Logo image
Logo image

Ravitsemusvinkkejä psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi

5 minuuttia
Tiesitkö, että joidenkin ruokien syöminen voi auttaa vähentämään psoriasiksen oireita, siinä missä taas toiset elintarvikkeet voivat pahentaa sitä? Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa jaamme hyödyllisiä ravitsemusvinkkejä psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi.
Ravitsemusvinkkejä psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Psoriasis (tai psoriaasi) on ihosairaus, joka vaikuttaa arvioiden mukaan noin 2 prosenttiin maailman väestöstä. Sen merkittävin oire on ärtynyt ja punoittava iho, johon ilmestyy kuivuneita valkeahkoja ihohiutaleita. Mitä voimme tehdä näiden oireiden minimoimiseksi? Voiko psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi kokeilla muutoksia ruokavaliossa?

Vaikka syömistapojen muuttaminen ei parannakaan itse tautia, se voi auttaa vähentämään oireiden esiintymistä ja voimakkuutta. Tästä syystä esittelemme seuraavaksi sekä sallittuja että kiellettyjä ruokia, joista voi olla hyötyä psoriasiksen oireiden hallitsemisessa sekä niiden pahenemisen ehkäisemisessä.

Kuinka hallita psoriasiksen oireita ja niiden suhdetta ruokavalioon?

Some figure

Ruokavaliomuutokset voivat auttaa sinua hallitsemaan psoriasiksen oireita.

Dermatologic Therapy -verkkosivuilla toukokuussa 2017 julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 1 200 National Psoriasis -säätiön jäsenen ruokailutottumuksia. Tutkimuksen tulokset paljastivat, että siinä missä jotkut elintarvikkeet näyttivät tehostavan psoriasiksen oireita, toiset taas auttoivat minimoimaan tai jopa ehkäisemään niitä kokonaan.

Useimmilla tutkimukseen osallistuneet jäsenet noudattivat seuraavaa ruokavaliota:

 • Gluteeniton
 • Alkoholin kulutus vähäistä tai olematonta
 • Runsaampi vihannesten ja D-vitamiinin saanti

Toisaalta suuri osa tutkituista potilaista kertoi noudattaneensa kyseistä ruokavaliota psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi melko onnistuneesti. Mainittujen joukosta erottuivat Pagan-ruokavalio (vegaanisen ja paleoruokavalion yhdistelmä), vegaaninen ruokavalio, paleoruokavalio sekä vähemmässä määrin Välimeren ruokavalio, kasvisruokavalio, gluteeniton ruokavalio sekä vähähiilihydraattiset ja runsaasti proteiineja sisältävät ruokavaliot.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Välimeren ruokavalio: 10 vinkkiä painonpudotukseen

Suositeltuja elintarvikkeita psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi

Seuraavaksi jaamme luettelon JAMA Dermatology -lehdessä julkaistuista suosituksista, jotka voivat auttaa myös sinua psoriasiksen oireiden hallinnassa.

1. Vihannekset ja hedelmät

Some figure

Vihannesten ja hedelmien sisältämät antioksidantit ja beetakaroteenit voivat osoittautua hyödylliseksi avuksi psoriasiksen hoidossa ja sen oireiden hallinnassa.

Nämä elintarvikkeet tarjoavat tärkeitä ravintoaineita sellaiseen ruokavalioon, jonka tarkoituksena on torjua ja hoitaa psoriasiksen oireita. Näitä ravintoaineita ovat muun muassa A-vitamiini ja beetakaroteeni sekä antioksidantit ja mineraalit, kuten sinkki, seleeni ja magnesium. Joitakin niistä vihanneksista ja hedelmistä, joita sinun tulisi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioosi, ovat muun muassa seuraavat:

 • Porkkana
 • Paprika
 • Kurpitsa
 • Pinaatti
 • Parsakaali
 • Avokado
 • Aprikoosi
 • Mango
 • Vadelmat
 • Mustikat
 • Karhunvatukat

2. Omega-3 -rasvahapot

Omega-3 -rasvahapot ovat kuuluisia tulehduksia vastaan taistelevista ominaisuuksistaan. Älä siis epäröi sisällyttää ruokavalioosi runsaasti tätä komponenttia sisältäviä ruokia. Omega-3 -rasvahappoja löytyy luonnollisesti muun muassa seuraavista elintarvikkeista:

 • Rasvainen kala, kuten lohi, sardelli, silli ja makrilli
 • Merenelävät
 • Pähkinät, mantelit ja siemenet
 • Palkokasvit, kuten soijapavut ja kikherneet

3. Täysjyvästä valmistetut tuotteet

Some figure

Kuidut ovat välttämättömiä ravintoaineita suoliston asianmukaisen toiminnan kannalta.

Kuidun ja probioottien saanti on erittäin tärkeää. Jos haluat elimistösi imevän ravinteita oikein, sinun on ylläpidettävä suoliston hyvää terveyttä.

Tämän vuoksi suosittelemme, että valitset täysjyvistä valmistettuja tuotteita tavallisten puhdistettujen jauhojen sijasta. Täysjyvästä valmistetut tuotteet tarjoavat suuremman määrän kuitua, ja ne toimivat myös erinomaisina mineraaliaineiden lähteinä.

Nauti siis säännöllisesti riisiä, vehnää, hirssiä, kaurajauhoa ja niiden johdannaisia, kuten jauhoja ja leipiä. Lisäksi voit sisällyttää ruokavalioosi esimerkiksi kefiiriä ja jogurttia, sillä ne sisältävät runsaasti suoliston mikrobiston kannalta tärkeitä probiootteja.

