Rauhoittumispurkki avuksi lapsen raivokohtauksiin
Mikä olisi paras tapa toimia lapsen raivokohtauksen iskiessä? Toisinaan voi tuntua, ettei mikään rauhoita lasta ja kun muut keinot alkavat olla vähissä, voi rauhoittumispurkki auttaa lähes välittömästi epätoivoisessakin tilanteessa.
Rauhoittumispurkki on italialaisen pedagogin Maria Montessorin käsialaa ja sitä käytetään tänäkin päivänä lastenhoidossa tehokkaana tapana pienten lasten hallitsemattomien itku- ja raivokohtausten helpottamiseen.
Rauhoittumispurkki on terapeuttinen apuväline, jonka avulla pienten lasten levottomuutta sekä hallitsemattomia itku- ja raivokohtauksia saadaan rauhoitettua nopeasti. Kerromme seuraavaksi hieman lisää tästä monelle tuntemattomasta keksinnöstä ja jaamme ohjeita siihen, miten rauhoittumispurkin voi tehdä helposti kotona.
Mikä on rauhoittumispurkki?
Rauhoittumispurkki voi toimia lähes välittömänä apuvälineenä pienten lasten itku- ja raivokohtausten helpottamisessa. Rauhoittumispurkin rentouttava voima ei ole tarkoitettu pelkästään lapsille ja sen on todettu lievittävän stressiä myös pienten lasten vanhemmilla.
Tämä mielenkiintoinen keksintö toimii lähes samalla tavalla kuin monet muut stressin lievitykseen luodut metodit, sillä rauhoittumispurkin tarkoituksena on tyhjentää ja rauhoittaa myrskyävää mieltä. Rauhoittumispurkin rentouttava voima voi olla verrattavissa joogaan, meditaatioon ja muihin tämän päivän suosittuihin menetelmiin mielenterveyden ylläpitämiseksi.
Rauhoittumispurkin yksi parhaista puolista on se, ettei kyseessä ole kallis ja harvinainen metodi, jota on saatavilla vain tietyissä paikoissa. Voit halutessasi löytää markkinoilta rauhoittumispurkin eri versioita, mutta sen voi myös valmistaa helposti rauhassa kotona, sillä rauhoittumispurkin valmistukseen tarvittavat materiaalit ovat yksinkertaiset – tarvitset vain muovipullon, liimaa ja koristehileitä. Tuloksena on kimalteleva purkki, jota lapsi voi ravistella käsissään hallitsemattomissa kiukunpuuskissaan, jolloin myös lapsen tunnekuohu laantuu ja lapsi rentoutuu. Tällöin myös kommunikointi lapsen kanssa helpottuu ja vanhempi voi myös halutessaan opettaa lapselle yksinkertaisia hengitysharjoituksia, jotka yhdistettynä rauhoittumispurkkiin laannuttavat kiukkua tehokkaasti.
Lue lisää: Yleisimpiä merkkejä autismista lapsilla
Rauhoittumispurkin yksi tärkeimpiä ominaisuuksia kasvatuksen kannalta on juuri se tärkeä yksityiskohta, ettei sen käyttämiseen tarvita lapsen rankaisemista. Rauhoittumispurkin tavoitteena onkin pystyä rauhoittamaan epätoivoisia tilanteita ilman, että vanhempi joutuisi käyttämään lapsen rauhoittelemiseen liian radikaaleja keinoja.
Rauhoittumispurkin hyödyt
Rauhoittumispurkin luojan Maria Montessorin mukaan keksinnön päämääränä on keskittää erityisesti 2-5 -vuotiaiden lasten hermoston toimintaa konkreettiseen tekemiseen.
Hermostuneen lapsen syke ja hengitystiheys kiihtyvät, jolloin lapsen aivot kirjaimellisesti lukkiutuvat. Rauhoittumispurkin tarkoituksena on kiinnittää lapsen aivojen toiminta purkissa hitaasti putoaviin koristehileisiin, minkä avulla alitajunta määrää aivoja vähentämään rauhattomuutta ja levottomuutta.
