki kuivat orgasmit eivät johdu retrogradisesta siemensyöksystä. Jos tiedät syyn kuivaan orgasmiisi, pystyt paremmin ymmärtämään mitä hoitovaihtoehtoja sinulla on.
Kuiva orgasmi saattaa johtua myös seuraavista syistä:
- Eturauhasen poisto leikkauksella (prostatektomia).
- Virtsarakon poisto leikkauksella (kystektomia).
- Lantion alueen syöpään saatu sädehoito.
Jos saat toistuvasti kuivia orgasmeja, varaa aika lääkärille syyn selvittämiseksi.
Retrogradisen ejakulaation riskitekijät
Retrogradisella ejakulaatiolla on erilaisia altistavia tekijöitä:
- Jos sinulla on korkea verenpaine ja otat siihen lääkkeitä.
- Jos sinulla on diabetes tai MS-tauti.
- Aiempi eturauhasen tai virtsarakon leikkaus.
- Jos syöt lääkkeitä psyykkiseen sairauteen.
- Jos olet saanut selkäydinvamman.
Milloin retrogradinen ejakulaatio on syy mennä lääkäriin?
Vaivan suurin ongelma on hedelmättömyys.
Retrogradinen ejakulaatio ei vaikuta erektion saamiseen tai orgasmista nauttimiseen. Se ei ole haitallinen terveydelle eikä vaadi hoitoa kuin seuraavissa tapauksissa:
- Jos olette harrastaneet seksiä säännöllisesti kumppanisi kanssa ilman ehkäisyä vähintään vuoden ja haluatte lapsen, mutta et saa kumppaniasi raskaaksi.
- Syöt lääkkeitä, jotka aiheuttavat kuivia orgasmeja. Lääkäri voi etsiä sinulle muita hoitovaihtoehtoja, jotka eivät vaikuta ejakulaatioon.
Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Onko mahdollista tulla luonnollisesti raskaaksi 45-vuotiaana?
Vaihtoehtoiset hoidot retrogradiseen ejakulaatioon
Kun lapsenteko ei onnistu, se voi aiheuttaa jännitettä ja stressiä. Meditaatio ja jooga ovat hyvin hyödyllisiä stressin alentamisessa.
Retrogradisesta ejakulaatiosta kärsivät miehet voivat myös saattaa kumppaninsa raskaaksi avustetulla lisääntymisellä. Teidän on vain löydettävä itsellenne sopivin menetelmä.
On myös oleellista vähentää epäterveellisiä elintapoja riskitekijöiden minimoimiseksi. Diabetespotilaiden on tärkeää kontrolloida kunnolla verensokeriarvojaan ehkäistäkseen retrogradista siemensyöksyä.
Toivottavasti nämä tiedot auttoivat selvittämään omaa tilannettasi ja opit lisää retrogradisesta ejakulaatiosta. Kannattaa mennä lääkäriin, sillä lääkäri voi auttaa hoitamaan ongelman.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Castelo Elías-Calles, L., & Licea Puig, M. E. (2003). Disfunción sexual eréctil y diabetes mellitus: Aspectos etiopatogénicos. Revista Cubana de Endocrinología, 14(2), 0-0.
- Juárez-Bengoa, A., Bagnarello-González, F., Rodríguez-Perdomo, D. F., Juárez-Bengoa, E. R. Y., & Rodríguez-Yee, E. (2011). Prevalencia de eyaculación retrógrada en esterilidad asociada con hipospermia. Ginecología y Obstetricia de México, 79(02), 61-66.
- Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral, 18(4), 257-259.
- Serrano, R. T. (2012). Una visión actual de la infertilidad masculina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 4(3), 103-109.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.