Raunioyrtti: käyttö ja sivuvaikutukset
Raunioyrtti (symphytum officinale) on monivuotinen kasvi, jota on käytetty useisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin läpi historian. Raunioyrtti kuuluu boraginaceae –kasviperheeseen ja se kasvaa pensaan muodossa Euroopan, Aasian sekä Pohjois-Amerikan maissa.
Ihmiset ovat käyttäneet yleensä kasvin juuria ja lehtiä perinteisessä lääketieteessä. Raunioyrttiä käytetään lihasnyrjähdysten, mustelmien sekä pinnallisten haavojen hoitoon. Mitä todisteita kasvin toimivuuden puolesta on? Jatka lukemista oppiaksesi lisää.
Raunioyrtin yleiset käyttötarkoitukset
Ensinnäkin on tärkeää tiedostaa, että raunioyrtti on kasvi ja sitä tulee käyttää asianmukaisella varovaisuudella. Vaikka sen lääkinnälliset ominaisuudet ovatkin joidenkin tutkimusten tukemia, varoitetaan tutkimuksisssa kuitenkin myös myrkyllisistä aineista, kuten pyrrolitsidiinialkaloideista, jotka voivat olla haitaksi terveydelle.
Monet maat ovat itse asiassa kieltäneet suun kautta otettavien raunioyrttivalmisteiden myynnin, joten sen nielemistä on siis syytä vältellä täysin. Sitä tulee käyttää vain ulkoisesti ja vain tarkkaan harkituissa tapauksissa.
Selkäkipu
Tutkijat eivät ole osoittaneet raunioyrtin juuren olevan yksinään käytettynä tehokas selkäkipua vastaan. Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa artikkelissa kuitenkin todettiin, että raunioyrtin juurta sisältävät voiteet auttoivat lievittämään ylä- ja alaselkäkipua.
Vaikuttaa erityisesti siltä, että tämän tuotteen levittäminen vahingoittuneelle alueelle viiden päivän ajan vähentää kivun ja jännityksen tunnetta. Näiden vaikutusten vahvistamiseksi tulee kuitenkin tehdä vielä lisätutkimuksia.
Nyrjähdykset
Alustavat tutkimustulokset osoittavat, että raunioyrttivoiteiden ulkoinen käyttö voi parantaa liikkuvuutta sekä vähentää nyrjähdyksen aiheuttamaa kipua. Sen kahden viikon käyttövaikutuksia on verrattu diklofenaakkigeelin käyttöön.
Nivelrikko
Journal of Chiropractic Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että raunioyrtin ulkoinen levittäminen auttoi polven niverikon oireisiin. Tarkemmin sanottuna voiteessa yhdistyivät:
- Raunioyrttiuute
- Parkkihappo
- Aloe vera -geeli
- Eukalyptusöljy
- Suitsukeöljy
Tätä hoitokeinoa 6-12 viikon ajan kolmesti päivässä käyttäneet ihmiset huomasivat jäykkyyden ja kivun vähentyneen enemmän kuin lumevoidetta käyttäneillä ihmisillä.
Raunioyrtin sivuvaikutukset
Raunioyrtistä löydettyjen myrkyllisten ainesosien takia sitä ei suositella nautittavan sisäisesti. Pyrrolitsidiinialkaloidien kaltaiset kemikaalit voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa maksavaurioita, keuhko-ongelmia sekä syöpää.
Vaikka asiantuntijat pitävätkin sen ulkoista käyttöä turvallisena pienissä määrin, on joissakin tutkimuksissa väitetty raunioyrtin myrkyllisten ainesosien voivan imeytyä ihon läpi. Tästä syystä sen käyttöä ei suositella avohaavoihin. Älä myöskään käytä sitä suurissa määrin tai kuutta viikkoa kauemmin.
Tällä hetkellä sitä pidetään täysin sopimattomana:
- Raskaana oleville tai imettäville naisille.
- Palovammojen tai vakavien vammojen hoitoon.
- Maksasairauksien hoitoon.
- Hoitoihin, joissa käytetään muun muassa asetaminofeeniä, amiodaronia, flukonatsolia ja itrakonatsolia.
Lue myös: Miksi voikukka on hyväksi maksalle?
Mikä on turvallinen annostus?
On lukuisia perusannostuksia, joita voidaan pitää turvallisina raunioyrttiä käytettäessä ja jotka sopivat yhteen yllä mainitsemamme tutkimuksen kanssa. On kuitenkin aina tärkeää noudattaa valmistajan, farmaseutin tai lääkärin suosituksia.
- Jos kärsit selkäkivusta, voit käyttää 4 g voidetta, joka sisältää 35 % raunioyrttiä. Levitä sitä kolmesti päivässä viiden viikon ajan.
- Nyrjähdyksiin riittää, kun käytät 2 g voidetta, joka sisältää 35 % raunioyrttiä. Levitä sitä neljä kertaa päivässä kahdeksan päivän ajan.
- Nivelrikon oireiden hoidon täydennyksenä voit käyttää 2 g voidetta, joka sisältää 35 % raunioyrttiä. Levitä sitä kolmesti päivässä kolmen viikon ajan. Voit myös käyttää 3,5 g voidetta, joka sisältää raunioyrttiuutetta, parkkihappoa, aloe vera -geeliä, eukalyptusöljyä sekä suitsukeöljyä. Voit levittää tätä viimeksi mainittua voidetta kolmesti päivässä enintään 12 viikon ajan.
Jos saat yliannostuksen raunioyrttiä, hakeudu välittömästi lääkäriin. On myös tärkeää keskustella lääkärin kanssa etukäteen, jos kärsit jostakin sairaudesta ja haluat käyttää raunioyrttiä sisältäviä tuotteita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
-
Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
-
Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
- Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
- Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.