Tämä varsin yksinkertainen harjoitus auttaa lasta sekä keskittymään paremmin että tasaamaan lapsen energiamäärää. Rauhoittumispurkkia suositellaan mukaan esimerkiksi matkoille sekä pidempiin odotushetkiin ja tilanteisiin, joissa lapsi saattaa helposti tylsistyä ja hermostua.
Lyhyesti sanottuna, rauhoittumispurkilla on monia hyötyjä, joista tärkeimpiä ovat:
- Kontrolloi tunteita ja stressiä
- Kanavoi ahdistuneisuutta ja vähentää kiihtyneisyyttä
- Stimuloi keskittymiskykyä ja antaa energiaa
- Rentouttaa mieltä ja auttaa nukahtamaan
- Rauhoittavan vaikutuksen lisäksi auttaa tunteiden hallinnassa ja itsensätutkiskelussa
- Sopii erinomaisesti myös hyperaktiivisille lapsille
Rauhoittumispurkin valmistaminen kotona
Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, rauhoittumispurkin tekemiseen tarvittavat ainesosat ovat varsin yksinkertaiset ja löytyvät monelta jo valmiiksi kotoa tai muussa tapauksessa tavallisesta askarteluliikkeestä. Rauhoittumispurkki ei vaadi paljoa aikaa eikä rahaa ja sen valmistaminen on helppoa.
Materiaalit
- Muovinen, korkillinen pullo tai purkki
- 2 lusikallista koristehileeseen sekoitettua liimaa (noin 30 grammaa)
- 2 lusikallista horistehileitä oman maun mukaan (noin 30 grammaa)
- 1 tippa elintarvikeväriä
- Kuumaa vettä
- Väritöntä vauvasampoota
- Silikonipyssy
Tutustu myös: 5 terveellistä aamiaista lapsille
Valmistusohjeet
- Yhdistä kaikki tarvittavat ainesosat purkkiin tai pulloon silikonia lukuunottamatta.
- Jätä sormen mitan verran varaa purkkiin, jotta ainekset voivat sekoittua purkissa vapaasti, kun sitä ravistellaan.
- Liimaa silikonipyssyllä purkin tai pullon kansi kiinni ja varmista, että se myös pysyy kunnolla kiinni. Voit myös halutessasi laittaa hileen sekaan pieniä leluja tai hohtavia tarroja. Varmista vain, ettei mikään materiaaleista ole lapselle myrkyllinen.
Voit kokeilla rauhoitella lastasi rauhoittumispurkilla niin usein kuin haluat ja saatatkin huomata pian, että tämä jännittävä keksintö usein toimii.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diaz, A., Gomez, K. y Villarraga, L. (2018). ¿Cómo desarrollar e implementar estrategias para fortalecer las relaciones interpersonales entre los niños y niñas del grado transición?. (Trabajo de grado). Corporación Universitaria Minuto de Dios. Girardot – Colombia. https://repository.uniminuto.edu/handle/10656/7147
- Martínez-Clariana, C. (2014). Programa para el desarrollo de técnicas de relajación y meditación en la Etapa de Primaria.
- Quiñones Varela, Irene Sofía, & Mapolón Arcendor, Yolanda. (2004). Creación de una técnica psicoterapéutica para niños. Humanidades Médicas, 4(2) Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202004000200004&lng=es&tlng=es.
- Rodríguez, T. R., Rodríguez, C. M. G., & Pérez, R. C. (2005). Técnicas de relajación y autocontrol emocional. MediSur, 3(3), 55-70.
- Vélez Calvo, Ximena & Abril Giler, Tamara Guiselle. (2012). Material didáctico sensorial reciclado basado en las teorías de Montessori y Agazzi para niños/as de 3 a 4 años del Centro de Desarrollo Infantil Bilingüe “Angelitos”. Licenciatura en Ciencias de la Educación, Mención Estimulación Temprana e Intervención Precoz. Universidad del Azuay. http://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/4463
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.