Päärynä-kiivismoothie turvotuksen poistoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Oletko kokeillut kaikkia keinoja päästäksesi eroon inhottavasta ja epämukavasta turvotuksesta? Kärsitkö päivittäisestä pullotuksesta vatsan seudulla, joka saa olon hitaaksi, väsyneeksi ja raskaaksi? Valmista helppo päärynä-kiivismoothie ja hankkiudu eroon turvotuksesta!
Päärynä-kiivismoothie auttaa sanomaan hyvästi turvotukselle
Vain sellaiset ihmiset, jotka kärsivät turvotuksesta säännöllisesti, ymmärtävät miten suuri vaikutus sillä on päivittäisiin toimiin. Ikävä kyllä, monet ovat joutuneet tottumaan turvotukseen ja sen mukanaan tuomiin oireisiin.
Tässä artikkelissa näytämme sinulle, miten voit hoitaa turvotusta helposti ja nopeasti nauttimalla päärynästä ja kiivistä valmistettua smoothieta joka aamu. Smoothie auttaa parantamaan suoliston toimintaa ja ehkäisee nesteiden kertymistä. Kokeile sitä jo tänään!
Kuinka turvotuksesta pääsee eroon?
Turvotuksen hoitaminen voi olla vaikeaa, sillä se voi johtua monesta eri tekijästä. On syytä pitää seuraavat seikat mielessä, jos haluat päästä eroon turvotuksesta pysyvästi:
- Tietyt ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat voivat johtaa siihen, etteivät tietyt ruoka-aineet sula normaalisti. Yleisimmin näihin ruokiin kuuluvat gluteenia ja/tai laktoosia sisältävät tuotteet. On kuitenkin olemassa myös sellaisia ihmisiä, joiden on vaikea sulattaa hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä.
- Raakojen kasvisten ja suolikaasuja lisäävien ruokien ylenpalttinen nauttiminen (kaali, salaatti, sipuli, sienet ja palkokasvit) voivat johtaa ruuansulatusvaivoihin.
- Epäterveelliset ruokailutottumukset, kuten ruuan hotkiminen, puhuminen ruokaillessa, seisten syöminen ja ruuan riittämätön pureskelu.
- Suurien nestemäärien nauttiminen ruokailun aikana. Nauti lasi vettä ennen ruokailua, ruokailujen välissä ja aamuisin, mutta älä juo lasikaupalla vettä ruokailun yhteydessä.
- Erilaisten ruoka-aineiden yhdistely. Eri ruuat kaipaavat eri entsyymejä ruuan pilkkomiseen ja hajottamiseen, joten jos nautit samalla kertaa monia erilaisia ruoka-aineita, voi ruuansulatuksen olla vaikeaa käsitellä kaikki nämä ainekset tehokkaasti. Älä yhdistä hedelmiä maitotuotteisiin, sillä ruuansulatusprosessi kärsii helposti näiden ainesten yhdistämisestä. Nauti näitä ruoka-aineita pääaterioiden välillä, kuten aamiaisella tai välipalana.
- Stressi, hermostuneisuus ja muut psyykkiset vaivat voivat heikentää ruuansulatusta.
- Ruuansulatuskanavan sairaudet. Jos oireet jatkuvat pitkään, eikä niille ole selkeää syytä, on suositeltavaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi määrätä kokeita, joissa poissuljetaan muiden vaivojen, kuten loiseläinten, bakteerien, tulehdusten ja kroonisen ummetuksen mahdollisuus.
Miksi päärynät sopivat turvotuksen hoitoon?
Päärynä on ihanteellinen hedelmä nesteiden kertymisestä johtuvaan turvotuksen hoitoon, sillä se koostuu jopa 80-prosenttisesti vedestä.
Lisäksi päärynä sisältää runsaasti kaliumia ja vain vähän natriumia. Tämä tekee päärynästä ravinteikkaan hedelmän, joka soveltuu myös laihduttajan ruokavalioon.
