Logo image
Logo image

Räätälinlihas on kehon pisin lihas

4 minuuttia
Sartorius eli räätälinlihas mahdollistaa kaikki jalan perusliikkeet, kuten sen taivutuksen ja sisäsuuntaisen kierron. Tässä artikkelissa kerromme aiheesta lisää sekä perehdymme vammoihin, jotka voivat vahingoittaa tätä anatomista rakennetta, joka on osa niin kutsuttua hanhenjalkaa.
Räätälinlihas on kehon pisin lihas
Viimeisin päivitys: 06 heinäkuuta, 2021

Sartorius eli räätälinlihas on osa reittä. Vaikka useat ihmiset eivät ole siitä ennen kuullutkaan, kyseessä on ihmiskehon pisin lihas. Monet ajattelevat nelipäisen reisilihaksen olevan kehon pisin lihas, mutta räätälinlihas on sitäkin pidempi.

Yksi räätälinlihaksen pääfunktioista on jalan taivuttaminen. Lihaksen asento mahdollistaa tietynlaisten asentojen tekemisen, kuten jalkojen ristimisen istuessa. Aivan kuten muidenkin lihasten kanssa, ongelmana on lihakseen kohdistuvat erilaiset vammat. Ne voivat vaikuttaa suuresti alaraajojen liikkuvuuteen.

Mikä räätälinlihas on?

Kuten jo aiemmin kerroimme, räätälinlihas on yksi reiden lihaksista. Sen alku on suoliluun ylemmällä ja etummaisella alueella. Sieltä se risteytyy kohdaten sääriluun ylemmän osan.

Räätälinlihas liittyy sääriluun ylimpään ja sisimpään osaan. Se muodostaa eräänlaisen kaaren reittä pitkin kulkien reisiluun keskimmäisen nivelnastan takaa kunnes se saavuttaa liittymiskohdan. Liittymiskohta muodostuu jänteestä.

Räätälinlihas on osa niin kutsuttua hanhenjalkaa. Se muodostuu puolijänteisen lihaksen, sisäisen rectus-lihaksen sekä räätälinlihaksen distaalisista jänteistä. Tämä alue on hyvin altis erilaisille vammoille.

Räätälinlihaksen normaaliasennoissa voi ilmetä variaatioita. Näin todetaan esimerkiksi Chilean Magazine of Anatomy -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa. Lääketieteen asiantuntijoiden tulee ottaa tämä seikka huomioon etenkin silloin, jos suunnitteilla on räätälinlihaksen leikkaus tai hoitotoimenpide.

Kyseessä on ihmiskehon pisin lihas. Lantiosta polveen tehden pienen kaareen, sen mitaksi on arvioitu noin 55 cm keskipituisella aikuisella ihmisellä. Räätälinlihas voi saavuttaa jopa 60 cm:n pituuden.

Reisihermo vastaa hermotuksesta. Sen lisäksi alueen läpi kulkee reiden valtimo, joka on vastuussa hapekkaan veren kuljetuksesta kaikista uloimpiin jalan osiin.

Some figure
Räätälinlihas on keskimäärin 55-60 cm:n pituudellaan pisin lihas ihmisen kehossa.

Mitkä ovat räätälinlihaksen funktiot?

Royal Spanish Academyn mukaan lihaksen sartorius-nimi juontuu latinan kielen sartor-sanasta, joka tarkoittaa räätäliä. Räätälinlihasta ei kutsuta tällä nimellä siis sattumanvaraisesti, vaan yksi sen funktioista on jalkojen ristiminen, mikä on tyypillinen asento antiikinaikaisille räätäleille.

Räätälinlihas on poikkijuovainen luustolihas, ja eroaa siis sileästä lihaskudoksesta. Sileää lihaskudosta on esimerkiksi ruuansulatusjärjestelmässä ja se supistuu tahdosta riippumattomasti.

Räätälinlihaksen tärkein funktio on jalan koukistus. Visualisoimalla tämä, on asia helpompi ymmärtää. Kun räätälinlihas supistuu, se nostaa jalan alaosan kohti lantiota. Lisäksi räätälinlihas mahdollistaa myös muita liikkeitä, kuten lantion kierron ulospäin tai polvien koukistuksen. Se liittyy myös jalan sisäkiertoon ja nostamiseen.

Räätälinlihaksen kivun pääasialliset aiheuttajat

Aivan kuten minkä tahansa muunkin lihasryhmän kokema kipu, myös räätälinlihaksen kipu johtuu yleensä traumaattisesta vammasta tai ylirasituksesta. Kivun yhteydessä voi ilmetä myös muita oireita, kuten turvotusta, punoitusta sekä herkkyyttä.

Traumaattiset vammat syntyvät yleensä lihakseen kohdistuneen iskun myötä. Kaikenlaiset iskut suoliluun tai reisien keskiselle tai sisäiselle alueelle voivat aiheuttaa tällaista kipua. Samoin voi tapahtua myös hanhenjalan alueelle.

