Parsasosekeitto: kaksi maukasta reseptiä
Parsa on ruokaa, jota tarjottiin Kreikan ja Egyptin jumalille tuhansien vuosien ajan. Onneksi sen käyttö levisi muihinkin tarkoituksiin roomalaisten ansiosta, jotka toivat sen kaikkialle Eurooppaan. Ajan myötä ihmiset alkoivat käyttää tätä vihannesta yhä useammissa ruoissa. Nykyään voimmekin nauttia monista parsaruoista, kuten parsasosekeitosta.
Suurimmat parsantuottajat maailmassa ovat Saksa, Italia ja Ranska. Tämä merkitsee sitä, että parsaa käytetään näissä maissa eniten, mutta hyvänä kakkosena tulevat Belgia, Espanja, Portugali ja Turkki. Tämä huomioon ottaen nykyään on olemassa monenlaisia maukkaita parsasosekeittoja.
Tässä artikkelissa katsomme joitakin parhaita parsasosekeittoja. Kokeile valmistaa niitä ja yllätä vieraasi!
Muista, että parsa sisältää lukuisia terveyttä edistäviä ravintoaineita. Siinä on paljon A-, C-, E- ja K-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, hivenaineita, kuitua ja antioksidantteja. Näillä ravintoaineilla on diureettinen vaikutus (mikä auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta), kuten myös ikääntymistä hidastavia ominaisuuksia (ne torjuvat vapaita radikaaleja).
Parsan syöminen säännöllisesti on hyväksi verenkiertojärjestelmälle.
Klassinen parsasosekeitto
Seuraava parsasosekeittoresepti on kaikkein yleisin. Se on sekä tuttu, että erittäin helppo valmistaa. Ja parasta siinä on se, että sen valmistamiseen ei tarvita paljon aineksia eikä mitään erityisiä ruoanlaittomenetelmiä.
Alla olevat määrät on tarkoitettu kahdelle hengelle.
Ainekset
- ½ sipuli
- ½ peruna
- oliiviöljyä
- kuohukermaa
- 325 g vihreää parsaa
- 500 ml kana- tai kasvislientä
- mausteita: suolaa ja valkopippuria
- valinnainen: 1 purjo
Valmistus
- Pese parsat, leikkaa pois varren kovempi alaosa ja paloittele sitten jäljellä oleva parsa keskikokoisiksi palasiksi.
- Kuullota sipuli ja peruna oliiviöljyssä pannulla. Kun ne ovat valmiita, laita sivuun.
- Keitä kana- tai kasvislientä kattilassa oliiviöljylorauksen kanssa. Kun liemi saavuttaa kiehumispisteen, laita mukaan parsapalat. Anna niiden kypsyä muutama minuutti keskilämmöllä.
- Sammuta hella, laita joukkoon sipuli ja peruna ja sekoita kaikki ainekset yhtenäiseksi seokseksi.
- Mausta oman maun mukaan ja anna kypsyä 15 minuuttia keskilämmöllä.
- 15 minuutin päästä lisää hieman kermaa ja anna olla muutama minuutti, jotta kaikki sekoittuu hyvin.
- Laita höysteeksi mitä haluat ja tarjoile kuumana.
Katso myös: Näin valmistat maistuvia kasviksia
Puolimakea parsasosekeitto
Ainekset
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoretta basilikaa
- oliiviöljyä
- 2 purjoa
- 2 kesäkurpitsaa
- 1 makea sipuli
- 2 isoa omenaa
- mausteita: suolaa ja kanelia
- 1 nippu vihreää parsaa
- valinnainen: 1 tl fariinisokeria
Katso myös: Helppoa ja herkullista ruokaa sienistä
Valmistus
- Kuori ja pilko valkosipulinkynnet pieniksi palasiksi (niin pieniksi kuin pystyt). Tee sama sipulille, kesäkurpitsalle ja purjoille.
- Kuten aiemmassa reseptissä, leikkaa parsan kovat varren alaosat ja heitä ne pois. Paloittele loppu parsa keskikokoisiksi palasiksi.
- Kuori ja paloittele omenat. Laita ne kattilaan pieneen määrään vettä ja kanelia, jotta ne pehmittyvät. Varo ettei omenat muutu hilloksi.
- Lämmitä pannulla pientä määrää oliiviöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Kun ne ovat valmiita, lisää purjot, parsa ja kesäkurpitsa.
- Siirrä ainekset omenoiden ja kanelin kanssa samaan kattilaan. Lisää hieman vettä (kunnes kaikki ainekset peittyvät) ja anna kypsyä noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen sammuta hella ja anna keiton levätä.
- Lopuksi mausta ja soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää basilikaa päälle ja tarjoile kuumana.
Tämä parsasosekeitto sopii alkuruoaksi tai kevyeksi illalliseksi, miten vain haluat. Tärkeää on olla tarkka kypsennysaikojen ja lämpötilan kanssa, jotta resepti onnistuu täydellisesti.
Kokeile näitä reseptejä ja tuunaa niitä haluamallasi tavalla!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Chawla, A., Chawla, P., & Mangalesh, R. (2011). Asparagus racemosus (Willd): Biological activities & its active principles. Indo Global Journal of Pharmaceutical Sciences.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.