Pes anserinus -alueen tendiniitti: oireet ja hoito

Pes anserinus -alueen tendiniitti on polveen vaikuttava vaiva. Näiden jänteiden tulehdus voi estää juoksun harrastamisen ja muuttua jopa krooniseksi.
Pes anserinus -alueen tendiniitti: oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Pes anserinus -alueen tendiniitti on tulehdusta niissä jänteissä, jotka muodostavat anatomisen rakenteen nimeltä pes anserinus, eli niin kutsutun hanhenjalan. Se sijaitsee polven sisäsyrjässä ihan polven alapuolella. Tästä vaivasta kärsivät useimmiten juoksijat. Harrastatko juoksua? Oletko koskaan potenut tätä vaivaa? Lue lisää sen oireista ja hoidoista tästä artikkelista.

Mikä on pes anserinus -alueen tendiniitti?

Termillä tendiniitti tarkoitetaan jännetulehdusta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa se vaikuttaa polven sisäsyrjän anatomiseen rakenteeseen juuri nivelen alapuolella. Rakenne koostuu kolmen alapuolelta tulevan lihaksen kiinnityskohdasta. Nämä ovat seuraavat:

  • Puolijänteinen lihas on osa reiden takaosaa, ja se osallistuu polven koukistamiseen ja ojentamiseen.
  • Suora sisäinen lihas sijaitsee reiden sisäsyrjässä. Sen tehtävänä on jalan lähentäminen ja raajan koukistaminen.
  • Räätälinlihas: Tämä lihas alkaa lonkista ja kulkee polven yli sääriluuhun. Se osallistuu lonkkanivelen liikuttamiseen.

Lyhyesti, pes anserinus -alueen tendiniitti on siis näiden kolmen lihaksen jänteiden ja niiden kiinnityskohdan ärsytystä ja tulehdusta. Kyseessä on siis tiivistettynä polvinivelen sairaus.

Pes anserinus -alueen tendiniitti aiheuttaa kipua polven alueella
Pes anserinus -alueen tendiniitti on monen juoksijan vaiva.

Keitä pes anserinus -alueen tendiniitti koskettaa?

Tätä vaivaa voi potea kuka tahansa, mutta suurempi riski sen puhkeamiseen on sellaisilla ihmisillä, joilla on tietyt sille altistavat elämäntavat tai piirteet.

Esimerkkinä:

  • Juoksijat: Juoksua harrastavilla ihmisillä on suurempi alttius saada tämä vaiva, sillä juoksu on laji, jossa niveliin kohdistuu suurta kuormitusta. Tämä kuormitus ärsyttää rustoa ja jänteitä sekä itse lihaksiakin.
  • Ylipainoiset ihmiset: Tässä tapauksessa nivelet, erityisesti alaraajojen nivelet, kärsivät koko ajan ylimääräisestä rasituksesta. Jokainen liike ylikuormittaa niveliä henkilön liikapainolla, mikä vahingoittaa luurankolihasten tukipisteitä. Tämä vaikuttaa haitallisesti polviin, nilkkoihin ja lonkkiin.
  • Ne henkilöt, joilla on anatominen poikkeavuus. Tällä tarkoitamme esimerkiksi lättäjalkoja, lantion epämuodostumia tai luiden kohoumia. Nämä ongelmat aiheuttavat sen, että polvi ei kykene liikkumaan normaalisti tai se ylikuormittuu. Seurauksena on jänteiden kuluminen.

Lisäksi eräät huonot tottumukset voivat estää lihaksia rentoutumasta liikunnan loputtua, esimerkiksi se ettei treenin päätteeksi venyttele tai sen aikana käyttää sopimattomia jalkineita. Jatkuva jäykkyys lihaksissa edesauttaa vammojen syntyä.

Pes anserinus -alueen tendiniitti: oireet

Yleisin oire on kipu, joka on seurausta jänteiden tulehtumisesta ahtaalla alueella. Koska niillä ei ole tilaa laajentua, vamman kerryttämä neste ei pysty poistumaan ja se saa aikaan epämiellyttävää painetta.

Kivun voimakkuus, kesto ja ilmenemisajankohdat vaihtelevat henkilöstä riippuen. Useimmiten kipu on kuitenkin jatkuvaa ja sitä on vaikea lievittää. Se voi vaivata jopa yöllä.

Toisinaan kipu saattaa lievittyä liikunnan tai lihasten lämmittelyn aikana, mutta palaa liikunnan loputtua. Tämä liittyy lihasten aineenvaihduntaan ja siihen tapaan, jolla kemialliset aineet jakautuvat solujen sisällä.

Kuinka vaivaa hoidetaan?

Pes anserinus -alueen tendiniitti voi lievittyä kylmähauteella
Kylmähaude polven päällä voi lievittää pes anserinus -alueen tendiniitin oireita.

Tällaisten vammojen oikeaoppinen hoito on erittäin tärkeää, sillä komplikaatiot voivat johtaa ongelman kroonistumiseen. Ensiksi tulee tietysti mennä lääkäriin, jotta kyseinen jännetulehdus voidaan vahvistaa tai sulkea pois.

Hoito perustuu eri toimenpiteiden yhdistelmään:

  • Lepo: Nivelen ja kyseessä olevien lihasten lepuuttaminen on oleellisen tärkeää ärsytyksen ja tulehduksen poistamiseksi. Jalkaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan kohottaa pitämällä tyynyä polven alla, jotta alue saa lepoa.
  • Kylmähauteet ja tulehduskipulääkkeet: Hieronta jäätä käyttäen on avuksi tulehduksen lievittämisessä. Akuuttiin kipuun voi ottaa tulehduskipulääkkeitä.
  • Fysioterapia: Fysioterapeutti päättää parhaan hoitomuodon kussakin tapauksessa. Useimmiten hoitoon kuuluu eri menetelmiä, mukaan lukien hieronta, kylmähoito, ultraäänihoito ja tukisiteet.

Älä laiminlyö polviasi

Pes anserinus -alueen tendiniitti on suhteellisen yleinen vaiva, jota voi potea kuka tahansa. Juoksijat ja ylipainoiset ihmiset ovat tälle vammalle kuitenkin alttiimpia.

Muista hyvät tottumukset liikkuessa: venyttele ja käytä asiaankuuluvia välineitä. Nämä varotoimet ovat oleellisen tärkeitä vamman ehkäisyssä. Ylipainoisten ihmisten tulisi tehdä muutoksia elintapoihinsa tämän riskitekijän poistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
  • Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
  • Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
  • Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
  • Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
  • Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
  • Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
  • de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.