Monni: ravintoarvot, edut ja mahdolliset riskit

Monni on yksi huonoimmista kaloista ruokavaliossa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi sinun pitäisi välttää sitä.
Monni: ravintoarvot, edut ja mahdolliset riskit
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Monni on kala, joka on alunperin kotoisin Kiinasta ja Thaimaasta. Tänä päivänä monneja tavataan ympäri maailmaa. Valitettavasti monnin ravintoarvo ei ole kovin korkea. Itse asiassa monet asiantuntijat suosittelevat kuluttajia välttämään tätä kalaa, vaikka sitä edelleen löytyy usein supermarketeista.

Ennen kuin aloitamme, haluamme mainita, että tiettyjä tapauksia lukuun ottamatta kalan sisällyttämistä ruokavalioon suositellaan hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Se on biologisesti arvokkaiden proteiinien ja laadukkaiden rasvojen lähde.

Poikkeuksia kuitenkin löytyy. Jotkut kalalajit voivat sisältää raskasmetalleja tai muita epäpuhtauksia, mitkä muodostavat riskin ihmisten terveydelle.

Monnin ravintoarvot

Monnille on ominaista se, että se sisältää 18 % proteiinia ja vain 3 % rasvaa. Siinä on vähemmän Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja verrattuna muihin mereneläviin.

Se ei sisällä paljoa kaloreita, joten sen luulisi sopivan mainiosti ruokavalioon, jonka tavoitteena on pudottaa painoa.

Monni ei ole paras kalavaihtoehto.
Esimerkiksi sinikalaa suositellaan sisällytettäväksi ruokavalioon. Mutta suuret yksilöt voivat sisältää raskasmetalleja.

Monni: mahdolliset riskitekijät

Monnin syömisestä aiheutuvien riskien joukossa on elohopean esiintyminen. Nämä kalat voivat kantaa myös monenlaisia ​​loisten aiheuttamia sairauksia.

Ne voivat sisältää myös ihmisille haitallisia bakteereja. Edes oikealla kypsennysmenetelmällä ei saada täyttä varmuutta siitä, että monnia on turvallista syödä. Tästä syystä monet asiantuntijat neuvovat meitä välttämään sitä.

Suurin osa markkinoilla olevista monneista tulee kalaviljelmiltä. Tässä tapauksessa riskit ovat pienemmät, koska lääketieteellistä ja hygienistä valvontaa on käytetty.

Tällöin kalan ravintoprofiili on kuitenkin myös alhaisempi. Rehulla ruokitussa kalassa on pienempi Omega-3 -rasvahappojen prosenttiosuus. Nämä elementit ovat tärkeitä kehon sisäisten tulehdustilojen hillitsemiseksi ja siksi meidän tulee saada niitä ruokavaliostamme.

Monni: mahdolliset hyödyt

Monnin kulutuksen eduista voisimme nostaa esiin sen korkean proteiinipitoisuuden ja pienen kalorimäärän. Näiden ominaisuuksien vuoksi se sopii mainiosti ruokavalioon, joka tähtää painonpudotukseen.

Itse proteiinin saantia pidetään ratkaisevana tekijänä sairauksien, kuten sarkopenian, esiintyvyyden vähentämisessä. BioMed Research International –lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän.

Voimme myös mainita sen edullisuuden, mutta on halvempiakin vaihtoehtoja, jotka ovat paljon terveellisempiä. Tämä koskee erityisesti kausikaloja, kuten sardiineja kesällä. Sardiinit tarjoavat paljon korkealaatuisempia rasvoja, jotka auttavat pitämään elimistön tulehdustasot hallinnassa.

Toinen vaihtoehto on lohi, jossa on myös korkean biologisen arvon proteiineja ja erittäin vähän raskasmetalleja. Tässä tapauksessa puhumme ruoasta, joka sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja.

Sardiinit ovat parempi vaihtoehto kuin monni, kun on kyse kalan sisällyttämisestä ruokavalioon.

Monnilla on huono ravintoarvo

Monnilla on melko heikko ravintoarvo. Sen kulutukseen liittyy riskejä ja kuluttajalle on tarjolla monia parempia vaihtoehtoja.

Useimmat ravitsemusasiantuntijat eivät suosittele tämän kalalajin sisällyttämistä ruokavalioon, vaikka se kasvatettaisiin vankeudessa. Se on halpa, mutta ei tarjoa juurikaan tärkeitä Omega-3 -rasvahappoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yang, L., Zhang, Y., Wang, F., Luo, Z., Guo, S., & Strähle, U. (2020). Toxicity of mercury: Molecular evidence. Chemosphere245, 125586. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.125586
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.