Logo image
Logo image

Parisuhteen burnout: tunnista sen merkit ja opi käsittelemään sitä

5 minuuttia
Viekö parisuhteesi sinulta voimat? Ota selvää, mitä parisuhteen burnout on, mitkä ovat sen merkit ja miten se voidaan voittaa.
Parisuhteen burnout: tunnista sen merkit ja opi käsittelemään sitä
Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2023

Parisuhteen burnout voi esiintyä pariskunnilla, jotka ovat alttiina suurelle määrälle stressiä. Sitä pidetään usein virheellisesti rakkauden puutteena tai haluna lopettaa suhde, mutta sen ei tarvitse olla niin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle parisuhteen burnoutin varoitusmerkeistä ja siitä, mitä tehdä asialle.

Ihmiset altistuvat erilaisille stressin lähteille iästä ja vastuista riippuen. Kun olet parisuhteessa, käy usein niin, että tämä henkisen ja fyysisen ylikuormituksen tunne läpäisee tämän intiimin kuplan. On tärkeää osata tunnistaa nämä vaikeat vaiheet suhteessa ja oppia voittamaan ne.

Mitä on parisuhteen burnout?

Burnout on termi, joka luotiin alun perin työskenaarioon viittaamaan loppuunpalamiseen tai uupumiseen. Se on stressiin liittyvä oireyhtymä, joka kertyneenä tukahduttaa motivaation jatkaa tehtäviä.

Näin ollen parisuhteen burnout ymmärretään piilevänä ongelmana pariskunnilla, jotka ovat alttiina erittäin stressaaville tilanteille sekä parisuhteeseen kohdistuen että suhteen ulkopuolisista tekijöistä johtuen, kuten suuri työkuorma, liialliset kotityöt tai perheen hoitoon liittyvä stressi.

Seksologi ja pariterapeutti Eva Morenon mukaan parisuhteen burnoutia kuvataan “negatiiviseksi tunnetilaksi, joka yhdessä energian puutteen kanssa luo täydelliset olosuhteet konfliktille, joka kasvaa erittäin helposti ja jota on yhä vaikeampi korjata.”

Vaikka tilanne näyttää melko huonolta pariskunnan kannalta, on ehdottoman tärkeä muistaa, että kaikki ei ole menetetty. Ymmärtämällä, että tämän burnoutin pääasiallinen laukaisija on stressi ja sen syihin paneudutaan, suhde on mahdollista pelastaa.

Lue: Parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen: miten toimia?

Mitkä ovat parisuhteen burnoutin syitä?

Kuten mainittiin, burnoutin syitä on monia. Ne ovat hyvin riippuvaisia kustakin kumppanista ja heidän yksilöllisestä ympäristöstään. Osoitamme kuitenkin joitakin merkkejä, jotka voivat auttaa sinua tunnistamaan, käytkö läpi tällaista tilannetta.

Yliluottamus

Parisuhteen alussa on normaalia, että rakkaus, intohimo ja osallisuus ovat pinnalla. Teette molemmat parhaanne miellyttääksenne toisianne ja tarjotaksenne toisillenne parasta. Ajan mittaan kuitenkin ilmaantuu niin sanotusti yliluottamusta, joka saa sinut tuntemaan olosi varmaksi kumppanistasi ja suhteestanne, vaikka et tekisi mitään hänen puolestaan tai suhteen eteen.

Pariskunnilla, jotka ovat olleet yhdessä pitkään, tämä skenaario voi tapahtua, ja se on todennäköinen syy burn outiin. Tärkeän päivän unohtaminen kerran voi olla normaalia, mutta pikkuhiljaa, jos tällaista tapahtuu useammin, se aiheuttaa stressiä, välinpitämättömyyden tunnetta, turhautumista ja arvostuksen puutetta.

Liiallinen työmäärä

Yksi yleisimmistä burnoutin syistä on toisen tai molempien kumppanien ylityö. Kun työpäivät venyvät jatkuvasti, on vähemmän aikaa yhdessäoloon ja se ei enää ole prioriteetti.

Tämä tilanne vaikuttaa kumpaankin osapuoleen, ja sitten alkaa ilmetä parisuhteen burnoutia. Samalla tyytymättömyys kumppaniin vaikuttaa negatiivisesti työsuoritukseen, kuten jotkut tutkimukset osoittavat.

On tärkeää löytää tasapaino kumppanin ja työn välillä, jotta ei tarvitse uhrata jompaakumpaa näistä kahdesta.

Hedelmättömyys

98 hedelmättömän parin tutkimuksessa havaittiin, että tämä tila aiheuttaa painetta parisuhteessa. Tämä stressi voi aiheuttaa psykologisia kriisejä, jotka vaikuttavat kumppaneiden siteeseen, minkä vuoksi se on tekijä, joka voi laukaista parisuhteen burnoutin.

Mainitun tutkimuksen mukaan naiset kokevat tästä stressiä enemmän kuin miehet.

Merkkejä, jotka varoittavat parisuhteen loppuunpalamisesta

Parisuhteen burnout ei ilmene yhdessä yössä. On monia asioita, jotka voivat laukaista sen, pikkuhiljaa. Se voi olla melko piilevää, kunnes pariskunta on romahduksen partaalla.

Seuraavaksi kerromme merkeistä, jotka voivat varoittaa, että jokin on vialla.

1. Toistuvat riidat

Some figure
Toistuvat riidat voivat viitata parisuhteen burnoutiin.

