Piikkikampelan hyödyt ja valmistus

Tässä artikkelissa kerromme piikkikampelan eduista ruokavaliossa. Se on makunsa takia erittäin arvostettu ja sillä on hyvä ravintoarvo.
Piikkikampelan hyödyt ja valmistus

Viimeisin päivitys: 02 kesäkuuta, 2023

Piikkikampela on kala, jolla on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet ja suuri ravintosisältö. Se voidaan sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti, ja se auttaa ylläpitämään hyvää terveydentilaa. Lisäksi se on erittäin monipuolinen tuote kulinaarisella tasolla.

Ennen kuin aloitamme, meidän on huomautettava, että monet ravitsemusasiantuntijat neuvovat sisällyttämään kalaa ruokavalioon vähintään 2–3 kertaa viikossa patologioiden kehittymisen välttämiseksi keskipitkällä aikavälillä. Kalalla on erittäin hyödyllinen lipidiprofiili. Sen toistuva nauttiminen on yhdistetty pienentyneeseen sydänsairauksien riskiin.

Piikkikampelan hyödyt

Raaka piikkikampela.
Piikkikampela sisältää korkean biologisen arvon proteiineja, B-vitamiineja ja laadukkaita rasvoja.

Ensinnäkin piikkikampela on vähärasvainen kala. Ja sen sisältämät rasvat ovat erinomaisia, joten ne eivät missään tapauksessa vaikuta negatiivisesti sisäisen tulehduksen tasoon. Se sisältää jopa Omega-3:a, rasvahappoa, jonka on osoitettu auttavan estämään sydän- ja verisuonijärjestelmään liittyviä ongelmia.

Se erottuu kuitenkin proteiinipitoisuudellaan. Nämä ravintoaineet ovat biologisesti arvokkaita ja sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Niiden sulavuusluokitus on myös hyvä.

Niiden ansiosta kudoksen palautuminen intensiivisen fyysisen rasituksen jälkeen paranee ja kehon lihasmassan määrään tai toimivuuteen vaikuttavia muutoksia vältetään, kuten BioMed Research Internationalissa julkaistussa tutkimuksessa todetaan.

Emme saa unohtaa, että se on ruoka, joka saa olon kylläiseksi. Proteiinit ovat ratkaisevia ruokahalun hillitsemisessä. Ruoan sisältämä vesi auttaa myös tässä. Lisäksi piikkikampelalla ei ole suurta energiatiheyttä, joten se voidaan sisällyttää ilman ongelmia vähäkaloriseen ruokavalioon painon pudottamiseksi.

Lopuksi on syytä mainita erityisesti sen jodipitoisuus. Tämä elementti on välttämätön kilpirauhashormonien tuotannon varmistamiseksi. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämän elementin puute voi johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, joka on vastuussa aineenvaihdunnan asianmukaisesta toiminnasta ja elinvoiman tunteesta.

Vitamiinien näkökulmasta katsottuna piikkikampela tarjoaa monia B-ryhmän hivenravinteita. Nämä ovat mukana kehon erilaisissa aineenvaihduntaprosesseissa. Ne ovat vesiliukoisia ja niiden päivittäinen kulutus on taattava puutteiden välttämiseksi.

Kuinka valmistaa piikkikampelaa

Piikkikampela aasialaiseen tapaan.
Paista tai grillaa piikkikampela. Voit jopa kokeilla sitä kotitekoisen kastikkeen kanssa.

Piikkikampelan liha on yleensä kiinteää ja väriltään valkoista, mikä tekee siitä houkuttelevan. Siinä on kuitenkin paljon ruotoja, mikä voi olla haitta joillekin ihmisille. Kun kala on puhdistettu, se voidaan kypsentää useilla eri tavoilla. Normaalisti se on hyvää grillattuna, vaikka se on myös erinomaista uunissa paistettuna.

Piikkikampela tarjoillaan yleensä lisukkeen kanssa. Kasvisten ei pitäisi puuttua optimaalisen vitamiinien ja antioksidanttien saannin varmistamiseksi. Hiilihydraattien lähteinä on parasta priorisoida mukulakasvit. Sekä perunat että bataatit sopivat hyvin piikkikampelan kanssa. Ne voidaan paistaa tai keittää, jotta niiden kaloriarvo ei kasva liikaa.

Piikkikampelaa voidaan tarjoilla myös jonkinlaisen kastikkeen kanssa parantamaan lopputulosta aistinvaraiselta kannalta. Tartarkastike tai aioli ovat yleisimpiä. Niitä ei kuitenkaan pidä käyttää liikaa, sillä muutoin viikoittainen kaloritaso voi olla epätasapainossa, mikä voi johtaa asteittaiseen painonnousuun ja tulehdustilaan.

Piikkikampelalla on korkea ravintoarvo

Kuten huomaat, piikkikampelalla on monia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Se kannattaa sisällyttää viikoittaiseen ruokavalioosi. Se maistuu hyvältä sekä grillattuna että uunissa paistettuna, ja se on erittäin monipuolinen tuote keittiössä. Sinun tarvitsee vain kokeilla erilaisia reseptejä valitaksesi suosikkisi.

Haluamme vielä muistuttaa, että ruokavaliossa on hyvä olla sekä sinistä että valkoista kalaa. Ensin mainituilla on korkeampi rasvapitoisuus, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi Omega-3 -rasvahappoja. Nämä ovat elementtejä, joita pidetään kehon kannalta myönteisinä ja ne auttavat estämään tulehdusta. Tällä tavalla estetään mitokondrioiden ja elinten toimintahäiriöt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.