Psykosomaattinen sairaus: tunteet ja keho
Kehon ja mielen välinen yhteys on niin tiivis ja vaikutusvaltainen, että meidän tulisi kiinnittää tarkempaa huomiota tunne-elämäämme, joka jätetään usein huomiotta jokapäiväisessä elämässämme.
Halusimme uskoa sitä tai emme, asiat jotka kätkemme sisällemme voivat sairastuttaa meidät.
Psykosomaattinen sairaus on asia jota on tutkittu vuosia. Mielenkiintoisia näkemyksiä aiheesta julkaistaan usein säännöllisesti lehdissä kuten Journal of Psychosomatic Research. Myös organisaatiot, kuten American Psychosomatic Society, raportoivat viimeisimmistä löydöksistä koskien biologiamme ja tunteidemme välistä yhteyttä.
Negatiivisilla tunteilla, kuten stressillä ja ahdistuksella, joita usein patoamme sisällemme koko elämämme ajan, voi olla vakavia sivuvaikutuksia joista yksi on psykosomaattinen sairaus.
Asioiden pitäminen sisällä aiheuttaa tunnepatoumia ja haittaa keholle
Ei ole kauaakaan siitä, kun eräässä suositussa TED (technology, entertainment and design) -keskustelussa psykologi yllätti yleisön kädessään pitämällä vesilasilla.
Yleisö ajatteli heti, että psykologi aikoi puhua klassisesta “onko lasi puoliksi täynnä vai tyhjä” -käsitteestä. Hän vei keskustelun kuitenkin toiseen suuntaan.
Hän kohdisti huomion yleisöön ja kysyi heiltä: “Kuinka paljon luulet tämän vesilasin painavan?”
Yleisö antoi useita erilaisia vastauksia, ja monet niistä osuivat lähelle. Tunnepsykologian asiantuntija antoi kuitenkin paljon syvemmälle menevän vastauksen.
- Se, miten painavalta vesilasi tuntuu, riippuu siitä, kuinka kauan joudut pitelemään sitä käsissäsi.
- Vesilasin piteleminen 5 minuuttia ei tunnu miltään. Mutta jos sitä täytyisi pitää kädessä kaksi tuntia, käsi väsyisi ja lopulta täytyisi luovuttaa.
- Sama tapahtuu stressin kanssa. Stressin vaikutus ei aiheuta seurauksia lyhyellä aikavälillä. Mutta viikkoja ja kuukausia kestävä stressi voi sairastuttaa.
Mitä ovat psykosomaattiset sairaudet?
Kuvitellaan, että sinulla on työkaveri, joka puhuu sinusta selkäsi takana. Tämä ei ole yksittäinen tapaus, vaan sitä on jatkunut pidempään niin, että se on tullut tavaksi ja luonut hyvin negatiivisen työilmapiirin.
Jos pidät asian sisälläsi kuukausia, tukahdutetuilla tunteilla on negatiivisia seurauksia terveydellesi (se on kuin pitelisi vesilasia käsi ylhäällä kuukausien ajan).
Psykosomaattisesta sairaudesta puhutaan, kun mieli (psyyke) aiheuttaa muutoksia kehossa (soma).
Tämä on niin yleistä, että joidenkin fyysisten sairauksien uskotaan jopa voivan pahentua psyykkisten tekijöiden, kuten stressin ja ahdistuksen seurauksena.
- Uskotaan esimerkiksi, että sairauksiin kuten psoriasikseen, ekseemaan, mahahaavaan, korkeaan verenpaineeseen ja monentyyppisiin sydänsairauksiin vaikuttavat erittäin paljon psykosomaattiset ongelmat, kuten stressi ja ahdistus.
- Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä riippuu ihmisestä. Jokainen sietää stressiä eri tavoin.
Asioiden sisällä pitämisen fyysiset vaikutukset
Kun jokin asia vaivaa meitä emmekä pysty käsittelemään sitä kunnolla, aivomme muuntavat sen negatiiviseksi tunteeksi, jolla on elimellisiä seurauksia: se lisää hermoimpulssien aktiivisuutta vapauttaakseen tiettyjä välittäjäaineita, kuten adrenaliinia.
Tämä välittäjäaine, yhdessä verenkierron kohonneiden kortisolitasojen kanssa, voi aiheuttaa seuraavia:
- Tunnepatoumat, stressi ja ahdistus vaikuttavat immuunijärjestelmän tiettyjen solujen aktiivisuuteen tehden elimistöstä alttiimman sairauksille.
- Kohonnut sydämensyke
- Huimaus (pahoinvointi)
- Vapina
- Hikoilu
- Kuiva suu
- Rintakipu
- Päänsäryt
- Vatsakivut
Minulla saattaa olla psykosomaattinen sairaus, kuinka sitä hoidetaan?
Noudata näitä ohjeita:- Harjoittele itsevarmuutta: kerro, mikä sinua vaivaa asian ollessa vielä ajankohtainen, ei tilanteen mentyä jo ohi.
- Asioiden pitäminen sisällä voi tehdä sinut sairaaksi. Tämä meidän kaikkien tulisi tajuta. Negatiiviset tunteet ovat vaaraksi terveydelle ja ne täytyy käsitellä kunnolla.
- Harjoittele emotionaalista avoimuutta joka päivä olemalla kunnioittava ja itsevarma. Muista, että rajojen asettaminen sille, kuinka paljon siedät, on perusoikeus, eikä se tee kenestäkään itsekästä, jos kertoo saaneensa tarpeekseen.
- Omista päivittäin aikaa itsellesi yhdestä kahteen tuntia. Laita itsesi etusijalle, käy kävelyllä, nauti lempiharrastuksistasi ja yksinkertaisesti hyödynnä tämä aika ollaksesi yksin ajatustesi kanssa.
Muista aina hakea apua lääkäriltä mikäli epäilet oireidesi takana olevan psykosomaattinen sairaus. Ole yhteydessä asiantuntijaan myös mihin tahansa muuhun vaivaan, kuten ruoansulatusongelmiin, takykardiaan tai huimaukseen ilmentyessä, saadaksesi oireet hallintaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gasparino, Alba. (2009). Psicosomática y Adolescencia. Clínica y Salud, 20(3), 281-289. Recuperado en 01 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1130-52742009000300009&lng=es&tlng=es.
- Green, A. (2005). Teoría. En A. Maladesky, B. Lopez y Z. López, Psicosomática. Aportes teórico-clínicos en el siglo XXI. Buenos Aires: Editorial Lugar.
- Winnicott, D. (2010). El trastorno psicosomático En Exploraciones psicoanalíticas, Tomo I. Buenos Aires: Editorial Paidós.
- Berrocal, Carmen, Fava, Giovanni A., & Sonino, Nicoletta. (2016). Contribuciones de la Medicina Psicosomática a la Medicina Clínica y Preventiva. Anales de Psicología, 32(3), 828-836. https://dx.doi.org/10.6018/analesps.32.3.219801
-
Satsangi AK, Brugnoli MP. Anxiety and psychosomatic symptoms in palliative care: from neuro-psychobiological response to stress, to symptoms’ management with clinical hypnosis and meditative states. Ann Palliat Med. 2018;7(1):75‐111. doi:10.21037/apm.2017.07.01
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.