PEG-letkun asettaminen ja vaihto

PEG-letkun kautta annettu ravitsemus tarkoittaa sitä, että ravintoa lähetetään suoraan potilaan vatsaan. Näin tehdään silloin, kun ihminen ei syystä tai toisesta pysty käsittelemään ruokaa normaalilla tavalla. Nyt kerromme, milloin ja miten tässä menetelmässä käytettävä letku tulee vaihtaa.
PEG-letkun asettaminen ja vaihto

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2019

Ravitsemus PEG-letkun avulla on menetelmä, joka vaatii kirurgisen toimenpiteen jossa potilaalle asetetaan vatsaan letku. Tämän kautta hän saa ravintoa, jota ei muuten pystyisi saamaan tai käsittelemään kehossaan.

Leikkauksen aikana vatsaan tehdään keinotekoinen ulkoinen aukko, jonka kautta potilas joko saa ravintoa tai sitten hänelle tehdään mahalaukun dekompressio. Tämä leikkaus on ei-invasiivinen, ja se toteutetaan tekniikalla, jota kutsutaan tähystykseksi tai endoskopiaksi. Siihen viitataan nimityksellä PEG, joka tulee englannin kielestä ja viittaa sanoihin “percutaneous endoscopic gastrostomy”.

Letkun laittaminen suoraan vatsaan mahdollistaa sen, että ravintoa voidaan antaa turvallisella tavalla sellaiselle ihmiselle, jonka keho ei pysty suorittamaan ruoansulatustoimintoja kunnolla jonkin terveysongelman vuoksi.

Tämä ongelma on hyvin tavallinen niillä joilla on nielemisvaikeuksia, mikä on tyypillistä amyotrofisen lateraaliskleroosin yhteydessä. Tämä tarkoittaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia niellä sitä ruoan ja syljen sekoitusta, joka muodostuu suussa, kun ihminen pureskelee ravintoaan. Se on tavallinen myös niillä, joilla on ollut halvaus tai jonkin muun tyyppinen neurologista vahinkoa aiheuttava ongelma.

Jos perkutaanista endoskooppista gastrostoomaa verrataan nenä-mahaletkuun (tällöin letku laitetaan nenästä vatsaan), PEG tarjoaa monia hyötyjä. Ensinnäkin sen yhteydessä potilaalla on merkittävästi pienempi komplikaatioiden vaara.

Lisäksi potilaan turvallisuus on parempi siksi, että suurinta osaa ruoansulatuksen osista voidaan välttää. Se myös parantaa potilaan psykologista hyvinvointia, sillä letku on paljon huomaamattomampi kuin nenä-mahaletkua käytettäessä – ja tämä on tärkeä asia etenkin nuorilla potilailla, jotka yleensä ovat enemmän huolissaan siitä, miten nenä-mahaletku vaikuttaa heidän fyysiseen olemukseensa.

Miten PEG-letkun asettaminen tapahtuu?

PEG-letkun asentaminen mahaan leikkauksen avulla

letkuravitsemus

Kuten mainittu, menetelmä mahaletkun asettamiseksi paikoilleen on hyvin helppo:

  • Ensin potilaalle annetaan suonensisäisesti liuosta, jonka avulla hänet voidaan rauhoittaa. Sitten lääkäri etsii sopivan alueen vatsan kohdalta – perustuen tähystyksen tuloksiin – ja desinfioi sen huolella.
  • Sitten alue puudutetaan paikallisesti, ja vatsan seinämään tehdään viilto. Tämä on pieni viilto, vain alle 1,5 cm pitkä, ja siten toipuminen on nopeaa, eikä potilaalla ole suuria sivuvaikutusten riskejä.
  • Sitten lääkäri laittaa vatsaan verisuonikatetrin tähystyslangan toimiessa opastuksena. Verisuonikatetri on erään tyyppinen ontto neula, joka pystyy menemään lävitse vatsaan ja ulottumaan tämän elimen sisäpuolelle.
  • Lopuksi endoskooppi poistetaan vetämällä lankaa potilaan suuhun. Sitten sinne laitetaan putki, joka tulee ulos vatsan leikkauskohdasta. Jotta menetelmä olisi varmasti turvallinen, valmistajat ovat lisänneet välineeseen pallon, joka täyttyy jotta väline ei liiku, ja siten se voidaan helposti kiinnittää ja peittää.

Milloin PEG-letkun vaihto on tarpeen?

Perkutaaninen endoskooppinen gastrostooma on melko turvallinen menetelmä, mutta voi silti ilmetä komplikaatioita, jotka vaativat letkun poistamista sellaisilla potilailla, jotka tarvitsevat pitkäaikaista ravitsemusta suoraan vatsaan.

Kaikkein tavallisin ongelma tämän menetelmän kohdalla on infektio. Tässä voi olla kyseessä vatsan seinämässä olevan aukon kautta tai sitten itse letkusta tullut infektio. Olipa syy mikä tahansa, tällöin on välttämätöntä ottaa letku pois ja aloittaa potilaalla antibioottikuuri, jotta infektio saadaan poistettua. Muuten vaarana on septinen shokki.

Näin PEG-letku vaihdetaan uuteen

PEG-letkun vaihtaminen

Infektio on tavallisin syy siihen, että PEG-letku joudutaan vaihtamaan uuteen. Tällöin menetelmä on seuraava:

  • Ensin steriloidaan ja desinfioidaan se vatsan alue, jolla letkun vaihto tullaan tekemään, ja sitten otetaan ravitsemusmekanismin kytkentä pois niin, että väline on puhdas.
  • Seuraavaksi tulee varmistaa, että välineen pallo on kunnolla paikoillaan ja että se toimii – tätä varten läppään tulee suunnata steriloitua vettä, jotta turpoaminen voi tapahtua. Jos tämä tapahtuu hyvin, eikä ilmene mitään vuotoa, väline toimii kunnolla.
  • Sitten puhdistetaan kunnolla se vatsan alue, joka ympäröi putkea ja varmistetaan, että gastrostoomaa pitävä pallo on tyhjennetty. Heti kun väline ei enää toimi ja se on otettu pois kytkennästä, se voidaan ottaa pois vetämällä napakasti yhdellä kädellä samalla kun vatsaa pidetään paikoillaan toisella kädellä.
  • Uusi väline laitetaan samasta aukosta sisään, ja ihanteellista olisi, että putki muodostaisi suoran kulman vatsaa kohden, sillä näin se on helpoin laittaa paikoilleen.
  • Lopuksi palloa täytetään kunnes uusi väline on paikoillaan, ja sitä vedetään varovaisesti, kunnes se pysähtyy vatsan seinämän kohdalle.
  • Käsitelty alue desinfioidaan aina tämän prosessin päätteeksi, jotta uusia infektioita voidaan ehkäistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.