Polven sijoiltaanmeno ja hoito
Sijoiltaanmeno on vaurio, jossa nivelen sisällä olevat rakenteet liikkuvat tai eroavat toisistaan. Polven sijoiltaanmenossa reisi- ja sääriluu eroavat toisistaan ja ne täytyy palauttaa takaisin normaaliin asentoon. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin mitä polven sijoiltaanmeno pitää sisällään ja miten sitä hoidetaan.
Yleisesti ottaen sijointaanmeno vaikuttaa vain luihin. Lääkärin tulisi kuitenkin määrittää, onko missään muissa lihaksissa, verisuonissa tai lähellä olevissa kehonosissa vaurioita.
Polven sijoiltaanmeno: tavallisia aiheuttajia
Kaikista yleisin syy polven sijoiltaanmenoon on alueelle kohdistuva vamma. On kuitenkin olemassa muitakin ongelman laukaisijoita.
Tällä hetkellä on vain muutamia mahdollisia tunnistettuja ongelmia, jotka johtavat sijoiltaanmenoon missä vain osassa kehoa. Niitä ovat muun muassa:
- Niveleen kohdistuva vamma. Tämä voi vaihdella hieman sijainnin ja voimakkuuden mukaan. Vamma voi tapahtua vaikka liikuntaa harrastaessa, töissä tai kotitöitä tehdessä.
- Huono verenkierto. Jos näin on, on ihmiselle todennäköisesti jo kehittynyt vaurio ja siten hän on alttiimpi sijoiltaanmenolle.
- Synnynnäiset muutokset. Monia synnynnäisiä muutoksia omaavalla ihmisellä voi olla suurempi sijoiltaanmenon riski.
- Pakotetut liikkeet tai huono tuki. Tällaisessa tapauksessa sijoiltaanmenon aiheuttaa tahaton äkillinen liike.
- Joissakin kliinisissä tapauksissa sijoiltaanmeno voi tapahtua spontaanisti.
Lue myös: Miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua?
Polven sijoiltaanmeno: oireet
Yleisesti ottaen tästä ongelmasta kärsivillä potilailla on monia sille ominaisia piirteitä. Yleisimpiä sijoiltaanmenon merkkejä ovat:
- Voimakas kipu tai epämukava tunne nivelessä, kun sitä yritetään liikuttaa.
- Pieni tulehdus sijoiltaan menneellä alueella. Vaurion saaneelle ihmiselle saattaa myös ilmestyä mustelma kyseiselle alueelle.
- Pistelevä tunne, herkkyys ja jopa tunnottomuus, mikäli hermoissa tapahtuu muutoksia.
- Epämuodostunut nivel omaksuu yleensä epäluonnollisen asennon.
Sijoiltaanmeno on yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa muihin niveliin.
Polven sijoiltaanmenon tyypit
Jos ihminen kärsii ensimmäistä kertaa polven sijoiltaanmenosta, saattaa se johtua äkillisestä vammasta, joka voi muuttua krooniseksi. Jos ihmisellä on puolestaan jo ollut yksi sijoiltaanmeno aikaisemmin, saattaa kyseessä olla toistuva ongelma.
Joillekin ihmisille tulee sijoiltaanmenoja koko kehoon melko säännöllisesti. Tällaisessa tapauksessa sen saattaa aiheuttaa sellainen sairaus, joka vaikuttaa nivelten muodostavaan kudokseen, kuten Marfanin oireyhtymä.
Kaiken kaikkiaan sijoiltaanmenon tyyppejä on useita sen mukaan kuinka sääriluu liikkuu reisiluuhun nähden: edellä oleva, takana oleva, sisäinen ja ulkoinen polven sijoiltaanmeno.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lihasvammasta toipuminen viidellä tavalla
Hoito ja kuntoutus
Kaikki sijoiltaan menneet osat täytyy laittaa takaisin paikoilleen käyttäen siihen kaikista sopivinta menetelmää.
Aluksi lääkintätiimin tulee tarkistaa sijoiltaanmenon tyyppi. Lopullinen ratkaisu on kaikissa tapauksissa polven rakenteiden uudelleen asettaminen niiden alkuperäiseen asentoon.
Tämän toimenpiteen suorittamisen jälkeen polvi tulee tehdä liikuntakyvyttömäksi lastan avulla. Liikuntakyvyttömyyteen käytettävä aika vaihtelee 2-3 viikon välillä riippuen vamman vakavuudesta.
Leikkaus voi myös niin ikään olla tarpeen vakavissa tapauksissa. Tämä johtuu siitä, että se on ainoa tapa laittaa sijoiltaan menneet luut takaisin paikoilleen oikealla tavalla. Leikkauksella voidaan myös korjata muita vahingoittuneita rakenteita, kuten nivelsiteitä ja nivelkierukoita, mikäli se on tarpeen.
Lopuksi lääkäri vapauttaa nivelen lepoajan jälkeen. Sitten potilaan täytyy aloittaa kuntoutusharjoitukset osana hoitoa.
Potilas saattaa pystyä palauttamaan suurimman osan liikkuvuudestaan.
Ehkäisy
Yleisenä sääntönä voidaan sanoa, että nämä vammat tapahtuvat liikunnan aikana. Potilaat voivat siis omaksua joitakin helppoja ohjeistuksia, joilla polven sijoiltaanmeno voidaan mahdollisesti ehkäistä tulevaisuudessa.
Käytä aina sopivia jalkineita sen mukaan, mitä aktiviteetteja teet. Jos mahdollista, vältä myös harrastamasta aktiviteetteja liukkailla pinnoilla, joissa kaatumisen riski on suurempi. Suosittelemme joka tapauksessa lämmittelemään ennen liikuntaa, jotta valmistat kehon kaikelle ponnistelulle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Menetrey, J. (2014). Knee dislocation. In European Instructional Lectures: Volume 14, 2014, 15th EFORT Congress, London, United Kingdom. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54030-1_13
- Rihn, J. A., Groff, Y. J., Harner, C. D., & Cha, P. S. (2004). The acutely dislocated knee: evaluation and management. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-200409000-00008
- Eriksson, E. (2004). Dislocation of the knee. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy. https://doi.org/10.1007/s00167-003-0469-1
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.