Pidä kehon pH-tasapainosta huolta
Kehon pH-tasapaino kertoo paljon elimistön kunnosta. Emäksen ja hapon määrän kehossa tulisi olla tasapainossa. Liian hapokas elimistö vaikuttaa olotilaan ja kehonosiin negatiivisesti. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä hapokkuus voi elimistölle aiheuttaa ja miten sitä voi tasapainottaa ruokavaliolla.
Elimistön ihannetila on lievästi emäksinen. Kehon pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1–14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta, ja jos arvo on yli 7, neste on emäksistä. Happamoitunut elimistö alkaa tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä ja aiheuttaa monia terveysongelmia. Happamoituminen aiheuttaa pH-ajattelun mukaan liikalihavuutta, väsymystä, ruuansulatusongelmia, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä.
Kehon terveellinen pH-arvo on 7,3–7,45, mutta tietyt ruuat ja huonot ruokailutottumukset voivat kääntää tason happaman puolelle. Kun kehon pH muuttuu, tuntuu se kaikkialla, eikä verestä imeydy samalla tapaa ravintoaineita elintärkeisiin elimiin kuin normaalissa tilassa.
Miksi on tärkeää pitää kehon pH tasapainossa?
Kun keho on lievästi emäksinen eli sen pH-arvo on yli 7, se pystyy suojautumaan taudeilta ja sairauksilta. Kun taas happamuus valtaa kehon, kärsit normaalia herkemmin sellaisista vaivoista kuin diabeteksesta, migreenistä, ylipainosta, syövästä, nivelreumasta, allergioista, osteoporoosista ja muista terveysongelmista.
Ruokavalio ja kehon pH
Kaikella mitä syöt ja juot on joko positiivinen tai negatiivinen vaikutus kehon pH-arvoon. Jotkin ruuat lisäävät hapon määrää kehossa, kun toiset taas tekevät siitä emäksisemmän. Yleisesti ottaen eläinperäiset tuotteet, kuten liha ja maitotuotteet laskevat pH-arvoa. Hedelmät ja vihannekset taas tekevät kehosta emäksisemmän. Jotta kehon pH-arvo pysyisi ihannetasolla, tulisi sinun syödä monipuolisesti ja tasaisesti sekä happamia että emäksisiä ruoka-aineita. Vältä kuitenkin vahvasti happopitoisuutta lisääviä ruokia, kuten pitkälle prosessoituja aineksia ja roskaruokaa.
Näin pääset hapokkuudesta eroon
Ruokavalion lisäksi sinun tulee ottaa huomioon ympäristön vaikutus pH-arvoihin. Vältä esimerkiksi myrkyllisiä ja kemiallisia puhdistusaineita ja suosi sen sijaan luonnonmukaisia saippuoita ja puhdistusaineita. Pidä mielessä myös seuraavat vinkit happamuuden säätelyyn:
- Lisää vihreiden lehtikasvisten määrää ruokavaliossasi ja juo ainakin yksi vihersmoothie päivässä.
- Ota tavaksesi juoda lasillinen huoneenlämpöistä sitruunavettä tyhjään mahaan aamuisin (sitruunahapolla on emäksinen vaikutus, vaikka se onkin happo).
- Lisää kasvisten ja hedelmien määrää ruokavaliossasi, nauti niitä etenkin raakana ja suosi vihreitä kasviksia.
- Vältä prosessoitujen ja rasvassa paistettujen ruokien nauttimista.
- Vältä sokeria ja valkoisia jauhoja, jätä pois makeat herkut, pullat ja keksit.
- Muista juoda tarpeeksi vettä, suosittelemme etenkin tislattua vettä.
- Puhdista kotisi luonnonmukaisilla tuotteilla, kuten ruokasoodalla, sitruunamehulla ja etikalla. Tämä on helppoa ja edullista, ja näillä aineksilla tulee aivan yhtä puhdasta kuin kemiallisilla puhdistusaineilla!
- Valikoi kauneudenhoitoon sellaisia tuotteita, jotka koostuvat turvallisista aineista ja vältä ylimääräisiä kemikaaleja. Suosi luonnonkosmetiikkaa niin meikissä, hygieniatuotteissa ja hampaiden hoidossa.
- Kun syöt lihaa, panosta laatuun ja etsi käsiisi sellaisia lihatuotteita, joissa karjaeläimet on ruokittu ruoholla eikä rehulla. Suosi kasvispainotteisia aterioita ja syö vain vähän eläinperäistä proteiinia.
- Ala lisätä ruokiisi sellaisia hyödyllisiä ravintolisiä kuin vehnänoras, ohra, cayenne-pippuri, merilevä ja spirulina.
- Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja nauti päivittäin.
Jos kärsit happamasta elimistöstä, voit aloittaa ruokavaliomuutokset jo tänään – tulet huomaamaan, että pH-arvo tasapainottuu nopeasti ja tunnet olosi huomattavasti virkeämmäksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Tannock, I. F., & Rotin, D. (1989). Acid pH in Tumors and Its Potential for Therapeutic Exploitation. Cancer Research.
- Pravasi, S. D. (2014). Acetic Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00216-5
- Ali, S. M., & Yosipovitch, G. (2013). Skin pH: From basic science to basic skin care. Acta Dermato-Venereologica. https://doi.org/10.2340/00015555-1531
- Kaplan, L. J., & Kellum, J. A. (2010). Fluids, pH, ions and electrolytes. Current Opinion in Critical Care. https://doi.org/10.1097/MCC.0b013e32833c0957
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.