Pagofagia: halu nauttia jäätä tai jääkylmiä juomia

Pagofagia on halu syödä jäätä tai juoda erittäin kylmiä juomia. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mistä se koostuu ja mitkä ovat sen vaikutukset.
Pagofagia: halu nauttia jäätä tai jääkylmiä juomia
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pagofagia on halu syödä jäätä tai juoda jääkylmiä juomia. Se voi johtua neurologisesta häiriöstä tai henkisestä puutteesta. On myös havaittu tapauksia, joissa ihmisillä, joilla ei ole aikaisempaa sairautta, kehittyy pagofagia yksinkertaisesti kylmien tuotteiden nauttimisen ilosta.

Lukemalla eteenpäin saat tietää, mitä vaikutuksia kylmien juomien kulutus tuottaa ja miksi pagofagia kehittyy. Lisäksi selvitämme, ovat jääkylmät juomat terveellisiä vai eivät.

Kylmien juomien vaikutukset

Ei ole olemassa tieteellisiä artikkeleita, jotka varoittaisivat kylmien juomien nauttimisesta terveydelle.

European Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kylmien juomien nauttiminen aiheuttaa muutoksia kehon lämmönsäätelyyn. Näiden muutosten seurauksia keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä ei kuitenkaan tunneta.

Toisaalta jotkut väittävät, että hyvin kylmien ruokien ja juomien nauttiminen lisää termogeneesiä ja kalorinkulutusta. Totuus kuitenkin on, että tämä kasvu ei ole tarpeeksi merkittävä jotta sitä voitaisiin suositella esimerkiksi painonpudotukseen.

Pagofagia on halu syödä jäätä.
Siitä ei ole todisteita, että kylmät juomat aiheuttaisivat haittaa. Jotkut tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että se aiheuttaa muutoksia lämmönsäätelyssä.

Pagofagian alkuperä

Tämä pakkomielle voi johtua monista syistä. Yksi niistä voi olla raudan puute elimistössä, eli toisin sanoen anemia. World Journal of Surgery -lehdessä julkaistu tutkimus liittyy tähän erityiseen haluun nauttia jäisiä juomia.

Lisäksi potilailla, joille on tehty bariatrinen leikkaus, voi olla suurempi pagofagian riski. Raskaana olevilla naisilla tämä tila voi olla suhteellisen yleinen. New Mexico University of Medicine Schoolin asiantuntijat väittävät kuitenkin, että parenteraalisesti annettu rautaliuos voi ratkaista tämän ongelman.

Pagofagia ei aiheuta terveysriskiä

Tähän ilmiöön liittyvän anemian aiheuttamien ongelmien lisäksi pagofagia itsessään ei ole vaarallinen keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä. Vain siinä tapauksessa, että potilas tuntee halua pureskella jääkuutioita, tämä tila voi olla vaarallinen.

Jääpalojen pureskelu nimittäin voi aiheuttaa ikenien asteittaisen heikkenemisen ja suun terveysongelman. Lisäksi tutkijat yhdistävät jääkuutioiden pureskelun lisääntyneeseen hampaiden rikkoontumisen tai suun bakteeri-infektioiden riskiin.

Kuten kaikkia pakko-oireisia häiriöitä, näitäkin potilaita on hoidettava. Tätä varten on suositeltavaa tunnistaa syyt ja ehdottaa ratkaisua ongelman ytimeen. Anemiatapauksissa lääke on monesti niinkin yksinkertainen kuin raudan tai B12-vitamiinin saannin lisääminen.

Ongelma kuitenkin mutkistuu, jos tilanteella on psykologinen tai psykiatrinen tausta. Pagofagiaa voi esiintyä myös joillakin autistisilla lapsilla tai niillä, joilla on aivojen kehitysongelmia. Tämän tyyppisessä tapauksessa hoidolla on monitieteinen luonne, jossa kouluttajan läsnäololla on keskeinen rooli.

Ravitsemusterapeutti taas voi tarjota sarjan strategioita, jotta lapsi tottuisi hitaasti juomaan huoneenlämpöisiä tai jopa kuumia juomia ja syömään lämpimiä ruokia. Näin voidaan varmistaa myös joidenkin hyödyllisten ja ravinteikkaiden ainesten saanti ruokavaliossa.

Jäätelö jääkuutioilla.
Tätä häiriötä ei pidetä terveydelle vaarallisena. Jääpalojen liiallinen syöminen voi kuitenkin aiheuttaa hammasongelmia.

Pagofagia: yhteenveto

Pagofagia on tila, joka aiheuttaa pakkomielteisen halun syödä jäätä tai juoda jääkylmiä juomia. Se liittyy yleensä raudan puutteen esiintymiseen kehossa ja siten anemiaan. Se on suhteellisen yleinen raskaana olevilla naisilla.

Joskus lääkärit kuitenkin yhdistävät sen jonkinlaiseen aivojen kehityksen ongelmaan. Sitä voi esiintyä autistisilla lapsilla, mikä vaikeuttaa sen ratkaisua entisestään. Periaatteessa pagofagiaan ei liity terveysriskejä, ellei jääpaloja pureskella hyvin usein.

Ihmisillä, jotka pureskelevat jääpaloja useamminkin, on suurempi todennäköisyys kärsiä suun ongelmista, kuten hampaiden rikkoutumisesta tai bakteeri-infektioista.

Jos sinulla on hallitsematon halu syödä jäätä tai juoda jääkylmiä juomia, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi. Näin voit löytää ongelman syyn ja löytää sopivan ratkaisun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barwood MJ., Goodali S., Bateman J., The effect of hot and cold drinks on thermoregulation, perception and performance: the role of the gut in thermoreception. Eur J Appl Physiol, 2018. 118 (12): 2643-2654.
  • Van Osdol AD., Kalles KJ., Fredickson KA., Kothari SN., A different kind of craving: incidence and treatment of pica after laparoscopic roux en y gastric bypass. World J Surg, 2017. 41 (9): 2324-2328.
  • Epler KE., Pierce A., Rappaport VJ., Pica in pregnancy: an unusual presentation. Obstet Gynecol, 2017. 130 (6): 1377-1379.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.