Logo image
Logo image

Popcornia terveellisemmällä ja herkullisemmalla tavalla

3 minuuttia
Popcorni on varmasti yksi suosituimmista pikkupurtavista. Se tulee kuitenkin valmistaa oikealla tavalla runsaan suolan, rasvan tai sokerin välttämiseksi.
Popcornia terveellisemmällä ja herkullisemmalla tavalla
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Syötkö popcornia ainoastaan elokuvissa käydessä? Ostatko sitä valmiina vai lämmitätkö pussin mikrossa? Tiesitkö, että voit valmistaa popcornia itse helposti, nopeasti ja edullisesti? Parasta on se, että pystyt itse säätelemään annoskokoa sekä lisätyn suolan ja rasvan määrää.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla voit valmistaa tämän herkullisen purtavan kotona. Alla annamme ideoita, joilla popcorniin voidaan tuoda erilaista makua, sekä analysoimme sen ravintoarvoa.

Popcornin ravintoarvot ja hyödyt

Tämä ympäri maailman tunnettu välipala koostuu maissista. Se on erityinen lajike, joka poksahtaa lämmölle altistuessa. Se on siis luontaistuote, jolla on oma ravintoarvo ja jopa muutamia terveysvaikutuksia.

 • Popcorni sisältää pääosin hiilihydraatteja, 9 g proteiinia sekä 5 g rasvaa (kerta- ja monityydyttymätöntä).
 • Se sisältää myös B-vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja kuparia.
 • Sillä on myös antioksidanttisia polyfenoleita, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamalta vahingolta.
 • Popcornissa on runsaasti kuitua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että popcornin säännöllinen syöminen vähentää korkean verenpaineen, sepelvaltimotautien, keltataudin, diabeteksen ja liikalihavuuden riskiä.
 • Se voi auttaa vähentämään painoa, kun sitä käytetään korvaamaan kaloripitoisemmat pikkupurtavat. Siitä saa myös suuremman kylläisyyden tunteen kuin vaikkapa ranskalaisista perunoista.

Kaikki nämä ominaisuudet johtuvat maissinjyvien sisältämistä ravintoarvoista. Jos siis syöt popcornia kohtuudella ja sellaisenaan, on se erinomainen välipala.

Erityisiä tilaisuuksia varten on hyvä tarjota popcornia erilaisten täytteiden ja kastikkeiden kanssa, kuten suklaa, hunaja tai juusto. Päivittäiseen välipalaan voit lisätä makua oreganolla, mausteilla tai pienellä määrällä kaakaojauhetta.

Some figure
Voit valmistaa popcornia ja nauttia elokuvasta kotona elokuvateatterissa käymisen sijaan.

Lue myös: Helppoja kasvisvälipaloja kokeiltavaksi

Näin valmistat popcornia kotona

Tämän alkupalan valmistaminen onnistuu vain kolmen perusainesosan ja kolmen vaiheen avulla. Ainesosien hankkiminen ei ole vaikeaa ja ne säilyvät kaapissa kauan aikaa. Sillä tavalla popcornia on aina helposti saatavilla, mikäli saat odottamattoman ruoanhimon.

Tarvittavat ainesosat

Ensimmäisenä tulee hankkia maissinjyviä, jotka sopivat popcornin valmistukseen. Tämä on tärkeää, sillä muutoin ne eivät poksahda. Maissinjyviä löytyy melkeinpä kaikista ruokakaupoista.

Niiden lisäksi tarvitset myös suolaa sekä pienen määrän ekstra-neitsytoliiviöljyä. Tämä on kaikista suositelluin öljytyyppi, sillä se sietää korkeita lämpötiloja ja on terveellinen vaihtoehto.

Välineet

Lista on jälleen lyhyt ja ytimekäs. Popcornin valmistamiseen tarvitaan vain suuri kannellinen pannu tai kattila. Maissinjyvät tarvitsevat riittävästi tilaa kasvaakseen, sillä niiden määrä voi moninkertaistua. Lopullisen tuotteen tarjoamiseen voidaan käyttää esimerkiksi suurta salaattikulhoa tai useita pieniä kulhoja.

