Paras ruokavalio syöpää sairastaville
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Syöpä on monimutkainen sairaus, joka riippuu ihmisen geneettisistä ja ympäristöllisistä komponenteista. Ruokavalio voi osaltaan vaikuttaa tämän patologian kehittymiseen, mutta toisaalta terveelliset valinnat auttavat myös tukemaan syöpähoitoa.
Kun pohdimme mikä olisi paras ruokavalio syöpää sairastaville, meidän on otettava huomioon lukuisia eri näkökantoja. On ensinnäkin tärkeää pyrkiä rajoittamaan juuri niitä elintarvikkeita, jotka osallistuvat kasvaimen leviämiseen ja kehittymiseen.
Samanaikaisesti on tarpeen korostaa joidenkin elintarvikkeiden antioksidanttisia ja tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia. Paras ruokavalio syöpää sairastaville sisältääkin runsaasti juuri näillä ominaisuuksilla varustettuja elintarvikkeita, sillä ne auttavat sekä parantamaan kemoterapian vaikutuksia että vähentämään sen tuottamia sivuvaikutuksia.
Jalostettujen elintarvikkeiden poistaminen ruokavaliosta
Monet osaavat jo varmasti aavistaa, että runsaasti lisäaineita, yksinkertaisia sokereita ja transrasvoja sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden kulutus liittyy lisääntyneeseen syövän kehittymisen riskiin. Tätä väitettä on tukemassa muun muassa British Medical Journal -lehdessä julkaistu artikkeli.
Jalostettujen elintarvikkeiden nauttiminen lisää solutasolla alkaneiden mutaatioiden lukumäärää ja tukee tällä tapaa itse kasvaimen kasvua edistävää substraattia. Näistä syistä onkin välttämätöntä, että jalostettujen tuotteiden saantia rajoitetaan erityisesti niiden henkilöiden ruokavaliossa, jotka ovat jo sairastuneet syöpään.
Vaikka terveillä henkilöillä jalostettujen tuotteiden kuluttamisen vähentäminen ja mahdollisuuksien mukaan myös niiden lopettaminen on ennaltaehkäisevää, syöpäpotilailla taas puhtaista ja tuoreista elintarvikkeista koostuva ruokavalio voi puolestaan pidentää elinajanodotetta. Tämä liittyy suoralla tavalla odotetun hoitovasteen lisääntymiseen.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Tieteelliset edistykset syöpäkasvaimia vastaan kehitetyissä rokotuksissa
Paras ruokavalio syöpää sairastaville sisältää antioksidantteja
Antioksidantit ovat aineita, jotka estävät vapaiden radikaalien muodostumista. Ne torjuvat muun muassa elimistölle vaarallista oksidatiivista stressiä sekä vähentävät syöpää aiheuttavien DNA-mutaatioiden riskiä. Antioksidanttien tavanomainen kulutus liittyy tällä tapaa myös suojaan, jonka elimistö kehittää ajan myötä tämäntyyppisten patologioiden kehittymistä vastaan.
On tarpeen, että syöpää sairastavien potilaiden ruokavaliossa lisättäisiin juuri runsaasti antioksidantteja sisältävien tuotteiden saantia kasvaimen kehittymisen hidastamiseksi. Ja kuten esimerkiksi ravitsemuksen ja syövän yhteyteen erikoistuneessa Nutrition and Cancer -lehdessä julkaistussa artikkelissa on todettu, jotkut fytokemikaalit, kuten tomaateissa piilevä lykopeeni, voivat auttaa hidastamaan kasvaimen kasvua.
Antioksidanttien saannin lisäämiseksi syöpäpotilaan ruokavaliossa on välttämätöntä lisätä hedelmien ja vihannesten kulutusta. Samalla on korostettava erityisesti punaisten vihannesten sekä ristikukkaiskasveihin kuuluvien kasvisten, kuten kaalien ja lantun, saantia.
Eksoottisille hedelmille puolestaan on ominaista korkea vitamiini- ja fytoravinteiden pitoisuus, joka voi omalta osaltaan tukea elimistöä taistelussa solujen hapettumistuotteita vastaan. Paras ruokavalio syöpää sairastaville sisältää monipuolisen valikoiman sekä erilaisia vihanneksia että hedelmiä.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Teen juominen aiheuttaa naisissa epigeneettisiä muutoksia, jotka taistelevat syöpää vastaan
Paras ruokavalio syöpää sairastaville sisältää melatoniinia
Kaiken tämän lisäksi on mielenkiintoista mainita, että joidenkin lisäravinteiden annostelu syöpää sairastavilla potilailla voi auttaa taistelemaan kasvaimen kehittymistä ja leviämistä vastaan. Yksi näistä ravintolisistä on melatoniini, hormoni, joka on vastuussa vuorokauden unisyklien säätelystä ja jolla on huomattava antioksidanttiteho.
Tämän ravintolisän vaikutukset on todistettu myös tieteellisessä kirjallisuudessa. Lisää melatoniinin myönteisistä vaikutuksista syöpähoidoissa voit lukea esimerkiksi Oncotarget-lehdessä julkaistusta artikkelista.
Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että nämä edut voidaan saavuttaa vain suuremmilla annoksilla kuin mitä nykyisellä kliinisellä tasolla on suositeltu. Tutkimuksissa, joissa tämän hormonin vaikutuksia on tutkittu syövän ehkäisyyn tai hoitoon, melatoniinia on käytetty yli 10 milligrammaa päivässä.
Lisäksi tänä päivänä tiedetään, että tämä hormoni onnistuu vähentämään lääkehoitoon liittyviä haittavaikutuksia. Tällä tavoin unen laatua voidaan parantaa, elimistön stressitasot laskevat sekä aineenvaihdunnan hyvinvointiin liittyvät markkerit kohentuvat.
Ruokavalion optimoiminen syöpäpotilaille
Syöpä on monista tekijöistä johtuva sairaus, joka liittyy suoraan tiettyihin ympäristöllisiin komponentteihin. Tästä syystä on tarpeen, että syöpää sairastavien potilaiden ruokavaliota muokataan parhaaseen mahdolliseen muotoon sekä patologian kehittymisen estämiseksi että sen hoitamiseksi.
Oikeat ravintoaineet voivat auttaa hidastamaan kasvaimen kasvua ja parantamaan lääkehoidon vaikutuksia. Näiden hyötyjen havaitsemiseksi on korostettava erityisesti monipuolista hedelmien ja vihannesten kulutusta. Kuten nyt tiedämme, nämä elintarvikkeet sisältävät valtavan määrän vitamiineja ja fytoravinteita, joilla on korkea antioksidanttikapasiteetti.
Lisäksi on välttämätöntä rajoittaa syöpäpotilaiden ruokavaliossa kaikkia niitä ruokia, jotka edesauttavat tulehduksia ja joilla on kyky lisätä geenien mutaatioita. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ruoista ovat jalostetut elintarvikkeet. Nämä elintarvikkeet ovat terveydelle haitallisia ruokia sekä keskipitkällä että pitkällä aikavälillä ja ne on liitetty useiden tieteellisten tutkimusten kautta myös monien vakavien sairauksien kehittymisen riskiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
- Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
- Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.