Riitoja esiintyy jokaisella pariskunnalla, mutta kun niistä tulee hyvin yleisiä, ne voivat olla merkki burnoutista. Nämä synnyttävät myrkyllisen ja negatiivisen ilmapiirin, varsinkin jos ette päätä riitoja tyydyttävästi.

2. Seksuaalinen välinpitämättömyys

Seksuaalinen halu ilmenee pariskunnalla useista syistä. Jos tunnette uupumusta, yhteyden katkeamista ja stressiä, seksuaalisten kanssakäymisten tiheys voi laskea rajustikin. Kaikki tämä pahentaa skenaariota entisestään ja luo suuremman kuilun kahden ihmisen välille.

3. Negatiiviset tunteet

Kuten sanoimme, riitoja esiintyy kaikilla pariskunnilla. Normaalisti ne voidaan ratkaista ilman suurempia ongelmia ja aina sillä oletuksella, että kummallakaan ei ole mitään toista vastaan ja niin että kumppanit kunnioittavat toisiaan.

Mutta kun ilmassa on burnoutia, negatiiviset ajatukset vallitsevat ja saavat sinut näkemään kumppanisi vastapelurina.

4. Suhteesta tulee taakka

Kun burnout ilmaantuu, suhteesta tulee taakka sille, joka on uupuneempi. Kiintymyksen osoitukset vähenevät ja jopa pelätään viettää aikaa kumppanin kanssa, koska tuntuu jo etukäteen siltä, että välille syntyy taas uusi riita.

5. Halu lopettaa suhde

Uupumuksen huipulla se, joka tuntee itsensä uupunemmaksi, haaveilee suhteesta pakenemisesta. Helpoin tapa olisi lopettaa suhde, jotta ei tarvitse kohdata konfliktia, jonka selvittäminen vaatii aikaa ja vaivaa.

Tämä sama halu saa ihmisen tuntemaan vetovoimaa muihin, kolmansiin osapuoliin.

Lue tämäkin: Vinkit rakastavan parisuhteen ylläpitämiseen

Keinot parisuhteen burnoutin voittamiseksi

Kerrataksemme hieman jo aiemmin mainitsemaamme, meidän on ymmärrettävä, että parisuhteen burnout ei tarkoita rakkauden puutetta. Se on useista muuttujista johtuva tila, jota voidaan hoitaa ja voittaa, jos te kummatkin haluatte sitä. Alla on joitakin keinoja, jotka voivat auttaa teitä selviytymään burnoutista.

Some figure
Parisuhteen burnoutin voittamiseksi on tärkeää muodostaa uudelleen yhteys kumppaniin, puhua ja olla rehellinen tunteiden suhteen.

1. Olkaa rehellisiä suhteen burnoutista

Ensimmäinen askel on olla rehellinen kokemienne tunteiden suhteen. Uskaltakaa siis kommunikoida hiljaisella hetkellä, mitä mielessänne liikkuu.

Tarvitsette läpinäkyvyyttä ja itsevarmuutta, jotta voitte paljastaa mahdollisesti kokemanne emotionaaliset ja fyysiset tarpeet sekä puutteet. Olkaa rehellisiä toisillenne.

2. Ymmärtäkää toisianne

Jokaisella ihmisellä on oma rakkauden kielensä. Siksi parisuhteessa on välttämätöntä tunnistaa paras tapa tasapainottaa ja ylläpitää niitä. Tällä tavalla kumpikin tuntee olevansa toisen arvostama, haluama ja rakastama.

Samoin on ymmärrettävä, että vaikka olette pariskunta, kummallakin on makuja ja mieltymyksiä, jotka voivat olla erilaisia, mutta puhumalla ja pääsemällä sopimuksiin tulette helpommin toimeen. Voitte näin jopa nauttia toisistanne enemmän.

3. Antakaa toisillenne erilliset tilat

Emme puhu erosta, vaan mahdollisuudesta nauttia erillisistä tiloista ja asioista, jotka antavat parisuhteelle tauon silloin tällöin. Tämä neuvo koskee pariskuntia, jotka viettävät paljon aikaa yhdessä, työskentelevät yhdessä tai joilla on yhteiset harrastukset.

Itsenäisyyden menettämisen tunne voi johtaa parisuhteen burnoutiin ja negatiiviseen tunteeseen siitä, ettei pysty tekemään mitään ilman toista. Siksi on tärkeää, että kummallakin on omaa aikaa ja siitä pidetään kiinni.

Jos parisuhteen burnout tuntuu liian raskaalta, hakeutukaa pariterapiaan

Jos olette tehneet kaikkenne suhteen eteen eikä se ole auttanut, voitte vielä hakeutua pariterapiaan. Ammattilainen voi myös auttaa teitä kanavoimaan tunteitanne ja opettaa teitä ilmaisemaan niitä paremmin. Hän voi myös auttaa teitä pitämään kiinni kaikista sopimuksista, jotka on tehty suhteen pelastamiseksi.

Terapia ei aina anna odottamaanne ratkaisua eikä terapeutti tee työtä puolestanne, mutta hän voi auttaa teitä ymmärtämään skenaariota paremmin ja tekemään terveempiä päätöksiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Psychological Association. (2013, April 15). Comprendiendo el estrés crónico. https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
  • Guio, N; Restrepo, P. (2018). El impacto de los conflictos de pareja en el desempeño laboral. Universidad de San Buenaventura, Colombia.
  • Ghavi, F., Jamale, S., Mosalanejad, L., & Mosallanezhad, Z. (2015). A Study of Couple Burnout in Infertile Couples. Global journal of health science, 8(4), 158–165. https://doi.org/10.5539/gjhs.v8n4p158

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.