Päärynällä on myös diureettinen vaikutus, joka liittyy sen sisältämiin ravintoaineisiin, kuten arginiiniin, arbutiiniin ja C-vitamiiniin. Nämä ainekset vähentävät turvotusta ja samalla päärynän sisältämä pektiini helpottaa ulosteen liikkumista suolessa.
Miksi kiivi soveltuu turvotuksen hoitoon?
Kiivi on suosittu hedelmä, jota voidaan käyttää aseena turvotusta ja ummetusta vastaan. Kiivi sisältää runsaasti kuitua, joka helpottaa suoliston toimintaa sitä ärsyttämättä. Kiivi on luonnollinen laksatiivi, joka sopii myös herkkävatsaisille.
Jos pystyt palauttamaan suoliston ja vatsan toiminnan normaaliksi, voit ehkäistä kroonisen tulehdustilan suolistossa. Kiivi sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa enemmän kuin appelsiini tai sitruuna.
Kiivi sopii nautittavaksi etenkin aamuisin ennen aamupalaa. Kun yhdistät kiivin ja päärynän smoothiessa, vahvistat kummankin hedelmän vaikutusta ja saat samalla herkullisen energisen juoman, jolla aamu saa hyvän aloituksen.
Näin päärynä-kiivismoothie valmistuu
Voit tehdä suuremman tai pienemmän annoksen smoothieta riippuen siitä, kuinka nälkäinen olet, mitä aktiviteetteja harrastat ja minkä kokoinen olet. Päärynä-kiivismoothie sopii laihduttajan ruokavalioon, sillä se sisältää vähän kaloreita, mutta runsaasti ravintoaineita.
Suuntaa-antava resepti:
- 1 suuri, kypsä päärynä. Jos käytät luomupäärynää, voit nauttia sen kuorineen.
- 2 kypsää kiiviä.
- Hyppysellinen inkiväärijauhetta.
- 100 ml vettä.
- Jos kaipaat makeutusta, voit käyttää hunajaa tai steviaa.
Sekoita kaikki ainekset yhteen tehosekoittimessa. Voit muuntaa käyttämiesi ainesten määrää sen mukaan, kuinka paljon smoothieta haluat valmistaa.
Miten päärynä-kiivismoothie tulisi nauttia?
Poistaaksesi turvotuksen ja nesteiden kertymisen, tulee smoothie nauttia tuoreeltaan joka aamu. Voit korvata smoothiella aamupalan. Jos haluat tehostaa smoothien toimintaa, voit nauttia lasillisen sitruunavettä ennen aamiaista.
Jos olet nälkäinen smoothien juomisen jälkeen ja kaipaat jotain täyttävämpää, voit nauttia jotain muuta smoothien jälkeen. Suosi proteiinia ja täysjyvää. Muista myös, että voit tehdä smoothieta suuremmankin annoksen ja nauttia vaikka kaksi lasillista yhden sijaan. Voit nauttia smoothieta myös hiljalleen aamun aikana, sitä ei tarvitse juoda yhdellä istumalla kokonaan.
On suositeltavaa juoda smoothieta päivittäin vähintään kuukauden ajan. Tämän tulisi lievittää turvotusta tehokkaasti. Jatkossa voit nauttia smoothieta tarpeen mukaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Duttaroy, A. K., & Jørgensen, A. (2004). Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Platelets. https://doi.org/10.1080/09537100410001710290
- Fischer, T. C., Gosch, C., Pfeiffer, J., Halbwirth, H., Halle, C., Stich, K., & Forkmann, G. (2007). Flavonoid genes of pear (Pyrus communis). Trees – Structure and Function. https://doi.org/10.1007/s00468-007-0145-z
- Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
- VV.AA. (2015).Characterization of physiochemical and microbiological properties, and bioactive compounds, of flour made from the skin and bagasse of kiwi fruit (Actinidia deliciosa). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615303009
- Carr, A.C., Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
- Reiland, Holly., Slavin, Joanne. (2015).Systematic Review of Pears and Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/
- Escudero Álvarez, E., González Sánchez, E. (2006). La fibra dietética.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000500007
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.