Parhaat vinkit saadaksesi lemmikit kukkimaan

Lemmikki on kaunis, romanttinen ja villi kasvi. Näytämme täällä, kuinka lemmikkiä tulee hoitaa.
Parhaat vinkit saadaksesi lemmikit kukkimaan

Viimeisin päivitys: 09 toukokuuta, 2023

Lemmikki kiehtoo värikkäillä kukilla, hienovaraisella ulkonäöllä ja vaatimallaan alkeellisella hoidolla. Pelkästään hoidon helppous tekee siitä suosikkivalinnan monien puutarhaan tai kodin sisustukseen.

Tämä kasvi erottuu kyvyllään kestää ankariakin ympäristöjä. Monilla on kuitenkin taipumus aliarvioida tätä ominaisuutta kasvin kompaktin ja koristeellisen ulkonäön vuoksi.

Lemmikin houkuttelevuus ei liity pelkästään sen ulkonäköön, vaan sen takana on romanttinen tarina, joka tähän päivään asti houkuttelee kukkien ystäviä. Opitaanpa siitä lisää.

Lemmikki, kasvi täynnä merkityksiä

Lemmikit kuuluvat lemmikkikasvien heimoon ja Myosotis on lemmikkien tieteellinen nimi. Monilla kielillä lemmikkiä kutsutaan nimellä “älä-unohda-minua”. Nimi tulee saksalaisesta tarinasta, joka kertoo kahdesta rakastajasta.

Tarinan mukaan nainen näki kauniin kukan kellumassa Tonavan vesissä, joten hän pyysi kosijaansa pelastamaan sen ja tuomaan sen hänelle. Mies meni epäröimättä jokeen etsimään tuota kukkaa. Hän saavutti sen, mutta ei onnistunut nousemaan vedestä. Ja ennen hukkumistaan hän huusi rakkaalleen: “Vergis mich nicht!”, joka suomeksi tarkoittaa “älä unohda minua”.

Toinen tarina sai alkunsa Saksan vapaamuurarien majataloista, mikä antoi lemmikille natsismin vastarinnan symbolisen luonteen. He omaksuivat tunnuksekseen viisi sinistä “älä unohda minua” -kukan terälehteä.

Tavallisen lemmikin kukat ovat sinertäviä ja niillä on keltainen keskusta, vaikka on olemassa myös violetteja, vaaleanpunaisia ja valkoisiakin kukkia.

Sat lemmikit kukkimaan näillä ohjeilla.
Tämän kasvin kukat ovat niin näyttäviä, että on mahdotonta olla haluamatta niitä puutarhaan.

Lemmikin erikoisuudet ja edut

Virtual Herbarium of the Western Mediterranean kuvaa kasvin haarautuneena yrttinä, lehtimäisenä ja hieman karvaisena. Sen lehtien pituus vaihtelee 2–13 senttimetrin välillä.

Flor de Canariasin mukaan on olemassa ainakin 100 lemmikkilajia, jotka erotetaan sävyn mukaan. Samoin kasvattajien luomat lajikkeet osoittavat viihtyvänsä erilaisissa alustoissa terälehtien värin mukaan.

Esimerkiksi valkoinen ja indigonsininen ovat loistavia ruukkuihin ja reunuksiin; tummansininen ja purppuranpunainen sopivat ruukkuihin, reunuksiin tai kivipuutarhoihin, kun taas vaaleanpunainen sopii kivipuutarhoihin tai reunuksille.

Lemmikki on monivuotinen kasvi ja se kukkii vuosittain keväällä. Kasvi ei ylitä 80 senttimetriä korkeudeltaan, kun taas kukka itsessään on vain noin 1 senttimetrin kokoinen.

Mitä tulee sen hyötyihin, Journal of Plant Physiology korostaa lemmikin luonnollisten öljyuutteiden potentiaalia luoda esanssia, joka edistää bakteerimikro-organismien leviämistä.

Näin saat lemmikit kukkimaan

Vaikka ne eivät vaadi intensiivistä hoitoa, jos haluat saada lemmikit kukkimaan kauniisti, on hyvä olla selvillä seuraavista vinkeistä.

Valaistus

Kasvi on parasta sijoittaa paikkaan, jossa se saa auringonvaloa suuren osan päivästä tai on puolivarjossa. Muista, että tämä on villi laji, joten se viihtyy hyvin ulkona.

Jos sinulla on se sisätiloissa, laita se ikkunan lähelle, parvekkeelle tai ota se ulos aurinkoon vähintään 3 tunniksi päivittäin. Heikosti valaistu ympäristö vaikuttaa sen kukkimiseen.

Lisääntyminen

Lemmikin lisääntyminen tapahtuu siemenillä, jotka tulee kylvää aikaisin keväällä joko suoraan maahan tai ruukkuun. Ennen istutusta anna siementen liota vedessä 24 tuntia. Sitten poista ne, jotka eivät kellu, koska ne eivät tule itämään.

Laita kelluneet siemenet pieneen astiaan, joka toimii kylvöpenkkinä ja jonka seinät on rei’itetty, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Lisää substraatti ja laita siemenet 1 senttimetrin syvyyteen.

Kastele ja odota 2 viikkoa tarkkaillen itämistä samaan aikaan. Kun kasvi on kohonnut vähintään 10 senttimetriä, siirrä se lopulliseen paikkaansa.

Lannoitus

Lemmikki tarvitsee ravinnepitoista lannoitetta, mieluiten luomulannoitetta.

Lannoituksen lisäksi kannattaa kasteluveteen sekoittaa kaliumia puolentoista viikon välein, sillä se parantaa kukintaa. Talvella kalium jätetään kokonaan pois.

Kastelu

Keväällä ja kesällä lemmikkiä kastellaan 2 päivän välein tai maaperän ominaisuuksien mukaan. Talvella ja syksyllä kastellaan kahdesti viikossa, jotta maaperä ei kastuisi liikaa ja kasvi sairastuisi.

Tarkoituksena on pitää substraatti kosteana, mutta ilman ylimääräistä vettä. Saadaksesi selville, onko siinä vielä paljon kosteutta, työnnä puinen tikku maaperään ja jos se tulee ulos “mutaisena” tai kosteana, siinä on tarpeeksi vettä.

Lemmikit.
Kasvia ei saa kastella liikaa, mutta se tarvitsee kosteutta kukkiakseen.

Lämpötila

Lemmikki kestää alhaisia lämpötiloja. On kuitenkin parasta suojata se tuulelta.

Sairauksien ehkäisy

Kuten kaikki kasvit, myös lemmikki voi sairastua. Etanat ja härmäsienet ovat tämän lajin yleisiä vaivoja. Jos ei reagoida ajoissa, kasvi todennäköisimmin kuihtuu.

Sienitartunnan ehkäisemiseksi vedotaan ensisijaisesti kotitekoisiin valmisteisiin, joissa sekoitetaan ruokasoodaa, nestesaippuaa ja vettä. Taudin edetessä täytyy leikata pois tartunnan saaneet osat ja ruiskuttaa sienen torjunta-ainetta.

Nilviäisten poistamisessa täytyy käyttää nilviäisten torjunta-ainetta.

Lemmikin lisähoito

Kuihtuneet lehdet kannattaa aina poistaa. Toistuva karsiminen auttaa säilyttämään ravinteet, jotta lemmikit saadaan kukkimaan.

Karsiminen auttaa myös kukkia näkymään paremmin, ja nehän tässä kasvissa ihastuttavatkin erityisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.