4. D-vitamiini

Jotkut tutkimukset ovat tulleet siihen tulokseen, että D-vitamiinin saanti voi olla hyödyllinen apuväline joidenkin tulehduksellisten sairauksien, kuten tässä tapauksessa psoriasiksen hallinnassa. Entäpä jos kokeilisit lisätä ruokavalioosi runsaasti D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten rasvaisia kaloja, kananmunia ja auringonkukansiemeniä?

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: D-vitamiinin puutos: kuka kärsii siitä todennäköisimmin?

Kiellettyjä elintarvikkeita psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi

Tässä vaiheessa on hyvä mainita, että kaikkia seuraavaksi mainittuja ruokia ei ole kielletty ruokavaliosta täysin, sillä esimerkiksi kahvin ja maidon tapauksessa voimme suositella maltillista ja tietoista kulutusta. Katsotaanpa tarkemmin, mitä tämä lista pitää sisällään.

1. Alkoholi

Some figure

Minimoi alkoholin kulutus psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi.

Meillä ei tällä hetkellä ole käsissämme tarkkaa tietoa, jonka pohjalta voisimme puhua alkoholin käytön kieltämisestä psoriasiksen suhteen. Maltillista alkoholin käyttöä suositellaan kuitenkin lähes kaikissa tapauksissa, sillä jotkut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että kaikki hoidot eivät ole yhtä tehokkaita silloin, jos ne yhdistetään alkoholin käyttöön.

Jos lääkehoitosi keskuudesta löytyy joko metotreksaatti- tai asitretiini-nimellä kulkevia lääkkeitä, lääkärisi ja todennäköisesti myös pakkauksen mukana tulevat ohjeet kehottavat sinua pidättäytymään alkoholista hoidon ajaksi.

2. Jalostetut tuotteet ja puhdistettu sokeri

Psoriasis on tulehduksellinen sairaus. Tästä syystä sen hallintaan tarkoitetusta ruokavaliosta on suositeltavaa eliminoida kaikki teollisesti jalostetut elintarvikkeet, joiden ravintoarvo on alhainen. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa margariinit, pikakeitot, virvoitusjuomat ja valmiskastikkeet. Lisäksi puhdistettua sokeria kannattaa aina välttää; sitä löytyy suurissa määrin esimerkiksi teollisista leivoksista, maustetuista jogurteista, muroista, jäätelöstä ja energiajuomista.

3. Punainen liha

Asiantuntijat määräävät psoriasiksen hoitoon useimmissa tapauksissa juuri sellaisia ruokavalioita, jossa on vain vähän punaista lihaa, välttäen erityisesti kaikkein rasvaisimpia paloja, kuten pekonia ja kylkipaloja. Tämä johtuu siitä nimenomaisesta syystä, että punainen liha ja erityisesti rasvainen punainen liha voi lisätä elimistössä sytokiinien määrää, joka puolestaan pahentaa psoriasiksen oireita.

4. Kahvi ja maito

Kuten punainen liha, nämä kaksi juomaa lisäävät myös elimistön sytokiinien määrää. Sytokiinit ovat soluproteiineja, jotka vastaavat elimistön tulehdustilan säätelystä. Jos siis haluat pitää psoriasiksen oireet kurissa, parasta olisi unohtaa kahvin ja maidon nauttiminen säännöllisin väliajoin.

5. Gluteeniton ruokavalio psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi?

Some figure

Gluteeniton ruokavalio voi mahdollisesti auttaa hallitsemaan psoriasiksen oireita.

Joidenkin tutkimusten mukaan suuri osa psoriasiksesta kärsivästä väestöstä voi olla myös allerginen gluteenille. Tässä mielessä mielipiteitä on sekalaisia, toiset puhuvat sen puolesta ja toiset taas sitä vastaan.

Vaikka jotkut asiantuntijat mieluummin poistaisivat gluteenin ruokavaliosta ennaltaehkäisevästi, toiset tutkimukset ovat taas viitanneet siihen, että jos keliakiaa ei vahvisteta lääkärin määräämillä kokeilla, gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ilman selvää syytä saattaa olla terveydelle haitallista. Kysy siis lääkäriltäsi ensin, onko gluteenin poistaminen ruokavaliosta tarpeen vai ei.

6. Kovat ja tyydyttyneet rasvat

Elimistön tulehdustilaa edistävä ruokavalio, eli toisin sanoen tyydyttyneiden ja transrasvojen tavanomainen käyttö, voi pahentaa psoriasiksen oireita. Tästä syystä näiden rasvojen vähäinen kulutus on enemmän kuin suositeltavaa.

Yhteenveto

Psoriasiksen oireiden hallintaan tarkoitettu ruokavalio ei ole parannuskeino sairaudelle, vaan tapa pyrkiä lievittämään taudin ikäviä iho-oireita. Keskustele siis ensin lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa juuri sinulle sopivista ruokavaliomuutoksista, joita voit tehdä psoriasiksen oireiden hallitsemiseksi.

Kuten olet voinut nähdä, yllä mainitut ravitsemussuositukset seuraavat tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion ohjenuoria, kaukana ruoista ja juomista, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja sokeria, ja joiden ravintoarvo on hyvin alhainen. Muista lisäksi täydentää ravitsemustottumuksiasi liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla, joiden avulla voit sekä hallita psoriasiksen oireita että parantaa yleistä hyvinvointiasi ja terveyttäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
 • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.