Logo image
Logo image

Paha maku suussa aamuisin?

2 minuuttia
Paha maku suussa aamuisin?
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Jokainen meistä on varmasti kokenut tämän kerran jos toisenkin: heräät aamulla paha maku suussa. Mistä tämä ilmiö johtuu? Vaiva on yleinen ja vaikka siitä ei ole syytä huolestua, se saattaa joskus olla merkki kehossa tapahtuvista muutoksista ja esimerkiksi maksan oireilusta. Myös kehno ruokavalio tai bakteerien nopea kertyminen tulehduksen seurauksena saattavat johtaa pahaan makuun suussa.

Totuus on, että monet meistä heräävät useinkin outo tai paha maku suussa aamuisin. Yön aikana kielen päälle kertyy bakteereja, jotka johtavat pahanhajuiseen hengitykseen – erityisen kiusallinen vaiva, jos vietät yösi rakkaasi kainalossa. Alla luettelemme yleisimmät pahanhajuiseen hengitykseen johtavat syyt.

Pahanhajuisen hengityksen syyt

Some figure

Paha maku suussa johtuu bakteereista

Hapan maku suussa johtuu yleensä anaerobisista bakteereista, jotka sijaitsevat kielen takaosissa ja vapauttavat pieniä määriä rikkieritettä kielen pinnalle. Päivisin tätä harvoin huomaa, sillä sylki yleensä vie bakteerit mennessään tai tuhoaa ne. Yön aikana syljen eritys kuitenkin vähenee ja kielellä asustavat bakteerit pääsevät tekemään tihutöitään. Aamulla sinulla on paha maku suussa.

Poskiontelontulehdus

Jos kärsit poskiontelontulehduksesta, ovat nenän alueen limakalvot herkistyneet ja liman eritys tihenee. Kyseinen lima on hyvinkin proteiinirikasta ja toimii ruokana aikaisemmin mainitsemillemme bakteereille, johtaen niiden lisääntymiseen ja rikin erittämisen kiihtymiseen.

Ruokatorvi

Saatat kärsiä happamasta poltteesta ruokatorvessa, joka puolestaan voi johtua tulehduksesta. Ruuansulatus hidastuu ja ruuan imeytyminen vaikeutuu. Tämä happamuus ruokkii kielen bakteereja ja johtaa erityisen happamaan makuun suussa.

Maksan ongelmat

Olet varmasti tietoinen maksan tärkeästä osasta kehon puhdistamisessa. Maksa on vastuussa myrkkyjen ja haitallisten aineiden suodattamisesta, sekä erilaisten entsyymien käsittelystä. Hapan maku suussa voi johtua maksan oireilusta, johon voi kokeilla kehon puhdistamista.

Keltatauti

Keltataudin näkyvin oire on ihonvärin muuttuminen kellertäväksi ja hapan maku suussa erityisesti aamuisin. Keltatauti johtuu liiallisesta bilirubiinin määrästä elimistössä.

Biliruubinia syntyy, kun keho hajottaa vanhentuneita veren punasoluja. Maksan tehtävä on poistaa ylimääräinen bilirubiini verestä, ja usein keltatauti johtuukin maksan ongelmista ja sairauksista, jolloin maksan toiminta heikentyy ja se ei pysty kunnolla käsittelemään bilirubiinia.

Ennaltaehkäise suussa oleva paha maku

Some figure

Helpoin tapa tasapainottaa kielen bakteerikantaa on syödä ruokia, jotka puhdistavat elimistöä kokonaisvaltaisesti. Kokeile seuraavia detox-kikkoja:

  • Aloita päiväsi syömällä kokonainen valkosipulinkynsi tyhjään mahaan. Valkosipuli on todellinen puhdistuksen tehopakkaus ja jos muistat nauttia sitä päivittäin, tulet pian huomaamaan sen positiivisen vaikutuksen kehossasi.
  • Detox-mehu illalliseksi. Kokeile tätä simppeliä reseptiä hyvinvointisi tehostamiseen: heitä tehosekoittimeen yksi kokonainen punajuuri, valkosipulinkynsi, puolikkaan sitruunan mehu, nippu persiljaa ja teelusikallinen hunajaa, ja soseuta kunnes mehu on valmista. Korvaa illallinen tällä mehulla vähintään kahdeksana peräkkäisenä päivänä kuukauden aikana. Mehu auttaa puhdistamaan kehoasi ja vähentämään myrkkyjä ja bakteereja – näin heräät myös parempi maku suussasi aamuisin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Delanghe G, bollen C, Vvan Steenberghe D, y feenstra L (1998). Halitose, foetor ex
    ore. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 105, 314-317.
  • Iwakura M, Yasuno Y, Shimura M, y Sakamoto S (1994). Clinical characteristics of halitosis: differences in two patient groups with primary and secondary complaints of halitosis. Journal of Dental Research 73, 1568-1574.
  • Klokkevold PR (1997). oral malodor: a periodontal perspective. Journal of the Californian Dental Assocociation 25, 153-159.
  • Miyazaki H, Arao M, okamura K, Kawaguchi Y, Toyofuku A, Hoshi K, Yaegaki K. (1999) Tentative classification of halitosis and its treatment needs. Niigata Dental Journal32, 7-11.
  • Ratcliff PA y Johnson PW (1999). The relationship between oral malodor, gingivitis and periodontitis. A review.Journal of Periodontology 70, 485-489.
  • Schmidt Nf y Tarbet WJ (1978). The effect of oral rinses on organoleptic mouth odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology 45, 876-883.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.