Kun vamma kohdistuu hanhenjalkaan, se voi aiheuttaa vahinkoa myös muille lähellä oleville lihaksille. Traumaattisten vammojen aiheuttama kipu ja vaurio eivät ole kuitenkaan yhtä yleisiä kuin esimerkiksi tendiniitti eli jännetulehdus tai bursiitti eli limapussin tulehdus.

Hanhenjalan tendiniitti ja bursiitti

Tendiniitissä jokin lihaksen jänteistä on tulehtunut. Se voi aiheuttaa henkilölle ontumista, sisäistä kipua ja kivun ollessa erittäin voimakasta, myös kyvyttömyyttä liikuttaa jalkaa.

Bursiitti sen sijaan tarkoittaa limapussin tulehtumista. Kyse on nesteen täyttämästä ontelosta, joka on samankaltainen muiden jänteiden nivelkavojen kanssa. Se auttaa pehmentämään luiden välistä kitkaa sekä vähentämään liikkeen aikana tapahtuvia vaurioita jänteille.

Molemmat vammat ovat hyvin yleisiä urheilijoiden keskuudessa. Näin on etenkin juoksijoilla tai sellaisilla urheilijoilla, joiden harjoitukset kuormittavat runsaasti tätä polven aluetta.

Ylirasituksesta tai harjoittelemisen puutteesta johtuvat vammat

Ylirasitus johtuu sellaisesta harjoittelusta, jossa henkilö jännittää lihasta tai tuottaa liian voimakasta kuormaa lihakselle. Tällaisissa tilanteissa lihaskuituja voi murtua. Tällainen ylirasitus liittyy usein harjoittelemisen puutteeseen.

Muita kivun aiheuttajia

Vaikkakin harvinaista, on myös kuitenkin mahdollista että räätälinlihaksen kipu voi johtua kalkkeutumisesta. Tämä selitetään Semergen-Family Medicine -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa. Kalkkeutuminen sen sijaan johtuu aiemmasta vammasta.

Kuinka räätälinlihasta voi vahvistaa?

Räätälinlihasta on tärkeää vahvistaa. Esteettisen tason lisäksi voimaharjoittelu tarjoaa useita hyötyjä myös terveydelle. Se esimerkiksi auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa sekä polttamaan kaloreita levossa.

Lisäksi jalkalihakset tukevat koko kehonpainoa. Niiden ansiosta pystymme kävelemään ja liikkumaan luonnollisesti. Räätälinlihaksen vastuulla on jalan koukistaminen sekä kiertävien liikkeiden suorittaminen. Tällainen liike on tärkeää esimerkiksi kun haluamme kumartua.

Näistä syistä lääkärit suosittelevatkin alakehon voimaharjoittelua terveille ihmisille. On runsaasti erilaisia harjoituksia, jotka auttavat harjoittamaan räätälinlihasta ja niitä voi tehdä niin kuntosalilla kuin kotonakin. Yhtenä esimerkkinä kyykkyliike.

Myös venyttämisellä on tärkeä merkitys. Kun haluat venyttää räätälinlihasta, tulee sinun tuoda jalka vastakkaiseen asentoon. Suosittelemme makaamaan kyljelläsi maassa. Ojenna ylempää jalkaasi ja kierrä lantiotasi sisäänpäin.

Some figure
Vamma räätälinlihaksen alueella voi saada aikaan turvotusta ja kipua alueella.

Mikäli tunnet epämukavuutta lihaksissa, mene lääkäriin

On tärkeää pitää mielessä, että mikäli tunnet minkäänlaista epämiellyttävää tunnetta räätälinlihaksessa tai missään muussakaan lihaksessa, on hyvä käydä konsultoimassa alan erikoisasiantuntijaa. Jos kipua tai epämukavuutta ei noteerata, voi se johtaa sairauteen kuten tendiniittiin.

Lihasjännitettä voidaan auttaa vähentämään käyttämällä pientä muovista rullaa reiden alla. Tällainen hyödyllinen väline on löydettävissä esimerkiksi urheiluliikkeistä. Tarkoituksena on asettaa rulla lattialle ja mennä sen päälle niin, että rulla kulkee reiden alla painaen sitä.

On myös tärkeää korostaa, että räätälinlihasta tulee vahvistaa ja venytellä säännöllisesti. Tällä tavoin voi olla mahdollista välttää ylirasituksesta tai harjoittelemisen puutteesta johtuvat vammat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez, J. Á. S., González, E. B., Alonso, J. G., & Martín, L. S. (2007). Post-traumatic dystrophic calcification isolated from the sartorius muscle. Semergen, 33(6), 315–317. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(07)73903-5
  • sartorio | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://dle.rae.es/sartorio
  • Garbelotti, J. S., Rodrigues, C. F. S., Nobeschi, L., Seiji, F., & Olave, E. (1999). VARIACION ANATOMICA DEL MUSCULO SARTORIO. Revista Chilena de Anatomía, 17(1), 95–97. https://doi.org/10.4067/s0716-98681999000100014
  • Rodríguez, Álvaro López, and Federico del Castillo González. “Anatomía e histología de músculos y tendones.” lesiones músculo-tendinosas: 11.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.