Lue myös: Terveellisiä välipalaideoita töihin

Kolmen vaiheen resepti

Seuraavaksi löydät perusohjeet popcornin valmistamiseen. Kun olet valmistanut popcornit, voit muokata reseptiä monin tavoin ja saada loputtomia eri muunnelmia. Alla olevaa reseptiä noudattamalla saat suuren kulhollisen popcornia neljälle hengelle. Jos olet tosifani, haluat ehkä lisätä ainesosien määrää.

 1. Kaada 2-3 rkl öljyä kattilaan. Tämä määrä riittää luomaan tarpeeksi höyryä. Lämmitä keskilämmöllä.
 2. Lisää 1,25 dl maissinjyviä. Sekoita öljyn kanssa ja jatka sekoittamista aina välillä, kunnes ne alkavat saada paahteisen sävyn. Peitä kannella ja anna poksahdella.
 3. Popcorn alkaa poksahdella sille ominaisella tavalla noin kahden minuutin kuluttua. Ravistele pannua hieman tässä vaiheessa jyvien sekoittumiseksi. Jätä liedelle vielä hetkeksi. Jos kannen alta alkaa kuitenkin tulla savua, vähennä lämpöä.
 4. Kun poksahtelu alkaa harventua, ota pannu pois liedeltä. Avaa kansi, jotta popcornit eivät muutu pehmeiksi.
 5. Kaada välittömästi kulhoon tai tarjoiluastiaan.
Some figure
Popcornin valmistus on helppoa, joten sen tekemättä jättämiseen ei ole tekosyitä.

Muokkaa popcornia oman maun mukaan

Tavallinen popcorn suolan kanssa on jo itsessään maukas ja aromaattinen välipala, jota on vaikea vastustaa. Useat ihmiset kuitenkin haluavat kokeilla uusia yhdistelmiä ja makuja. Jotkut ihmiset taas syövät popcornia niin usein, että kaipaavat lisää muunnelmia. Tämän välipalan maustaminen on kuitenkin helppoa.

Vaikka monilla onkin jo oma suosikkiyhdistelmänsä, on tässä joitakin ideoita popcornien maustamiseen.

 • Juusto: lisää popcornien päälle vain vähän öljyä (suihkepullo on paras tapa) ja raasta parmesaania päälle.
 • Chilijauhe tai chilihiutaleet lisäävät tulisuutta.
 • Mausteiden yhdistelmä: voit käyttää omaa makua ja mielikuvitusta apuna. Voit käyttää esimerkiksi pippuria, kurkumaa, curryjauhetta, masalaa ja niin edelleen.
 • Vinaigrette: valmista helppo vinaigrette tai lisää hieman sinappia tai hunajaa joukkoon. Kaada suihkepulloon ja lisää popcornien päälle tarjoillessa.
 • Makean ystäville: sulata noin 80 g lempisuklaatasi ja sekoita popcornien joukkoon. Voit myös ripotella popcornin päälle raakakaakaojauhetta.

Popcornia on helppo valmistaa kotona

Kotitekoisen popcornin valmistamiseen tarvitaan vain erityisiä maissinjyviä, suolaa sekä öljyä. Valmista popcornia suuressa kannellisessa kattilassa, sillä ne tarvitsevat tilaa poksahdellessaan. Välipala on valmis muutaman minuutin kuluttua.

Popcornin syöminen välipalaksi on suosittua, sillä itse tehtyinä ne voivat olla terveellinen vaihtoehto aterioiden välillä. Popcorneja on mahdollista sisällyttää ruokavalioon, vaikka olisitkin laihdutuskuurilla. Oikeiden ainesosien sekä suolan ja öljyn annostelun avulla voit nauttia popcorneista ilman syyllisyyttä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Anderson J.W, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. Abril 2009. 67(4):188-205.
 • Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). Enero 2019. 8(1):22.
 • Grandjean A.C, et la. Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association. Mayo 2008. 108(5):853-6
 • Nguyen V,  et al. Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11:71.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.